Narodno blagostanje

__ Страна 460

— jugoslavenski izvoznici ječma u Madžarskoj moraće odsada, po naredbi mađarskog Ministarstva finansija, svaku pošiljku ječma snabdeti sa svedodžbom o zdravstvenom stanju _ toga žita, jer se pojavila žitna zaraza.

— U cilju unapređenja stočarstva zagrebački je finansiski odbor votirao na feret veterinarskog fonda iznos od 100.000 dinara; od tog se iznosa ima upotrebifi za diagnostičko kalemljenje tuberkulinom, a 55.000 u ime pomoći siromašnim posednicima na području Zagreba, koji se bave proizvodnjom mleka radi što boljeg higijenskog uređaja štala.

— Девет пољопривредних изложби у Дринској бановини. Краљевска банска управа Дринске бановине одобрила је 175.000 дин, за приређивање пољопривредно-сточарских изложби, које ће се одржати у Вуковару, Бјељини, Богатићима, Крупњу, Ужицама, Жепчу и Сарајеву. Циљ изложби је да се приступи типизирању и стандардизирању у трговини воћа, ратарских и сточарских производа.

— Од 22. до 30, јула одржаће се у Лондону светски конгрес одгајивача стоке, а с тим у вези биће приређена и сточарска изложба. За делегате наше државе одређени су: г. д-р Људевит Прохаска, начелник мин. пољопр. ; г. Јосиф Зиданшек, инспектор пољопривредног оделења управе Дравске бановине и г. Иван Петрушић, референт за сточарство из Куле.

— У немачко-пољским преговорима о извозним квстама за раж дошло је до споразума, по коме за извоз до једне извесне висине важи однос од 50:50, а преко тога од 70:30. У крајњем резултату то излази на исто стање од 60:40 као и раније,

— Из Будимпеште су се вратили наши делегати г. д-р Стојковић, начелник Министарства пољопривреде и г. Пиља, инспектор Министарства трговине, који су са мађарским делегатима израдили заједнички одговор Друштву народа поводом његовог упитника о тешкоћама на које наилази извоз житарица као и о могућностима за њихово уклањање. Исти одговор као ми и Мађари даће и Румуни, са којима смо се још раније у том погледу споразумели.

САОБРАЋАЈ

— Дирекција речне пловидбе издала је нову тарифу која важи од 15. јула и којом се знатно снижавају подвозни ставови за превоз хране у теретним шлеповима и денчаном саобраћају са иностранством. Нова тарифа знатно олакшава извоз житарица и цереалије.

— Povišenje podvoznih «ата u Nemačkoj. Da bi pokrila deficit Direkcija nemačkih državnih železnica odlučila je da povisi podvozne tarife na denčanu i ekspresnu robu i na priljag U projektu leži i skoro povišenje putničkih tarifa. Da bi ublažila tešku situaciju, u kojoj se momentano nalazi ugljena industrija, Direkcija nemačkih železnica spustila ju podvoznu ftarifu na uga'i za eksport za 2—5 maraka po toni.

— „Jugoslovenski LoXd” javlja, da se u Ministarstvu saobraćaja ponovno proučava plan izgradnje jednog funela ispod Beograda, kojim će se vezati nova piuga za Pančevo sa beo gradskom stanicom. Tunel bi imao ·biti 1.5 km dug, a izgradnju preuzeli bi stranci.

— Za izgradnju Dečano-Lumbarskog kanala u Metohi,, održaće se 4. augusta licitacija. Predviđen je iznos od 2,729.241! dinar. i

— Американска влада одобрила је железничком друштву Мисури Пацифик Ру да преузме 20 досада независно вођених железничких друштава.

КОЊУНКТУРА

— Iz Italije se javlja, da ima već 40 godina od kako svileni kokoni nisu bili tako jeftini kao što su sada. Dok se je u prošloj godini postiglo još 14—15 lira za kg, to se u ovoj godini plaća jedva 6—7 lira (18—21 dinar).

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

_ Бр. 29.

— Na milanskom tržištu u poslednje su vreme znatno pale cene butera; one se kreću oko 12 lira (36 dinara), što vec nekoliko godina nije bio slučaj.

МЕЂУНАРОДНОСТ

— На јесен ће се у Лозани састати једна мешовита аустро-угарска комисија, под председништвом г. Солдатија, председника швајцарског касационог суда, која ће имати да рсправља питање, да ли Мађарска има право тражити од Аустрије одштету за издржавање заједничке војске као и повраћај неких покретности и непокретности које су припадале бившој хабсбуршкој династији и које је Аустрија као државна добра узаптила. Укупно Мађарска захтева 12 милиона златних круна, а поред тога и повраћај већег броја вредносних предмета који су припадали круни. Ову вест, коју узимамо из загребачког „Моргенблата“, бележимо са резервом, бар што се суме тиче, јер нам сума од преко 120 милијарди динара изгледа мало претерана, с 00 зиром на то, да целокупно национално богатство Аустрије неће бити много веће,

— Међународна конференција цинка одржаће се 19. ов. м. у Остенди у Белгији.

ШУМАРСТВО

Za generalnog direktora „Šipada”, šumskog preduzeća Dobrljin—Drvar a. d. u Sarajevu izabran je g. Svetozar Ranitović, načelnik ministarsiva šuma u ruda u penziji i predsednik upravnog odbora istog preduzeća,

NAJNOVIJE VESTI

— Na sednici Opštinskog odbora odžanoj u sredu 16. o. m. postignuta je saglasnost Opštinskog suda i Odbora u tome da prekine sa praksom, kojom se od preduzimača traži istovremeno i kredit. U buduće radovi će se isplaćivati u gotovom novcu a licitacije će se raspisivati tek kada finansijska sredstva budu osigurana.

Ovim povodom počele su da kruže glasovi o novom investicionom zajmu. Verovatnc da ovi glasovi nisu bez ikakvog osnova ali vesti zagrebačkili listova o zajmu od četiri milijarde spadaju u carstvo fantazija.

Možda bi beogradska opština mogla da primi gornju sumu ali je malo verovatno da bi bankari bili voljni da ovakvim žahtevima izađu u susret.

— Agencija „Avala” javlja: da je austriski Parlamenat završio rad na zakonu o izvanrednom porezu za pomaganje priv= rede i na izmenama i dopunama carinske tarife. Istovremeno je Parlamenat tražio rezolucijom od vlade da uvede monopol žita i brašna.

— Bivši rumunski Ministar socijalne politike Radućanu dobio je naređenje od vlade da se obrati na bankarsku kuću Men= delson radi linanširanja, žetve.

GODIŠNJjI ZBOROVI AKCIONARSKIH DRUŠTAVA. · Zadruga za štednju i zajmove S. O. J. u Zemunu 26: VII. 1930. Vicinalna železnica Noskovci—Apatin—Našice, A. D. u Beogradu, 3. avgusta. Otočka pivovara i sredotočna pecara žeste d. d. Otočac:

19. VII. 1930.

"„Пгаџа" 4. d. veletrgovina školskog materijala Zagreb 22. VII. 1930.

Prva hrvatska tvornica metala i peska d. d. Zagreb —d 29. VII. 1930. -

„Mare” D. D. u likvidaciji — Sombor 29. VII. 1930.

— Југословенска медика за промет и индустрију лека-

|рија д. д. Карловац 28. УП, 1930.

= Карловачка помоћница, припомоћна задруга М Kap: ловцу 20. УП, 1930, -