Narodno blagostanje

26. јули 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Цена. живе стоке била, је у мају у скоку за 3,17 поена, а у јуну је пала за, 2,91 — услед пада цена прима, волова у Загребу, дебелих свиња у Београду па Љубљани, телади, пернате живине и јаја. Али ипак зато просечни износ цена живе стоке, после колонијалних производа, и горива и мазива, најмање је пао према, 1929. години. Цене живе стоке још увек се држе врло добро, још увек су оне преко 90% од цена у јануару 1929, док има артикала, чије су цене ирема, јануару 1929. пале скоро на 50%.

Код воћа и поврћа имамо слаб пораст цена кромпира, лука и пасуља, док су сви остали артикли у паду. Отуда укупан пад од 2,88 поена. Код горива и мазива сви су артикли и даље у паду, тако да за, те артикле имамо пад скоро за 6 поена за, последња, два, месеца.

На жалост сви колонијални производи, које

Страна 469

ми проучавамо, показују скок цена у јуну, као што су : шећер, кафа, пиринач и зејтин.

Међутим, највећи је пад код метала — пуних 9 поена. Сви су метали у паду, сем цинка и белога, плеха ; али је огроман пад код бакра. Може се рећи да је он повукао целу групу на ниже за пуних девет тачака, Општи ниво цена пао је за 1,51 према мају месецу (и ако је већи број артикала у скоку но у мају), а према јануару 1929. године ва, 16,85%.

Прво полутође 1929. одликује се падом цена, индустријских производа на светском тржишту. И код нас су они у главном проузроковали пад цена у јуну меседу..То је за нас тако исто повољна, појава, као што је неповољна, за претежно индустријске земље. Према томе кретањем цена у јуну ме сецу ове године можемо бити задовољнији но и једним месецом почев од фебруара 1928. године, од кад проучавамо кретање цена у земљи.

Mina

Skok kurseva državnih papira

Nije nepoznato ni kod nas ni na strani, da letnji dani mogu doneti velike skokove kurseva hartia od vrednosti. To smo doživeli i ove godine. Tačno sa početkom visoke letnje sezone osetila se veoma čvrsta tendencija, koja je došla do najjačeg izražaja na vodećem papiru našeg efektnog tržišta — Ratnoj šteti, koja

Графички преглед највиших и најнижих курсева државних доларских 7% и 8% Блерових зајмова на њујоршкој берзи

(од 1928. год. до краја јуна 1930. год.).

je u drugoj nedelji iula beležila 443, u trećoj 451, a u četvrtoj ide preko 455. Tendencija je veoma čvrsta, tražnja premaša ponudu. | Interesantno je, da su na drugom mesu najjači skok zabeležili naši dolarski papiri. Oni su imali od fe

bruara do aprila odnosno maja periodu snažnog p)rasta. Zatim je došao mamurluk do juna, a odatle po činju ponova da skaču. Gornja tablica sadrži kurseve oba Blerova zajma u Njujorku do kraja juna. Međutitii oni su i dalje u skoku u julu. Poslednji kursevi njujorški kreću se za 8% oko 97; a za 7% oko 87. To je još uvek

Графички преглед кретања курсева ренте Ратне Штете (А), 7% Инвестиционог зајма (8) и акција Народне банке (С)

за првих шест и по месеци 1930. године.

daleko od najvećeg kursa, koji su ti papiri imali u aprilu 1927. ı to: 102 i 91,50. Ali je skok samo za poslednje dve nedelje izneo preko 4 poena.

Založnice Državne hipobanke (Seligmanove) stalno su u Njujorku iza Blerovih 7% za 1—2 poena.