Narodno blagostanje

Страна 554

— Последњих дана је број путника на свима ваздушним саобраћајним линијама, које иду преко Загреба јако порастао. У једном дану је отпутовало из Загреба авијонима ваздушно саобраћајних друштава 45 путника. На ваздушној линији Загреб—Београд влада веома жив саобраћај, који је далеко већи него прошле године.

— Већ дуже времена банска управа у Новом Саду преговара са финансијским групама ради зајма за градњу и поправке друмова.

— Аутобусна линија Сисак— Загреб и КопривницаОсијек, напушта се због слабе фреквенције.

ИНДУСТРИЈА

— У француским финансијским круговима ради се на оснивању фирме „Финансиер Текстил“ са 90 мил. фр. а. к. чија би интересна сфера била у румунској текстилној 06ласти. На оснивању су јако заинтересовани меродавни текстилни кругови у Француској и Унион Банк ди Норд.

— Пољска индустрија шећера је у овогодишњој сезони веома повољна. За од 1. октобра 1929—30. јуна 1930. шећеране су продале у свему 622.276 тона од чега је 249.255 употребљено у земљи а 374.051 тона извезено. Према периоду 1928—1929 овогодишњи се извоз шећера повећао за 46%, а потрошња у земљи смањила за 5%.

— Крањска индустријска дружба д. д. у Јесеницама у Словеначкој, једно од наших највећих гвожђарских индустрија, увешће ускоро једну нову грану производње : израду бакрене жице и плоча, дакле прераду сировог бакра.

— Повећање производње гвоздене руде у Љубији. До пре кратког: времена је производња гвоздене руде у Љубији знатно опала, јер су истекли дугорочни уговори, које је рудник био закључио са иноземним интересентима, у првом реду са железарама у Витковице. Ових дана закључени су нови уговори са неким енглеским друштвом, што је имало за последицу, да је запосленост и производња гвоздене руде достигла 100% фабричног капацитета.

— Станбена занатлијска задруга у Љубљани, основана 1927. год., подигла је у прошлој години двадесет кућа са 37 станова, што укупно са земљиштем вреди око 3.5 милиона динара. Задруга ужива кредит од 2.59 милиона динара; у 1930. години подићи ће још пет кућа.

— Међународна законодавна управа у Тангеру је поделила концесију за монопол електрификације једној француско-шпанској индустријској групи, без уобичајених конкурса, због чега су енглески интересенти уложили протест.

— Да то није много скупор У „Југословенском Лојду“ читамо, а под насловом „Електрификација Подравине“, да је општинска управа Подравског Новограда прихватила понуду фирме Ст. Бартол из Вирја, да електрифицира Новиград. Склопљен је уговор на 25 година. У року од 18 месеци има фирма изградити водове, трансформаторску станицу и т. д. Цена електричне струје је следећа: за јавно осветљење 3.50 ; за приватна лица 7— а за моторе 3 динара од киловата. Након 25 година општина постаје власник свих постројења и направа. Даље се јавља, да је фирма Бартол ставила понуду и општинама Молве и Хлебине. Међутим сазнајемо, да су ове последње општине понуду одбиле, као сувише скупу, јер ће се прикључити далеководу Загреб—Карловац. НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 35

ПОЉОПРИВРЕДА

— Извоз нашег грожђа у Пољску. Према вестима Авале, Пољска је влада обавестила наше Министарство трговине и индустрије, да одобрава увоз нашег свежег грожђа, у количини од 250.000 тона. Ово одобрење вреди до краја ове године.

— Zakon o javnim skladištima je potpisan. Zakon omogućuje, da pored javnih skladišta, mogu i savezi poljoprivrednih zadruga i zadruge poljoprivrednika osnivati zadružna skladišta za smeštanje žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. Ova skladišta imaju pravo izdavati skladišnice koje će imati isto dejstvo kao i skladišnice javnih skladišta, jedino što će se ova, za razliku od ovih, zvati zadružne skladišnice. Zadružna skladišta imaće ista prava i dužnosti kao i javna skladišta.

—- Čehoslovaci neće pristupiti smanjenju proizvodnje še= ćerne repe, kako io izjavljuje centralno društvo čehoslovačkih šećerana, iako se o tome mnogo govorilo.

— Да би повећао потрошњу селекционираног семена за зимско жито, министар за исхрану Немачке ставио је на расположење сретства, која су потребна за снижавање каматњака на кредит, који буду одобравани у сврху куповања семена. Појефтињене кредите добиће искључиво немачки пољопривредници, који буду куповали немачко селекционирано озимно семе.

Кредите ће давати Пруска централна задружна каса и Рајхскредитгезелшафт, појевтињење на тај начин, да се каматњак на 6 месечне дисконт кредите снижи за 5% годишње, ако тиме процент не пада испод 1%.

— Виноградарска задруга у Иригу, која је основана прошле године, отворила је 23. августа своје стовариште столног грожђа у Новом Саду. Задруга купује грожђе од сељака по пијачној цени (по три динара), а према постигнутим ценама продаје, по одбитку трошкова, подвоза и других, надокнадиће им припадајућу разлику. Први дан задруга је купила грожђа за 60.000 кг. Грожђе ће се продавати на бечкој пијаци посредништвом „Југоимпорта"“ у Бечу. Финансирање тих послова преузела је Новосадска Српска трговачка банка. ·

— Стабилизација цена пшенице. Према изјави г. Ф. Давида, француског министра пољопривреде, Француска ће да стабилизује цене пшенице на 170 франака (382 динара), док су данашње тржишне цене 155 франака (348 динара) за 100 клг.

— Увоз јужно-афричке пшенице у Француску. Од 1902 до 1910 Француска је од све увезене пшенице, увозила 54% пшеницу из Јужне Африке. После рата тај је удео знатно пао. Велике количине увозиле су се из Русије, Канаде и Аргентине. Да би се више трошила пшеница јужноафричка, француска је влада подузела мере, да се за израду гриза и макарона употребљава 70% пшенице из Јужне Африке.

— Одбор за помагање пострадалим крајевима у Вашингтону, почео је преговоре са претставницима банкарских кругова око зајма од 20 мил. долара због давања јефтиних кредита пострадалим фармерима.

— Међународни конгрес задругарства отворен је 25. августа у Бечу. На њему је заступано 49 држава, међу којима је и Совјетска Русија.

— На интернационалној пољопривредној конференцији у Ајсекс (Њу-Јорк) председник Пољопривредног удружења

IZVOZ

POVEĆAJTE

OVOZ

ADRIATIC OVER.SFAS CORPORATION Ltd.

elegrami: RICO LONDON odeks: „A. B. . ed.

FIRMA LONDON5sKIH JUGOSLAVENA Piši ODGOVARA. BE.SPIL,A NO, BRZO, STVARNO », Her rkoH LONDON, S. W. Il.

: HAYMARKET HODSE