Narodno blagostanje

27. септембар 1930.

__ Сепе па уеНко и бећовјоуаској ха тезес аудив! o. g. su sve, osim za kožu, u opadanju, prema julu o. g. kao i prema avgustu prošle godine. Najveći je pad kod poljoprivrednih i tekstilnih proizvoda. Tako su kod poljoprivrednih proizvoda opale cene pšenice, raži, ječma, krompira, brašna, mesa, hmelja. Kod tekstilne industrije najveći je pad bio код ратистћ ргоizvoda i svile.

Generalni indeks na veliko za avgust 1930. bio je 820,5, za juli 1930. 834,1, a za avgust 1929. 903, dok se zlatni indeks kretao ovako: avgust 1930. 120, juli 1930. 122 i avgust 1929. 131,9.

— Grupa naših privrednika otputovala je 25. o. m. u Grčku, na poziv grčko-jugoslovenske lige.

— Једна поморска паробродска линија ће на својим бродовима извозити расходоване аутомобиле из Америке и бацати их успут у оцеан уз цену од 2 дол. по комаду.

__ У бившој немачкој Источној Африци недалеко од Њаса језера откривене су огромне наслаге угља, које се цене на неколико стотина милиона тона.

Ово откриће је од великог значаја за индустрију У Конгу и Родезију, која се досада борила са тешкоћама због подмиривања са угљем из Јужне Африке.

—— Kongres zemlioradničkih zadruga održaće se u Beogradu 27. o. m. Kongres će otvoriti ministar poljoprivrede.

_ HeMauko Министарство за исхрану намерава у најскорије време ставити на снагу закон о млекарству. Закон he ступати постепено на снагу (с обзиром на привредне гране, којих се тиче). На тај начин се мисли изаћи у сусрет неким захтевима са стране привреде.

- — Америчко Министарство марине израдило је нови 5-годишњи план за изградњу крсташа, разорача и подморница. Предвиђени издаци износе 125 мил. долара (6900 мил. дин.) годишње. На тај начин мисли се у Америци до 1935. достићи паритет у ратној флоти са Енглеском.

OSNIVANJA, PROMENE 1 ИКМРАСЏЕ

— U Murskoj Suboti u Međumurju osnovana je nova banka „Kređitna banka d. d. u Murskoj Suboti” sa glavnicom od 1.5 miliona dinara.

__У Соко Бањи се оснива Трговачко-Привредна Банка а. д. Основни капитал износи 1,000.000 дин., подељен у 2000 акција од по 500 дин. које гласе на доносиоца. Упис акција траје од 25. септембра до 20. октомбра т. г.

— „Симплон-Авала» а. д. за подузећа и јавне радове у Београду објављује, да је г. Вернер Ротплец, инжињер постављен за прокуристу. Ово предузеће припада индустриском концерну Општег Југословенског банкарског друштва а. д., Београд — Загреб.

— Бауман Рудолф, трговина мануфактурде и кратке робе Загреб.

— „Прва југословенска фабрика за телефонију, оптику и прецизну механику А. Д" у Кос. Митровици повећава своју главницу од 600.000 на 1,200.000 дин. подељено на 5.000 акција од по 240 дин.

У Управном одбору су г.г.: Евжен Дероко, Рафаел Финци, Емерик Секељи, инг. Јован Бодо, Ј. Михајловић и Милан Николић. Ово предузеће је афилијација истоименог матарског предузећа у Будимпешти.

—- Хрватска индустрија папира д. M. Загреб са главницом од 3,5 мил. дин. отвара у Београду своју филијалу.

— У Загребу је основана фирма Ледипки и друг д. д. за увозну и извозну трговину колонијалне робе, памука и земаљских производа. Основаће се филијале у Краљевини и иностранству. Главница 5 мил. дин.

У Управном одбору су г.г.: Ледицки Фердо, трговац ; Штајнер Хинко, трговац; Спевец Др. Владимир, директор Југославенске банке д. д. у Загребу. |

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ·

Страна 621

—- Жабаљска Прва Штедионица а. д. намерава повисити главницу од 25.000 на 250.000 дин. Друштво је основано 1904. год.

— Копривнички паромлин д. Д. Загреб снизио је глав- · ницу од 750.000 на 300.000 дин. Снижени капитал ће бити подељен на 3.000 акција од по 100 дин. Измена старих акција се врши код Хрватског општег вјересијског завода у Загребу. Копривнички паромлин је друштво основано 1907. гсд. са капиталом од 200.000 аустр. круна.

— Požarevačka zadruga a. d. Požarevac vrši upis akcija od 15. septembra do 15. oktobra t. 2. поуе emisije od 7.500 akcija od po 100 Din. radi povećanja glavnice na 2,000.000 Din.

— U Kompletincima kod Vinkovaca osnovana je Hrvatska seljačka štedionica, koja je učlanjena u Zadružnoj zvezi u Zagrebu. — У Марибору је основано ново текстилно предузеће „Мариборска индустрија свиле д. д.“ које преузима ткаоницу свиле, која је раније припадала једном предузећу из концерна Славенске банке. Главница износи 5 милиона динара. Претседник је Др. Иво Бенковић, адвокат из Љубљане.

Сазнајемо, да има већину акција овог новог предузећа познати чехословачки концерн Бунати из Прага, који се тиме први пут појављује у нашој држави.

— Ministar trgovine odobrio je osnivanje nove fabrike lakova i boja Fliger i Beking a. d. u Beogradu sa glavnicom od 2 miliona dinara (1 akcija ima nominalnu vrednost od 1000 din.).

_— Osniva se Društvo za snimanje iz vazduha a. d. „Sivad” A. K. 6,000.000 din. podeljen u 3 kola po 2,000.000: din. Svako kolo ima 8000 akcija od po 250 din. Prvo kolo je već upisano i po 20 dinara od akcije na ime osnivačkih troškova. —

— Novska dionička štediona poziva na supskripciju. Povi. šava glavnicu od 25.000 na 100.000 din. Upis se vrši od 15.—30. septembra o .g.

— Industrija žeste d. d. u likvidaciji u Zagrebu. — Srpska štedionica u Vojniću, likvidatori Emil Gredeli i Dragomir Kosanović, trgovci i Dušan Miljušević, beležnik iz Karlovca. — „Srijem” d. d. za industriju drva u Nuštra. Likvidatori Dragutin Khuen Belassi i Vjenceslav Siruček iz Nuštra. — Hrvatska seljačka zadruga u Pitomači.

LICITACIJE | Дирекција држ. железница у Суботици, 7 Х., ради набавке разног потрошног материјала. — Финансијски отсек

управе Града Београда, 10. Х., ради набавке оружја за полицијску стражу.— Средишњи Уред за осигурање радника у Загребу, 10. Х., ради инсталације централног грејања, воде и санитарног уређаја у новоградњи Окружног Уреда у Сомбору. — Техничко оделење Команде Ваздухопловства војске ; 20. Х., ради набавке нафте (плинског уља). —Дир. држ. железница у Суботици ; 20. Х., ради давања под закуп земљишта. — Рачунско економско оделење Министарства трговине ; 24. Х., ради набавке дрва за огрев. — Дирекција држ. железница у Загребу ; 11. Х, т. г. оферт. лицит. ради издавања под закуп ресторације на станици Приједор. — 14. Х. оферт. лицит. ради набавке 1500 клг. уља за мазање, 1200 клг. карбол киселине и 100 комада сиркових метала. — Општина Пакрац 27. 1Х. лицит. даје млин на ваљке под закуп. — Управа држ. болнице за душевне болести у Тополици:; 10. Х. лицит. због набавке запаљивог материјала. — Дирекција шума у Љубљани ; 27. 1Х. продаја смрековог и буковог дрвета. — Економско одељење Дирекције држ. железница ; 4. Х., оферт. лицитација ради набавке 2 парна цилиндра за локомотиве — Управа казненог уреда у Ст. Градишки; 3. Х. лицит. ради набавке свињске масти и зејтина. — 4. Х. набавка сапуна за прање рубља. — Интендантура команде дравске дивизијске области, Љубљана ;