Narodno blagostanje

15. новембар 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна. 723

У, Цене неколико артикала код нас и на светском тржишту.

Завршујући овај,појединачни преглед кретања цена сматрамо да ће бити од интереса за читаоце Pa их упознамо са кретањем цена извесних артикала на светском тржишту. Како ми располажемо кндексним бројевима за известан број артикала, светског тржишта, израђених на бази 1913. године, то смо ради поређења узели индексне бројеве Радничке коморе у Загребу, који су такође израђени на, бази 1918. године.

Инлекс цена на светском тржишту и код нас

(база 1918. 1.) Ha CBeTCKOM код нас

тржишту Шшеница 93 76 Раж 71 61 306 102 63 Кукуруз 5 118 54 Јечам 72 58 Кромпир 48 66 Цинк 87 83 Бакар 74 131 Вуна (сир.) 69 81 Памук. 80 116 Свињ. месо 92 160 Пиринач 124 140 Коже (тов.) 95 165 Шећер 29 158 Rana, 77 150

Горња таблица потврђује такође чињеницу, коју смо до сада више пута тврдили, да нигде такс не ајапе маказе између цена пољопривредних и ин дустриских производа, као код нас, јер док на светком тржишту пена кукурузу износи 118 од сто ње тове вредности из 1913., док је пшеница пала, самс за 7 поена, 306 скочио за 2 поена, јечам пао за 28 поена, дотле је код нас пшеница пала за 24, 306 37 39 а кукуруз за 46 поена. Од пољопривредних производа, само је вуна мање код нас пала, но на, светском тржишту.

Свињеко десо је пало за 8 поена, према, 1918. тодини на светском тржишту, а код нас је скочило за. 60 од сто. (Та разлика се објашњава пре света тиме. што је код нас узета пена на детаљ а на светском тржишту на, велико и друго, што је код нас отромна разлика између цене коју добија произвођач и оне коју плаћа потрошач у градовима).

__ Док су цене пољопривредних производа код нас пале ниже но на светском тржишту, дотле су индустриски производи тамо пали много више но код нас. Бакар је пао за 26 поена, а код нас скочио за. 21 од сто. памук за, 20 од сто, код нас скочио за 16 од сто. Пиринач је скочио за 24 од сто, код нас за 40 од сто, кава, је тамо пала за 83, код нас скочила BO од сто. коже пале на светском тржишту за 5 од сто. код нас скочиле за, 65 од сто, а врхунаш достиже шећер који је пао на светском тржишту за 71 од сто,

а код нас скочио за 58 од сто (при чему свакако треба имати у виду да је цена светског тржишта

нето. слободна, од свију дажбина, док је код нас урачуната трошарина).

МЕ. Задина економске политике,

Треба, разликовати „падане“ од „пада цена; прво обележава, пропес у току, а друго свршен чин. Падање цена дејствује на народну привреду неповољно као и скакање ; свака, промена, цена је неповољна чињеница, јер уноси неред у националну производњу. Због тога има економиста, који сматрају да је врховни циљ економске политике стабилизација, цена. Падање цена квари калкулацију подузетницима, добит се претвара у губитак, губитак у добит ; оно уноси непредвиђенога и несавладљивога, у планове произвођача. Оно је исто тако социјално штетно пошто доноси промене у учешћу појединаца г појединих група у социјалном продукту, — противно намераваноме и уговореноме.

Пад пена, као свршена чињеница равнодушан је за националну производњу. Али пад општег ниБог, цена, значи скакање вредности злата : за колико је пао ниво пена, ва толико је скочила, куповна, сната злата. За исту количину злата може се купити толико већа количина добара, за колико је пао општи ниво цена. Ако се узме да су цене у Енглеској, земљи слободне трговине, најприближније ценама светског тежишта и кад се има у виду да тотални индекс у Енглеској износи ових дана, 120 од сто, тј, да, је за, 20 поена већи него што је био 1913. године, другим речима, да је куповна снага. злата, још увек за |, мања но што је била 1913. године, онда, се може рећи да пад цена није ништа друго него пут ка нормализирању, — ако се 1913. година узме као нормална. (Она је то у сваком случају за периоду то данас. али ни у ком случају не за раније године и то у толико мање у колико је одстојање веће). Пад општег нивоа, цена је равнодушан за националну производњу, али не и за кредитне односе. У земама у којима. је напионална валута, златна или прикопчана, за, злато падом ошштег нивоа цена добија, поверилац а губи дужник...

Овај је приморан да све већу количину добара, лаје у отплату исте суме новпа. Још је значајније то падање пена за кредитне међународне односе: палање општег нивоа цена. чему је корелација скакање куповне снаге злата. користи државама које производе злато. или имају велике стокове злата или су повериопи у злату; и на против губе лржаве које тђебају злато или су дужне у злату: Окакање куповне внаге злата дакле штетно је по гржаве које см пасивне у кредитним мећунаролним односима, а котисне по оне које су активне. У прве спаламо и ми. И ми смо са падом општег нивоа, цена приморани да за. франак дута дајемо све већу количину добађа. Лануара, месеца, 1929. голине могли смо са јелним то» заром тппенипе лва пута већи дуг да платимо но данас. Палање општег нивоа цена значи повећање терета наших спољних пугова, јавних и приватних.

1%У0О% <

'xTelegrami: ADRIACORP LONDON к · С:06. 24.

ека: „А. В.

РОМЕСАЈТЕ

АПЕТАТТС ОУЕВЗЕА5 СОКРОВАТТОМ nta.|

FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVENA ODGOVARA: BE.SPI,AT NO, BR.ZO, STVARNO 24,Haymarket, LONDON, S, W. 1. ||

> OVOZ

Pišite: HAYMARKET HOUSE |