Narodno blagostanje

20. новембар 1930.

Неколико страних листова јављају да је велика и моћна финансиска француска група са Вапдие де! Џтоп Parisienne. Ha ueny поднела 1500 милиона франака. Ништа

Да забележимо

нашој влади понуду зајма од даље нисмо могли сазнати.

== сав с = 5

Читаоцима је познато већ да ја 14. о. м. у француској народној скупштини дискутована интерпелација на претседника владе поводом банкарских крахова и прљавих операција банке Устрик, — и да се завршило отступањем г. Раула Переа. На томе није стала ствар. Опозиција је тражила да се образује парламентарни анкетни одбор који ће да извиди стање и да утврди у колико су поједини политичари и чланови данашње владе компромитовани. Г. Пере се јуначки бранио. Изјавио је да ако опозиција буде наваљивала да ће обухватити све прљаве афере појединих политичара и министара за последњих десет година. Али се опозиција није дала заплазнити и тако се влада спасла од пада само тиме што је г. Тардје у последњем моменту пристао да се образује анкетни одбор. Опозиција тврди да је шест активних министара упрљано падом Устрикове банке. Али тако исто правда захтева да истакнемо да опозиција није навела никаквих конкретних доказа за своје тврђење. Седница је била интересантна и много личила на чувену седницу пре 37 г. кад је посланик Дерулед открио панамску аферу. Ако је тачно тврђење г. Гардјеа а то је врло вероватно да има и бивших министара који су уплетени били у разне сличне афере, онда ће се свршити ва начин који се парламентарним жаргоном назива „погреб прве класе“. Топаз има и овде потпуно право. Зашто да један другог гонимо и загорчавамо живот 2

Пред новом панамском афером у Француској 7

Поделом на Бансвине прешла је и компетенција за оснивање нових акционарских друштава делимично на Банске управе. Одобрење за оснивање нових акционарских друштава, осим за новчане заводе, уколико не прелазе извесан опсег, даје Банска управа. У Сплиту се оснива једно индустријско подузеће за прераду

Приморска банска управа и акционарска друштва

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 761

тупине, Дионичка главница предвиђена је са 4 милиона динара. Име би друштва имало бити „Алит“ д. д. за тупинолом у „Дује-Пилат“. Банска управа изјавила је да је вољна дати концесију за оснивање тог новог акционарског друштва али под овим условима :

а) Фирма има гласити и бити регистрована само на нашем језику;

6) Сви чланови управе и надзорног одбора морају бити наши држављани ;

в) Дионице имају гласити на име, а не на доносиоца.

Сва су три захтева, а нарочито два последња, противу закона о акц, друштвима. Данас је и правно и фактички стран елемент и у друштвима код нас.

Ако се не желе странци у управама акционарских друштава, и ако се има снаге да се то проведе, онда нека се измене односни прописи акционарског закона. [ер једнакост мора бити за све. Ако председник Трбовља нашег највећег подузећа. може бити Француз, зашто један странац не би могао бити обични члан равнатељства у једном малом подузећу 2 Најчуднији је захтев да акције морају гласити на име. Главна је особина акционарског друштва анонимност акционара. За то латински народи и називају акционарска друштва „анонимна“. Чим нема материјалне одговорности акционара преко износа акција потпуно је индиферентно тко је акционар. Главна је предност акционарског друштва да се акције могу лако уступити другоме. Закон изрично одобрава акције на име, те је захтев банске управе повреда закона.

Нема више зиме! Над Југославијом сија сунце као на обалама Северне Африке и ако за неколико дана почиње децембар. На Топчидерском брду цвета цвеће као у Мераму. Док у једном делу Европе поплаве наносе огромне штете, у другоме одавно већ пада снег, дотле над Југославијом сјаји шпанска примавера. сељачки народ и сиротињу то је добро. Али је катастрофално за трговце горивом, једна половина је пропала ланске године, која је такође била без зиме. Оно што је остало живо, биће покошено ове зиме. Ако зима не буде наступила још ове године онда ћемо ући у 1931. годину без трговаца горивом. Један ред о коме ће да се говори само још као о историскоме појму.

Катастрофа трговаца горивом А за

виве

ОБАВЕЦ

НОВЧАРСТВО

— Берлинске приватне банке су повисиле каматњак на краткорочне улоге на 4 и три четврт од сто. |

— Удљружење банака поднело је ових дана г. Мин. трговине пројекат закона о банкарским коморама. Удружење је даље предало пројекат закона о банкама, који ће се расправити на седници Удружења банака у децембру · ове године.

— Виничка кредитна банка у јужној Виници код Штипа повисила је свој капитал од 1 на 2 милиона динара.

— Српска Нентрална Привредна банка, л. „S у Сарајеву, отвориће ових дана своју филијалу у Чапљини.

— У Крајови, у Румунија, банка Ешкенази, једна од највећих те околине, која постоји већ више од сто година, затражила је судско поравнање. Износ улога те банке је 450 милиона леја.

ТАЈНА СЛУЖБА

— U Americi je u južnim i zapadnim saveznim državama fokom jedn» nedelje palo pod stečaj 83 manje banke sa ukupnim kapitalom od preko 100 mil. dolara (5600 mil .din.) Uzrok Je tome pad v:cdrosti zemljišta.

— Банкарска криза у Француској. Постоји бојазан од нових крахова. Парламентарна и берзанска психоза је пуна електрицитета, У последњи час чујемо да је велика петролејска група Девилдер, чији главни интереси леже у Галицији, пала под стечај, што је повећало финансијску панику. Влада је хитно сазвала веће великих банака и затражила од њих да притекну у помоћ угроженој фирми (слично каоиу случају банке Адам), на што банке нису пристале. Влада ће преузети санацију групе преко своје „Сотрастше Егапсашзе“.

— Prema izjavi Musolinija imetak talijanskih štedionica iznosi 1 milijardu lira, prema 6.5 milijardi papirnih lira u 1926. godini. Ulozi iznose 17 miliardi ита (око 51 miliardu dinara). prema 6.7 milijardi u 1926. god.