Narodno blagostanje

Страна 828

— Министарство. пољопривреде издало је наређење којим се допуњује Правилник за извршење Закона о вину. Према њему ће сваки произвођач виноградар морати при_јавити надлежној општинској власти количине произведене комине од грожђа, као и у коју ће је сврху и до ког времена искористити. Сваки који купује грожђе за добијање шире или вина за продају дужан је поднети општинској власти у месту где ту прераду врши, пријаву у којој ће навести: од кога је и колико грожђа купио, колико је од тога добио шире, односно вина, а колико комине и за коју, ће сврху и до ког времена употребити ову комину.

— У Паризу ће се од 10. до 25. јануара 1931. год. одржати међународна изложба пољопривредних машина. Пред_ мети за излагање се, као обично, ослобађају од царина с тиме да се у одређеном року понова извезу.

— У Немачкој је ове године засејано ражи 12% мање него прошле године, 6.6% више пшенице и 1.8% више озимног јечма.

— На ванредној скупштини Савеза виноградара и воћара, која је одржана 17. 0. м. у Београду, констатовано је, да је Савез, иако основан у пролеће 1930. године, учинид врло много за санацију виноградарства. Савез тражи да се бановинска и општинска трошарина снизи на укупно један динар по литру. љ

— Министарство пољопривреде прописало је, да услед заразних болести које су се појавиле код пернате живине пелцовање могу осим ветеринара вршити и њихови помоћвици у местима где нема ветеринара, или у местима где има, кад овај не доспе да то изврши.

— Заузимањем бугарског Министра пољопривреде Васиљева у читавој Бугарској свечано је прослављен пољопривредни дан. Васиљев је на прослави у Софији говорио о свом аграрном програму. Оп ће настојати да бугарски пољопривредници сејање лебног жита замене по могућности индустријским биљкама, за које је лакше наћи тржиште, а и цена им је боља,

САОБРАЋАЈ

— Чим смо поставили дупли колосек између Београда и Загреба, приступило се даљем раду око регулације Саве, како би се и она оспособила за саобраћај између Београда и Загреба. Почетком 1930. г. основане су за ове сврхе две техничке дирекције, горњо-савска и доњо-савска, које су одмах отпочеле радове. До данас Сава је делимично регу-

лисана до близу Бос. Брода, на шта је утрошено преко 5. милиона динара. Постоји већ пројекат за регулацију од |

Брода до Загреба.

— Министарство финансија прописало је нове тарифске олакшице за превоз ољуштеног пиринча од Ракека, Метковића и Сушака до одређених станица у унутрашњости земље.

— Дирекција државних железница у Суботици биће премештена од 1. априла 1931. године у Београд.

— Приходи немачких железница подбапили су у октебру за 73,5 мил. и за 630,4 мил. марака (8510.4 мил. дин.) од почетка годике. С тим у вези донеле су многе стране и наше новине вест да Рајхсбан намерава отпустити 25.000 радника, што је ова демантовала.

— Банска управа у Сплиту одобрила је кредите за

багеровање Неретве до Метковића, како би у пристаниште |

могли улазити бродови до 3000 тона.

запвпнвнникнинсицпинасвоиинвезвоннвисисовроиновивовтинвнниввава зинввнавевшвислевавоввошсвипиношнисиввавивисвссивитпвсоловввова

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А.Д. ПРЕЂЕ

К. С. ром « СО.

пупанивнивнпнананаванвиванинананаванан нтаснинивававннонна

ониесгнвивопсе

џи вз вв по пи па пи тв о “а са па

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

!

}| | \

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ :

кнез Михајлова 39.

вавиввпиапилаипнининнвиннинос— иавинасшиаваисолсишицапонинниночнпницне.

Бр, 52

— Генерална дарекција одобрила је за превоз препарата противу воћних штеточина повластице од 50 од сто.

—- Бугарско Министарство за јавне градње и путеве забранило је саобраћај теретним и другим аутомобилима са пуном гумом на точковима јер оштећавају путеве.

— Између Канаде и Северноамеричке Уније пуштен је у промет тунел испод реке Детројт за аутомобилски саобраћај. Дуг је 1,61 км. а широк 75 метара. Радови су трајали 2 и по године, а коштали 25 мил. дол. (1400 м. дин.). Рачуна се да пе у једном сату моћи проћи 1009 аутомобила у оба правца.

a

— Пруга Прилеп—Битољ довршена је и од 1. јануара идуће године (биће предата за путнички и теретни саобраћај.

КОЊУНКТУРА

— Фирма „Прашки сајам узорака а. M.“ mana је У тешкоће због тога, што извесан број излагача није поравнао своје обавезе, чиме је оштећена за око 7 мил, дин.

— Недавно смо јавили да је суботичка фабрика „ферум“ отпочела поново рад. Међутим фабрика је сада поново обуставила рад и отпустила не само велики број радника, него и све чиновнике. У фабрици је било запослено око 300 радника.

— Фабрика предења и ткања памука у Дугојреси отпустила је око 150 радника због слабог рада у зимској сезони. — Беспослица расте у Енглеској. По статистичким подацима пре неколико дана објављеним, укупан број незапослених износио је на дан 1. децембра 2.305.639 лица. Од ових је 1.669.804 људи, 528.265 жена, 58306 младића и 49264 девејчица. Само у последњој недељи месеца новембра нових је прирасло 19179 незапослених лица. У поређењу с прошлом годином број незапослених се удвостручио : 1. децембра ове године је више 1.002.709 незапослених него лане истог дана. За помагање незапослених, влада издаје годишње преко 27 милијарди динара (104 милиона фунти стерлинга). Леберистичка влада је овој суми додала још 135 милиона фунти стерлинга за борбу против беспослице путем извршења јавних радова, осигурањима и т. д.

— У Аустрији број незапослених износи 300.000, од тога их 260.000 прима потпоре.

— U Milanu je stupila u likvidaciju fabrika umetne svile La Setyl Italiana sa 12 miliona lira glavnice (oko 36 mil. din.). Fabrika torpeda na Hijeci Silurficio Whitehead povećala je glavnicu od 10 na 24 mil. lira (od 30 na 72 mil. din.).

— U Berlitu је pala pod stečaj stogodišnja bankarska firma Gebriider Bonte.

ЗАДРУГАРСТВО — У Краљевом селу, у тимочком округу, основана је здравствена задруга.

МЕЉУНАРОДНОСТ

— Трговински преговори који се дуже времена воде између Француске и Шпаније, прекинути су.

— Бразилија је забранила усељавање до !. јануара 1932. године. Дозвољена је имиграција само радницима, који су потписали уговор о раду пре доношења ове одредбе.

— Атемка је snizila dozvoljenu kvotu useljavanja za 50 od sto.

в

ЗАТРЕЉ

Бериславићева 7.

БЕОГРАД

БиЧЕББСЕИ