Narodno blagostanje

3. јануар 1931.

лучан корак. Ових дана је са банкама закључила споразум да ће им надокнадити сву евентуалну штету, коју буду претрпеле при финансирању 'овогодишње жетве. Покрајинским владама је обећана велика помоћ да лакше пронађу тржиште за 275 мил. бушела (10,1 мил. тона) пшенице, колико износи вишак ове године.

— Мапарска је повисила царину на увоз дрва за горење на 50 филера (око 5,8 дин.) по товару, то јест 580 дин. од вагона. Овом мером, која је уперена против Чехословачке, погођен је и наш извоз.

__ Пољско-немачки споразум о лиферовању дрвета на темељу утврђених контингената истиче 31. децембра 1930. год. Пошто је Пољска јаче заинтересована, подузела је кораке, да се споразум продужи. Немачка је одговорила да се овај може продужити једино путем ратификације трговинског уговора. И тако од Нове Године у Немачкој понова ступају на снагу високе царине на увоз дрвета, које су важиле пре споразума.

—_ За приређивање велике међународне изложбе, која Бе се ове године одржати у Београду, чине се велике припреме, којима руководи Трговачки музеј Министарства трговине. Када ће се и где одржати изложба одредиће се накнадно.

__- југословенски информативни биро у Њујорку обавестио је Завод за унапређење спољне трговине, да је организовао у својим просторијама Т рговачко-етнографскотуристички музеј, у коме ће бити изложени југословенски национални производи (везови, ћилимови, кујунџиске израђевине, израђевине од дрвета и. т. Д.)

ПОЉОПРИВРЕДА — Потписан је Закон о изменама и допунама у За-

кону о унапређењу пољопривреде (од 6. септембра 1929. Г.), |

према коме у бановинску пољопривредну задругу улазе: полевина пристојби за издавање сточних пасоша и за пренос права власништва на подручју дотичне бановине ; чист приход бановинских пољопривредних имања, расадника и сличних установа ; износи, који се овој заклади дотирају из бановинског буџета. Са бановинском пољопривредном закладом располаже Пољопривредно оделење Банске управе. У општинску пољопривредну закладу улазе: половина пристојби за издавање сточних пасоша и за пренос права власништва; чист приход од пашарине и од општинских расадника ; приход од ујма општинских станица за чишћење семена; из носи, који се заклади дотирају из општинског буџета. Са општинском пољопривредном закладом располаже општинско заступство. Ако је потребан издатак у интересу читавог среза, место општинских заступстава доноси закључке срески пољопривредни одбор.

— Управа иржавних моаопола одлучила је да повиси идуће године културу дувана у земљи, при чему ће се првенствено узети у обзир Јужна Србија и Херцеговина. Управа монопола је предузела изградњу својих магацина у Струмици, Радовишту, Куманову, Чапљини, а ускоро ћеи у Широком Брегу и Прилепу. У колико се буде успело у изградњи магацина у толико ће се повишавати и култура дувана. Поред овог, Управа држ. монопола жели да створи стандар-

· дизовање типова дувана како за домаћу потребу тако и за извоз. Ради се и на подизању дуванског института, који ће

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 11

имати за задатак да свестрано и научно испита и утврди најбоље типове, које поједини крајеви наше земље могу произвести.

— Пчеларско друштво у Нишу намерава ове године подићи велики и модеран пчеларник као и радионицу за прераду и сортирање меда и топљење воска.

— У Холандији је донесен закон о принудном примешању и примељавању домаће пшенице страној у односу, 25:100. Досада су холандски пекари и млинари прерађивали само руску, канадску и америчку пшеницу, а грађани су успркос 100%-ној заради млинара јели најјефтинији хлеб од изврсне руске и канадске пшенице.

— У Прајској је попова допуштена продаја пецива од чисте пшенице по кафанама и ресторанима и пшеничног леба у пекарама отвореним после 1. децембра.

__ Овогодишња жетва у Пољској износи 12,52 мил. тена пшенице 2,17, ражи 6,92, јечма 1,47 и зоби 2,36 мил. тона. Само код пшенице је пораст за 21,3%, док је код ражи пад за 1,3%, јечма 11,4% и зоби 20,2%.

_ Према извештају аргентинског Министарства пољопривреде на 6 мил. ха засејаних пшеницом влада пшенична болест, због тога се рачуна са губитком од око 2. мил. тона.

__ Савез садилана чаја у Холандској Индији решио је да смањи жетву у 1931. години.

— БВанредне мере у Аргентини због пољопривредне кризе. Влада је препоручила пољопривредницима да утроше што више кукуруза на исхрану свиња и живине, јер је цена месу добра. Народна Банка одобрила је пољопривредницима кредит од 24 пезоса по хектару за извршење овогодишње жетве. Царинарнице и њихова складишта у новој луци Буенос-Аиреса искористиће сав расположиви простор за смештање пшенице, да би омогућило што више давање варантних кредита. Министар за јавне радове преговара са железницама о снижењу тарифе за подвоз пшенице. Именоване су нарочите комисије, које треба да посредују између поседника и закупника, ради снижења закупнине. Осећа се оскудица у елеваторима. Влада намерава путем закона приватне елеваторе учинити јавнима. Да би се смњила имиграција страних радника повишене су таксе за визум пасоша на 33 долара (1848 дин.).

ИНДУСТРИЈА

— Шумска индустрија „Угар“ д. Д. код Травника решила је да од 1. јануара снизи наднице и плате за 20 до 50 од сто.

— Белгијски синдикат кокса снизно је цене кокса за 10 фр. (16,2 дин.) по тони.

— Два швајцарска холдинг-друштва за "електро-вредности закључују повољно пословну годину. Истом прошле године основано друштво Волта фир електрише унд индустриеле унтернемунген Цирих, чији потпретседник је талијански сенатор Алберт Пирели, исплаћује на 12 мил. фр. (131,52 мил. дин.) главнице 6%-ну дивиденду. Фирма Електро-верте а. г. у Базелу, која са препоменутом суделује у Швајцарско-американском електричном друштву, плаћа Ha” 30 мил. фр. (328,8 мил. дин.) главнице 7% дивиденде. Једно ој најважнијих њених предузећа Штајерско електрично дру-

ЕРИ НЕКЕ сзеретеаеата

A. |

Љубљана

Телефони: 29-36 m 27-37

. ПРЕЂЕ ШКОДИНА

a · Шеленбургов i · : Рачкога бр. 2 O = бр, 1 : Застунништво Београд, Кнез Михаилов Венац 13-14 Е M ШКОДОВКА, Љубљана а ТЕЛЕФОН 5-78 Телетрамн: ШКОДА Београд : TIKOJIA — 3Sarpe6 в

израђује све пројепте и шаље на задтев своје стручне пижињере

Загреб

ФАБРИКА У ПИЛЗЕНУ

Телефон 41-97