Narodno blagostanje

24. јануар 1931.

— На мађарској Државној железници опао је у прошлој години промет путника за 3 од сто, а теретни за 4,8 од сто.

—- Чехословачка нидустрија фосфорне киселине ,„Фосфацид“ снизила је цену за 40 хелера на 3,30 круне (5,3 ДИН.) по литру.

— У Будимпешти је ступила у ликвидацију 90-годишња текстилна фирма Јозеф Шнајдер.

— Чехословачка индустрија јуте ограничила је почев од 30 јануара производњу за 30 од сто.

— Енглески извоз челика и геожђа у децембру пр. Tr. опао је за 14.000 тона. Ових дана је извршни одбор Савеза енглеске челичне индустрије затражио од владе да предузме мере за регулисање извоза.

—_ Данска индустрија цемента смањила је у знатној мери своју производњу. Две фабрике у Марнагер престале су са радом. У Алборгу ће 3 фабрике: Алборг Портланд цемент, Данмарк и Норден отпустити један део радништва. Због слабог извоза складишта су препуна.

— У Енглеској је 220.000 радника текстилне индустрије Ланкешајра ступило у штрајк. Тиме су погођене и предионице памука, које против воље морају престати са радом. Тако штрајк обухвата стварно 500.000 људи.

— У Америци је прошле године произведено 3224 авијона. Од тога 2514 за цивилно, а 710 за војно ваздухопловство. Извезено их је 250.

— Фабрика шећера у Усори код Добоја отпустила је 80 радника, задржавши само оне који су везани уговором.

МЕВОМАКОРМОЗТ

— Према статистици американског привредног стручњака д-р Макса Винклера чист прираст американских инвестиција у иностранству у 1930. год. износи 925 мил. долара (51,7 милијарди дин.). Док је 1913. год. у иностранству инвестирани капитал износио 2,63 милијарде, крајем прошле године износио је 17,53 милијарди дол. (981,7 милијарди дин.).

— Ima nekoliko meseci kako nemačke fabrike lekova Bering-Werke, „Fedefa”-Kreuzberg, I. G. Farben i Puet-Enox, Hamburg, vode proces protiv austrijskog Socijalnog ministarstva. Ovo je pre izvesnog vremena zabranilo uvoz nemačkih seruma s molfivacijom da ih domaće fabrike proizvode u dovoljnoj meri i da za zabranu postoji zakonska podloga. Austrijski sud, kod kojega su firme podnele tužbu, poništio je odluku Ministarstva, jer se uvoz može zabraniti samo iz sanitetsko-policijskih razloga. Kad su se obradovani tužitelji obratili na saveznu vladu sa sudskim rešenjem u ruci, ova im je odgovorila da im pakovanje lekova nije propisno, prema tome im se uvoz zabranjuje ovaj put iz sanitetsko-policijskih razloga. Utok kod austrijskog upravnog suda ostao je bez uspeha. Međutim su firme, uverene o valjanosti svojih proizvoda i nezakonitosti zabrane tužile dalje, rešene da izdrže do kraja. Eto tako se priprema tlo za atstronemačku carinsku uniju.

— Uprava mađarskih drž. železnica |e odobrila tranzit naših pošiljaka duvana preko Mađarske, bez prethodnog traženja dozvola.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 61

— U Pragu je osnovano pod imenom „Društvo za trgovinske veze zemalja Male Antante” S. o. |., sa glavnicom od pola miliona čehosl. kruna. Ono će se baviti uvozom i izvozom sirovina, polufabrikata ı gotovih izrađevina.

TURIZAM

TA КАЗ

статистичких податана види се да је у току прошле године посетило Загреб 118.539 странаца. Од тога броја отпада на наше држављане 79.944 особа, а на држављане осталих држава 40.539 особа. Међу овима се највише истичу Аустријанци (12.796), Маџари (6.828), Чехословаци (5,869), Талијани (4.898), Немци (3.071) и други.

— 0 5ап Кети (Нана) офуогепа је 15. о. т. тедипаrodna konferencija za automobilski saobraćaj u službi turizma, kojoj prisustvuju delegati austriske, švajcarske, jugoslovenske i Trancuske vlade.

— Ha последњој седнини савеза за развијање туризма у Дубровнику решено је да савез склопи уговор са већим бројем власника аутомобила, који ће возити искључиво оне странце, које им упути савез односно друштво „Путник“. Даље је закључено да „Путник“ уведе за време сезоне вође, који ће показивати странцима све знаменитости. За ове постоји нарочити курс. Савез је најзад донео одлуку да се отштампа 20 хиљада плаката и 100 хиљада проспеката у више језика.

IZ POSLOVNOG SVETA

Licitacije — Ваздухопловно-технички завод у Краљеву, 30. јан. за набавку разног гвозденог материјала. — Дирекција држе.

рудника у Врднику, 18. фебр., за набавку електрич. каблова. = Брегалничка дивизиска област, интендантура у Штипу, 12. и 14. фебр., за набавку 17.000 куб. метара дрва (за 12 гарнизона). — Технички одељак, Крушевац, 2. фебр., за корескцију Западне Мораве у селу јасици. — Техничко оделење, Скопље, 6. фебр., за израду варијанте на путу СкопљеКочане, (995.794 динара). — Технички одељак, Тетово, 20. фебр., за израду моста на путу Гостивар—Кичево— Битољ. — Суботичка дирекција држ. железница, 6. фебр.. за набавку телеграфско-телефонског материјала. — Команда ваздухопловства, Нови Сад, 2. фебр., за набавку спец. сандука за паковање мотора. — Команда места, Брчко, 3. фебр. за набавку дрва. — Суботичка дирекција држ. железница, 3. фебр. за набавку 2. ком. нафта-мотора и пумпи за чишћење и бушење артерских бунара. — Моравска дивизиска област, Ниш 23. фебр., за набавку 16.000 куб. метара дрва за све гарнизоне ове области. — Технички одељак у Никшићу, 7. фебр., за оправку пута Никшић— "Требиње. — Артиљериско-технички завод, Крагујевац, 19. фебр., за набавку разних вентилатора. Команда ваздухопловства, Нови Сад, 5. фебр., за набавку 500.000 кг. аеропланског бензина. — Артилериско-

технички завод, Крагујевац, 7. фебр., за набавку 850 куб.

метара јасенових и брестових талпи и чамових дасака. Команда ваздухопловства, Н. Сад, 10. фебр., за набавку. 50.000 кг. тешког бензина.

'

НА ТИ ai ЦД еј раја] а Не тИн НБА нај НИ Пат и на Пик панИ

Дре ва ЊЕН Житиотекајрие

дева

на обвезнице Ратне штете по 350'— дин, од комада Ga 79, годишње камате без икаквих других трошкова, ()

ЈРЕЛЉИСИООЈНГИ 37

25 Де

ЗА ЈОЈ,

0 |

менице новчаних завода са || у, камажхље нето, j