Narodno blagostanje

Страна 126

ПОЗИВ ГРАЂАНСТВУ ЗА УПЛАТУ ТАКСА код Таксено-привредног отсека Општине града Београда, Узун Миркова бр. 1.

Поједина лица запремају улице и уличне тротоаре: столовима, грађевинским материјалом, робом и другим непријављујући за то запремање Таксено-привредном отсеку Општине града Београда, ради разреза и наплате таксе по ТБр. 396 и 397 таксене тарифе.

Поред тога, дешава се још и то, да хотелијери, ресторатери и закупци осталих локала држе музичке групе, приређују концерте, забаве, преставе, часове играња, хрвачке, боксерске утакмице и друге, без предходне пријаве, неуплативши предвиђену таксу по ТБр. 407. таксене тарифе.

Приређивање претстава, забава и друго, сопственици односно закупци хотела, ресторана, кафана и механа не смеју дозвољавати никоме, док приређивачи не-покажу признаницу о уплаћеној такси код овога отсека; у противном случају, наплата ове таксе тражиће се од сопственика, односно закупца локала у коме буде приређен ма који од горе поменутих концерата, забава, претстава и томе слично.

Како се овакав поступак — непријављивање, противи постојећим законским одредбама, на тај начин, очигледно штете интересе Општине, која за регулисање својих обавеза за потребе грађанства и уређење Београда готово највећим делом црпи своје приходе путем наплате таксе, то се овим скреће пажња свима лицима, која су позвана сама законским прописима на пријаву и уплату општинске таксе да за сваки напред наведени случај благовремено поднесе пријаве ради разреза и наплате таксе. Тако исто се позивају да подносе потребне одјаве о престанку било заузећа или музике, како би се отворена партија могла затворити, да се не би разрезана такса и даље водила на дугу и на тај начин излагати излишни трошкови.

Све напред наведено важи и за таксене обвезнике за истицање и држање фирми по ТБр. 404. таксене тарифе, с тим, да су они дужни поред пријаве о истицању фирме, подносити и одјаве, на случај пресељавања из радње из једног у други локал и уступање радње другоме лицу.

Формулари за пријаву фирме како за ову, тако и за раније године издаје Таксено-привредни отсек без наплате ма какве таксе. Тако исто даје и сва потребна обавештења по овоме.

За непријаву, одјаву и неблаговремено плаћање ма које од напред означених такса поред редовне таксе, дотично лице осудиће се на основу чл. 52. Закона о таксама и на плаћање казнене таксе, поред редовне таксе, па се с тога препоручује свима, да одређену таксу благовремено положе да не би без потребе били изложени новчаним казнама.

Позивају се сви сопственици паса, да одмах притаве своје псе и одређену таксу у динара 100.— на основу ТБр. 406, таксене тарифе положе благајни овога отсека; у противном биће кажњени поред редовне још и троструком казненом таксом, ако пријаве и уплате не буду завршили најдаље до 1. марта тек. год., од кога ће дана да се врши преглед и попис паса комисијским путем по становима и другим локалима у реону Општине града Београда. Скреће се пажња, да сва она лица, која воде псе на ланчићу по улицама, да увек уза се носе и признанице о уплаћеној такси, и, на захтев контролора, имају исте показати, у противном, ако

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр 8.

немају и нису таксу платили, биће троструко кажњени поред редовне таксе и пас ће им се одузети.

У исто време саопштава се свима, да је Суд донео одлуку под ОБр. 6195. од 17-111-1930. године, да се потказивачима за лица, која имају псе, а нису их пријавили и таксу уплатили, даје по 10% на име награде од редовне пријављене и наплаћене таксе од сваког пса.

Хотелијери, кафеџије, механџије и сопственици, односно закупци хотела, кафана, механа и јавних домова, који служе за преноћиште путника таксу наплаћену по ТБр. 409. таксене тарифе полагаће на време благајни овог отсека по истеку сваких 10 дана, у противном случају, одговорност и накнаду сносиће исти у смислу тачке в. Ш. става напред поменутог члана, као и тродуплу казнену таксу од редовне у смислу члана 52. Закона о таксама.

Сва лица, која су истакла и истичу рекламе, било сталне или несталне, позивају се, ако до сада нису уплатила таксу одговарајућу, по ТБр. 405 и 402а, таксене тарифе, да своје рекламе одмах пријаве и општинску таксу уплате, како не би били изложени и плаћању казнене таксе поред редовне.

Таксе за рекламу имају се полагати само овлашћеним општинским органима а никако другим приватним лицима.

Најзад извештавају се и сва она лица, која буду добила налог, како за уплату дугованих такса, тако и за уплату редовних текућих такса, да исту одмах исплате, како се не би вршила наплата егзекутивним путем на основу члана 52. Закона о таксама.

Наплату такса врше инкасанти, снабдевени са уредним легитимацијама, на којима мора бити и фотографија и које су дотична лица дужна сама показати чим се јаве за наплату. Собом понети пореску књижицу и новац ради уплате.

Из Таксено-приватног отсека Општине града Београда фебруара 1931. године О. ф. Бр. —.

СПИСА K; приложеника божићне помоћи за Београдску сиротињу. Г-ђа М. Ј. Кумануди 200.„Папирус“ 200М. Вулетић Гавриловић и Комп. 200.Г-ђа М. Павловић 200.Нанка и Вуковић 200.Г. С. Палигоринћ инж. 200.Б. Милојевић 200.М. Арсовић 281Шеф Централ. Цар. благајне по списку 232.Б. Рајић 200.Свет. Савић, благ. кр. ордена 200.Димитрије Стевановић 200:В. Т. Бранић по списку 265.Штампарија Гундулић _ 200Техничка банка 200.Јован Дравић професор 200.Јанковић и Комп. стовариште обуће 200.Милан Палигорић дир. банке 200.Драгољуб Јанковић, саветник Мин. соц. пол. 200.Г-ђа Ката Бошковић 100.С. Јагодић 100.С. Марковић 100.М. Јовановић 120.—

IZVOZ

POVEĆAJTE

OVOZ

ADRIATIC OVERSEAS CORPORATION Ltd.

Telegrami: CORP LONDON Kodeke: „A. B., ed.

FIRMA LONDONSKIH JUGOSLAVENA ODGOVANRAn BNE.SPI,ATNO., BRZO, STVARNO 24,Haymarket, LONDON, 8. У.

Pišite: HAYMARKET HOUSE