Narodno blagostanje

Страна 138

— У Дравској бановини је било прошле године 307 модерних стругара, 2017 примитивних, 7 фабрика паркета, 15 радионица за фабриковање сандука, 14 за израду буради, 51 фабрика намештаја, 3 фабрике ексера, 4 фабрике целулозе, 8 фабрика картона, 1 фабрика дрвене вуне, 15 радиона за стругање коре и израду танина и 2 фабрике за импрегнирање дрвета.

— Земаљски савез југословенске индустрије за прераду гвожђа и метала, на својој скупштини од 19. о. м. донео је ову резолуцију : 1) моли се влада да посвети више пажње развићу индустрије у нашој земљи 2) Скупштина је мишљења да извођење јавних радова на кредит државу кошта скупо, али ако се неки радови морају радити на кредит, моли се влада да предузимачима не даје повластице ослобођења од царина и такса на предмете који се израђују у земљи према Батињоловој клаузули ; 3) Моли се влада да што пре изради привредни програм земље и да се јавни радови и држ. набавке врше најмање на годину дана унапред; 4) да се у најскорије време изврши ревизија заосталог Зак. о држ. рачуноводству. Док се ово не учини да се врши строга примена чланова 85, и 85.6 пом. закона, којима се штити домаћа радиност; 5) моли се влада да не укида царине на пољопривредне справе, машине и алате, јер би то донело велике штете и држави и пољопривреди; 6) да се што хитније изврши ревизија царинске заштите предмета за чију производњу има најбољих услова у земљи, као и да се предузму хитне мере против дампинга стране индустрије и 7) моли се влада да законом забрани подизање нових држ. тековинских предузећа, а ако се у ванредном случају и подигну да се у правима и дужностима (порезе и друге јавне дажбине) изједначе са приватним.

— Утврђена квота производње шећерне репе у Немачкој износи 40,4 мил. товара. Извозна квота износи 15,71 мил, товара или 38,5 процената целокупне производње.

— Удружење индустријалаца и трговаца дрвом за Босну и Херцеговину у Сарајеву у заједници са Централом индустријских корпорација, Савезом индустријалаца и трговаца дрвом у Загребу и осталим индустријским коморама, упутило је Министарствима шума и руда и трговине и индустрије по једну претставку с молбом да се дејствује код свих државних надлештава да се у набавкама горивог дрвета придржавају тачно одредбе закона о држ. рачуноводству. Ове претставке мотивишу тиме, што су досада поједина надлештва набављала директним путем гориво дрво, чиме се наносила штета држ. благајни, јер се избегавало плаћање разних државних дажбина, на штету наше шумске индустрије.

— У Лиону ће се одржати од 2. до 15. марта о. г. велики Међународни Сајам, на коме ће се приказати главне гране француске индустрије : металургије, обуће, рубља, везова, крзнарства, машина, мотора, алата, покућства, електрицитета, радиотелефонија, аутомобила и т. д. Сајам ће бити допуњен са „Недељом пољопривредних справа“, која ће трајати од 10. до 15. марта 0. г.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Слободна Ирска је 1924. год. завела државну контролу над извозом јаја. То је имало јак утицај на уређење и стандардизацију њихову због чега она све више освајају енглеско тржиште на штету данских и холандских. Пошто је потрошња домаћих јаја почела опадати Енглеска је била принуђена да заведе жигосање увезених јаја. Пре кратког времена је Ирска, која извози своја јаја скоро искључво у Енглеску, издала нове веома строге одредбе у погледу урећености, квалитета и паковања јаја за извоз. Контролном особљу се дају специјална овлашћења у погледу надзора нал извозом. А свако ко се успротиви њиховим одредбама казниће се са до 20 ф. ст. (5400 дин.). |

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ | ____Bp, 9

— Čehoslovačkom Savezu proizvođača hmelja stavile su država i zemaljska banka po 5 mil kruna (8,3 mil. din.) na raspoloženje radi podržavanja cena hmelja na tržištu.

— Holandsko duvansko društvo Deli Mij rešilo je da uništi 5% ovogodišnje duvanske berbe.

— Министарство пољопривреде је одобрило кредит од 250.000 динара као помоћ разним далматинским задругама (винарским 80.000, рибарским 110.000 и уљарским 60.000 динара).

— Мнистарство пољопривреде је одобрило кредит од 60.000 динара за откуп живине на изложби у Вел. Бечкереку, (од 22. до 27. о. м.) ради поделе живинарским задругарима.

САОБРАЋА]

— Због дефицита од 1700 мил. фр. (3,77 милијарди динара) у прошлој години француске железнице намеравају повисити путничке тарифе за 25%, а теретне за 10%.

У Београду има 55 км. трамвајске пруге (пре рата 20 к. м.) Данас дневно саобраћа 125 трамвајских кола и приколица (пре рата 26 кола и 20 приколица) Прошле године је превезено трамвајем 42,8 милиона путника, а наплаћено за превоз 61,2 милиона динара.

— Дирекција речне пловидбе, Београд отвара денчани саобраћај на следећим линијама: 1) Регенсбург—РБеоград и обратно (први брод из Регенсбурга полази 22. а из Београда 24. фебруара, по зимском реду пловидбе); 2) БеоградГалац и обратно (из Београда први брод креће 17, а из Галца 16. марта 0. г. по зимском реду пловидбе); 3) БеоградБездан и обратно. (Из Бездана 28. фебруара, а из Београда 2. марта); 4) Тител—Бел. Бечкерек и обратно. (Из Титета 1. марта, а из В. Бечкерека 3. марта 0. г. по зим. редујпловидбе и 5) Тител—Сента— Српски Крстур и обратно. (Из Титела за Срп. Крстур 1. марта, а обратно 2. марта 0. г. по зим. реду пловидбе),

— Министарство саобраћаја је предвидело у локалној тарифи специјалну тарифу за превоз трупаца до домаћих стругара. За одстојање до 250 км. рачунаће се тарифа по повлашћеном возаринском ставу, а за пошиљке које се буду упућивале у стругаре у бившој Војводини, повлашћени став важи без обзира на отстојање.

ЗАДРУГАРСТВО

— Иницијативом Чачанске пољопривредне подружвице у Чачку је основана сточарско-живинарска задруга.

— У Босанској Градишки је основана Задруга држ. чиновника и службеника за подизање здравих и јевтиних станова. — У Љубљани је основана прва живинарско-селекцијска задруга.

ЈАВНИ РАДОВИ |

— Sa H8apajiy nyra Ilerumbe—O0Gaostua, GaHcka yripaBa на Цетињу одобрила је кредит од 600.000 динара.

— Министарство грађевина је одобрило кредит од 2.186.000 динара за инсталацију пумпне станице „Липац“. Лицитацију he расписати водна задруга Жупања—Митровица. — Савска бановина у Загребу је одобрила кредит од 2.289.911 динара за подизање Дома за мање имућне у бањи Топуско.

РАЗНО

— | Живко Богдановић, трговац. Носиоци економског напретка Београда средином 19 века нису били оџаковићи већ досељеници. Највише најуспелијих трговаца дали су Шабац, Смедерево и Градиште. Пок. Живко био је из В. Градишта. Почео је од ничега и доспео до лепог иметка. Био је вредан и жилав. Од већине беог. трговаца разликовао