Narodno blagostanje

__ 23, мај 1931.

једнога од најважнијих фактора берзанских флуктуација, а то је — техничка позиција или дотичне берзе у опште или појединих папира. Целокупна тешка депресија у опште на, ефектним берзама у свету од њујоршког краха до дана за 50% је резултат техничке ситуације берзе.

Од њу-јоршког берзанског краха на овамо завладале су у свима земљама бесисте. Ми смо већ писали да су на њујоршкој, париској и миланској берзи власти предузимале кораке против бесиста и у неколико махова их изгласиле за националну опасност. Али је власт неспособна да омете берзијанца у његовом послу. Због тога су често пута берзе затваране. Међународни политички догађаји у Европи развијају се за последње две године неповољно. То искоришћавају бесисте. А од како је Аустро-немачка царинска унија избила у јавност светско јавно мнење живи у извесном страху од евентуалних компликација. На њујор-' шкој берзи падови акција су из економских разлога и они се преносе на европске берзе, на којима и политички играју: велику улогу. То искоришћавају бесисте. Они пуштају с времена на време хосисте да подигну мало курсеве и ту. прилику употребљавају да продају а декувер. Затим притисну на курсеве који се и иначе једва држе и оборе их, па се онда покривају и инкасирају зараду. Данас нема ништа опасније за једног берзијанца него бити хосиста. Тешке су паре погубиле хосисте за последњу годину и по дана. Док су бесисте зарадиле небројене милионе.

Наши државни папери на Београдској берзи.

Последњих дана су у паду наши доларски папири у Њу-Јорку, 7% Блеров је само 80,25; тако низак курс није: био од јануара месеца. 14. марта је још обеснажио 82, затим се полако спуштао и као што видимо опао је за 13/, поена. Пад није толико велики јер у децембру пр. године бе- | лежио само 78:/,. Пад није ни објашњив с обзиром на општу | ситуацију на светским берзама како смо то горе изложили, али је свакако непријатан. |

Симптоматично је да се југословенске берзе очајно боре против бесе наших доларских папира у Њу-Јорку. Природно је да и наши курсеви морају полако ићи за њима. јер данас после објаве закона о новцу Краљевине Југо-. славије „могућна је арбитража с роком за 28. јуни, али је ипак све већа маржа између Њу-Јоршких и Београдских курсева. Београд и Загреб се труде да одрже курсеве на | што већој висини.

Такво стање доларских папира имало је врло рђаву психолошку основу за наш једини шпекулативни папир, за Ратну штету; и она је доживела панични пад за последња три дана ове недеље, од 425, на 420 у Београду у четвртак | и на 416 и 417 у петак у Загребу. Код шпекулативних папира наравно да су пертурбације веће но код нешпекулативних. Природна је ствар да је општа бесистичка тенденција много јаче дејствовала на Ратну штету већ због тога што: су бесисте ту прилику згодно употребиле да са малим количинама оборе курс, јер је ван сваке сумње да је у Загре-; бу било бесиста који су били непокривени. Они су куповали по 424 и 25 приличне количине; да ли су се покрили или: не, ми то не знамо, али баш чињеница да су из Загреба нуђени термини најбоље показује да оданде дејствују шпекуланти јер обично штекулант оперише терминима. Али све | то заједно не би проузроковало овако катастрофалан пад“ да није дошла још једна друга околност, на име да су. хесисте почеле да ликвидирају своје позиције. На курсу од 421 почеле су хосисте да продају своју робу, међ њима има и таквих који су је држали више од годину и по дана, који су прошли кроз разне перипетије и који сматрају да

| НАРОДНО. БЛАГОСТАЊЕ

Страна 335

дине не трпе велике губитке, а хосисти из ов године имају и при курсу од 420 лепу зараду. Кад год се појаве хосистичке реализације и бесистичка покривања, увек то дејствује на курс у контра смислу: реализација обара, а покривање подиже курс. До сада се није појавила озбиљнија тражња сем што је један 'београдски берзијанац куповао као хосиста да искористи ниски курс. Да ли ће се појавити већи број хосиста који ће спречити пад, то се за сада не зна; свакако да општа берзанска ситуација и овде има утицај. Што Ратна штета на вест о закључењу зајма није скакала то је због тога што је скакала још од одласка Министра финансија у Париз. Друго целокупна берзанска ситуација је таква да се нема анимо за шпекулацију ала хес. Не може то рећи да пад Ратне штете у овако великим размерама утиче депримирајући на целокупну берзанску ситуацију. То је стара позната међузависност између појединих важнијих папира на берзи а нарочито између шпекулативних папира с једне и сериозних с друге стране.

Jedna budalaština.

Sedmo-procenine Seligmanove obligacije bile su dugo siroče kako u Nju-iorku tako i u Beogradu. U Nju-iorku su tek posle godinu i po dana puštene na berzu, a u Beogradu niko za njih nije hteo da čuje. | suviše mnogo bilo je Blerovaca kod nas. Što god je dolarskih papira ušlo u Jugoslaviju pre osam meseci, sve su to bile Blerove obligacije. Saobrazno tome neinteresovanju na strani i kod nas za obveznice Uprave fondova, one su

| stajale niže no Blerove obligacije. U decembru je ta razlika bila

čak 1 i po poen. Ali je vreme radilo za Seligmanove obligacije. Pri hosi na nju-jorškoj berzi od sredine marta Seligmanove obligacije su pretekle Blerove 7% za pola poena i ako su još 28. februara stajale za 11/, poena niže od prvih. Od tog doba počinje nagao skok Seligmanovih obligacija tako da su početkom maja beležile 85 u Nju-jorku a kod nas 861/.

Mi smo mnogo puta ukazivali na to da kod papira njihova berzansko tehnička situacija igra često veću ulogu nego eko-

M! nomski i računski faktori. Mi smo nebrojeno puta ukazali na to

da 7% dinarski investicioni zajam stoji danas 881/. — ха 71 ро poena više od Blerovih obligacija i ako su neosporno one тпосо bolje, i ako im je rok otplate isto tako dug. Dalje u Ženevi notiraju 7% obligacije Državne hipotekarne banke 97 i 98, dok isti taj papir u Nju-jorku beleži istovremeno 82 i 83. Marža je bila nekada 25 poena! Eto šta znači tehnička situacija jednog papira.

Na naše zaprepašćenje od nekoliko dana na ovamo poOjavio se jedan anonimni pisac koji pledira za to, da Seligmanove obligacije ni u kom slučaju ne mogu biti više no Blerove. 1 berzanski bukvarac zna da nije svejedno za berzijanca da li će se obligacija, koju je kupio po 82%, amortizirati u roku od 26 ili 41 godinu. Za vreme poslednje depresije na nju-jorškoj berzi Seligmanove su obligacije nešto jače popustile nego Blerove. Međutim u četvrtak se u Nju-jorku opet postavio ogroman disparitet između Seligmana i Blera od 22/.. U jednom beogradskom berzanskom izveštaju kaže se da je to usled velikih berzanskih tehničkih razloga i mahihacija spekulanata a la hos. Ne može se reći „neki berzansko-tehnički razlozi”, nego se moraju da navedu koji su. Spekulacija a la hos ne postoji i u opšte nikakva spekulacija sa Seligmanovim papirima. Čak poslednjih dana nije bilo nikakvog obrta. Ali postoji u zemlji i na strani uverenje da će taj papir mnogo brže ići gore nego Blerov. Čak je i suviše nagao skok Seligmanovog papira imao za posledicu da je obraćena veća pažnja Blerovim papirima i otuda je u prošloj nedelji bio mnogo veći posao u Blerovim papirima no obično. Jer kad su Seligmanove dostigle 861/, manje su bile interesantne od Blerovih, koje su stajale 81. Skok Seligmana povući će za sobom i Blera, ali će svakako sve veća biti marža između jednog i drugog papira zbog toga što, kao što rekosmo, po

је време да се извуку из ангажмана, Хосисти из прошле го-“

njihovoj supstanci na berzansko-tehničkoj situaciji oni se bitno "razlikuju. | |