Narodno blagostanje

Страна 350

Бр. 22

opšte bese. Ali s druge strane imamo dve pojave koje nam daju maha da pretpostavimo da postoji naročita akcija protiv naših papira: Prvo što ie pad Blerovih ob- ; ligacija veći no ostalih državnih hartija i drugo, što drugi Haš dolarski papit, Seligmanove obligacije, u međuvremenu skaču. One su beležile još u sredu po 83%// foba, a toliko nije bilo ni kad je otpočet upis naših zajMilova. Ako bi naši papiri trebali da padaju zbog opšte Situacije, otfida bi morale pasti ı Seligmanove obligacije pošto šu i ranije, kad god je bila opšta besa, i one poризтаје хаједпо ša svim ostalim papirima.

Neka nam |e doptišteno da u ovim ozbiljnim treпшета за пекоПко гес! ротепето опе ђегтапзке izvestioce, koji su opasniji sa svojim pesimističkim i пеduhovito satiričkim parafrazama no i same #besiste. U ovako ozbiljnim trenutcima, kad se upisuje naš stabihzacioni zajam u inostranstvu i u zemlji, nemaju oni prečegz nego da dokazuju kako Seligmanove obligacije тогаји pasti na nivo Blerovih, i ako se na suprot njihovom nedotupavnom proročanstvu ispostavlja sve veća marža između Blera i Seligmana..

Pad Blerovih obligacija izazvao je živ interes kod

naše publike za njima. Mi mislimo da će oni da skoče, čim se završi upis stabalizacionog zajma. Ako to ne bi Dio slučaj naši Di se podanici bacili na kupovanje istih. Blerove su obligacije danas prvoklasan plasman sa vanrednom rentom. ___1I u Parizu su popustile naše predratne obligacije. Cetvoroprocentna renta od 1895. godine pala je od 123 na 115!/,. Mi mislimo da je i ovde po sredi kakav manevar, a nije isključena ni mogućnost, da su špekulanti a la hos sa tim papirom koji su ga· kupovali između 99 i 110, bacili veće količine na pijacu radi realiziranja dobiti.

Na našim berzama jc centralna pojava popuštanje kursa rente Ratne štete. Mi smo svojedobno izrazili mišljenje da posle zaključenja zajma taj papir može da ide na 440. Momentalno se naše proročanstvo nije ostvarilo. Strašno bi bilo kad bi smo uvek bili proroci. Nastupile su izvesne okolnosti, koje se nisu očekivale. Mi smo istakli u prošlom broju da je pad došao u glavnom ofuda Što su hosiste počele da prodaju. A pored toga je jedan broj beogradskih berzijanaca ušao u besiste na kursu od 426, 427. Bila je za sve vreme veća ponuda od tražnje. Tražnja je minimalna. Kad hosiste realiziraXju svoje angažmane onda mora da bude jača ruka koja će to da prihvati, inače 'kurs mora da popusti. Dalje, Ratna šteta kao špekulativni papir ima osobitu osetljivost prema nervozi koja se prenela sa svetskih tržišta na naše. Postoji izvesna zabrinutost za rezultat upisa zajma pod ovakvim prilikama na svetskom tržištu. U ovakvoj situaciji lako je besistima uneti nered i paniku.

I na beglucima leži teška depresija. Jedna je ruka odnela veću količinu sa tržišta i beogradski berzijanci bili su srećni što su mogli da se otarase jednog dela iz svog portfelja. ! akcije Narodne bamke su popustileali malo. U četvrtak su rađene po 7.700. Ali taj papir ni u kom slučaju ne može jače pasti, pošto je u čvrstim rukama.

Kapitalistima je potrebno da imaju mirne nerve. Berzanska situacija nikad se ne posmatra iz perspektive jednog dana i meseca, već nekoliko godina. Ne treba zaboraviti da je bilo vremena kad je 7% investicioni zajam beležio nešto preko 50, a agrarci nešto preko 20. Ne treba zaboraviti da |e izvesno vreme Ratna šteta koštala 80 dinara. Isto tako ne treba zaboraviti da je

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

7% investicioni zajam išao do 98, daje Ratna šteta išla

do 400 dinara i t. d. Nema stabilnosti u ekonomskom životu, a najmanje kod kurseva hartija od vrednosti. Ko se da impresionirati od prolaznih promena kurseva, taj mora da zabeleži samo gubitke. U ovoj zemlji je zaradio na hartijama od vrednosti samo onaj koji je imao nerve.

U toku poslednje nedelje na beogradskoj berzi zabeleženi su sledeći kursevi efekata: Renta Raine štete popušta od 419 (25. 0. т.) па 41850 (27. 0. т.) ı na 417.75. (28. O. m.)|. Obrt iznosi 3.13 miliona, u prompt robi 2 miliona a u terminima 1.13 miliona. 4% Agrarci trgovani su samo 25 o. m. po kursu od 51,— za pet hiljada dinara. 6% Beglučke obveznice popustile su od 66.75 na 65.50 (26. o. m.) zatim se na sledećeni sastanku malo popravile — na 65.75 ali su 28. o. m. opet popustile na 65.50. Obrt je iznosio 645 hiljada dinara. 7% Bler je popustio od 82.25 na 81.375. (27. o. m.) kod obrta od 650 hiljada dinara, док је 7% Seligman porastao od 83.75 (22. o .m.) na 84.25 (28. о. т.); trgovan je za 334 hiljade dinara. Obrt u akcijama Narodne banke iznosio je 116 hiljada dinara.

Na deviznoj berzi situacija |e veoma mirna. Devize pomalo popuštaju a Cirih, zbooz njegove međunarodne čvrstoće,

| nešto je poskupeo. Obrti dostižu 23.13 miliona dinara; od toga

najviše je trgovano u devizi Nju-jork, London i Cirili.

ZAGREBAČKA BERZA.

Devizno tržište. Promet u devizama kreće se u skučenim granicama. Znatno je manji nego što je bio u ovo doba prošle godine. Na pojednom sastanku promet iznosi 5—6 miliona di< пага. Ма sastanku od srijede, promet |e iznosio preko 11 miliona dinara. Intervencija Narodne banke iznosila |e samo 4 miliona dinara, jer je ostalo dala privatna ruka. Naročito znatna je bila ponuda Londona. Kursevi su podložni manjm oscilacijama prema kretanju na svjetskim tržištima. Mi samo sekundiramo.

"Tržište dionica. Promet je dosta znatan. Kod novčanih zavoda razvilak je kurseva povoljan. Union banka se drži na 170 dinara. Kod Jugobanke. nema promjene. Praštedionica je u porastu i prešla je 850 dinara. Narodna banka konstanino роpušta. Kod industrijskih papira situacija nije povoljna. Trbovljc i dalje pada. Poteškoće austrijskog novčarstva djeluju i na bečku berzu. A na ovoj naročito padaju kursevi stranih: papira. Tako je ı Trbovlje pogođeno poteškoćama Mreditanstalta.

Parobrodarski papiri slabi. Dubrovačka plovidba kolira preko 100 dinara manje nego pre godinu dana. I kod Jadranskc raspoloženje nije najprijatnije.

Državni papiri. Promet je dosta znatan. Mnogo veći nego što je bilo prošlih nekoliko mjeseci. Ali je razvitak kurseva nepovoljan. Naročito kod dolarskih papira. Niski kursevi NewYorka nepovoljno djeluju na situaciju.

Na vijest da Min. finansija traži podatke tko sve prodaje na domaćim berzama naše dolarske papire, nastala |e izvesna nervoza, Ššlo je nepovoljno delovalo na polražnju.

РОБНО ТРЖИШТЕ,

Жито.

У погледу на развој светског тржишта пшенице је у току последње недеље важно напоменути, да је код најважнијих тржишта преовладала различита тенденција. Винипешка берза нотира крајем ове недеље непромењене курсеве, са чврстом тенденцијом (598/, цент. за један бушељ) док је на пример Чикашка берза била цело време лабава а цене су попустиле од '84.5 на 82 до 81 цент. за бушел. Лабавост. чикашке берзе се објашњава добрим изгледима за нову жетву. Ова аргументација нас не може задовољити, пошто знамо, да су на пример у Канади изгледи нове жетве ванредно повољни, а берзанска тенденција чврста. Због тога смо склони