Narodno blagostanje

20. јуни 1931. НАРОДНО

ЕПА Р

БЛАГОСТАЊЕ | Страна | 385 4

АЦИЈЕ

— Комбинације у циљу редукције репарација и наш положај —

1 Међународно-политички значај репарација. Има људи у Немачкој који сматрају да је ре-

|Мислило бе да овај други неће моћи да пркоси евентуално неповољној економској коњунктури. У

парационо плаћање узрок привредној депресији. И Јантовом плану пише да Немачка има права да у

они сами не верују у то што кажу. Искључено је да терет тодишњи од 2 милијарде марака може да унесе поремећај и то тако дубок и далекосежан у народну привреду Немачке, са чијим се продукционим аптаратом може да мери само још Америка и чији годишњи социјални продукт износи око 60 мили јарди марака.

Али је ван сваке сумње да су репарације једна велика сметња, споразума и зболижења европских народа. Човек нерадо плаћа и онда, кад је У питању ближњи и отаџбина, а то ли кад ја у шитању „непријатељ. Околност да се у уговору 0 миру налази несрећна и по права поверилаца потпуно непотребна клаузула, да је Немачка крива за Светски рат, чини репарације нарочито одиозним у очима. Немаца,

Репарације су даље злоупотребљене у уну“ трашњој партиској политичкој борби у Немачкој, 4 нарочито од шовиниста, Когод хоће да прави неприлике влади, хецује народ репарацијама. Periaрације су згодна материја за партиско-подитичка липитирања, и за придобијање народа дражењем његовог примитивног инстинкта. На питању ренарације ојачала је надионално-социјалистичка, странка.

И ако је то чисто унутрашња, ствар Немачке, дали ће п уколико политичари да злоупотребљавају репарације за њихове партијске циљеве раздражујући народ, ипак би државе повериоци биле готове да учине знатне концесије у погледу репарација, кад би имале гарантије, да би се тиме уклониле све сметње за зближење европских народа. Али је то потпуно искључено — све и кад би постојала сила која би била у стању да да такву гаранцију. Постоје још разна питања, од чијих решења у одређеном правцу поједине државе чине зависним свој пристанак на постојеће стање у Европи. Међ њима је и питање пољског коридора. Држимо да не ка жемо ништа, ново кад изразимо наше мишљење, да би после решења репарационот питања у смислу немачких жеља питање коридора постало актуелним, — што је већ у неколико било ланске тодине.

Ето због чега, државе повериоци по репараци-

јама, неће из чисто политичких разлога да напусте:

своја. права.

ШП Необичан ток догађаја,

Како стоји са, питањем репарација са економ-! ске тачке гледишта... ПМемачка влада се пре кратког времена изјавила инсолвентном за плаћање |

репарација, ограничавајући се на, тој констатацији и не предувимајући службено никаквих корака.

Творци Јантовог плана нису никад ни мислили да:

свако доба узме иницијативу за у Јанговом илану предвиђене мере заштите од руинирања њезине привреде услед репарација. Тамо се каже да Немачка има да се обрати Банци ва међународне обрачуне, која има сазвати комитет стручњака ради проучавања економског и финансиског стања Немачке а повериоци одлучити за три месеца. Творци ЈанTOBOP плана су замишљали да ће се незгода по Немачку од плаћања репарација појавити у виду опасности по немачку националну валуту. Због тога је одлучено да комитет експерата и стручњака има у првој фази да решава само о трансферу, т. ј- да евентуално ослободи Немачку од плаћања у страном новцу и то на рок од године дана. Творци Јантовог плана радили су на основу дубоког проучавања економског стања, Немачке. Јангов план је у ствари спољни израз способности плаћања Немачке. У то лоба нису дакле они могли ни очекивати да, ће економеко стање Немачке моћи тако браво да се погорта, да она постане неспособном за репарадионо плаћање у опште. Због тога је предвиђено у првоме делу процедуре само питање трансфера, а тек после тодину дана могло је бити покренуто од стране Немачке питање мораторијума репарација у опште.

Сасвим противно предвиђању твораца Јантовог плана теку догађаји. Тако рећи преко ноћи проглашава немачка влада земљу неспособном за плаћање репарација у опште, не додирујући ниједном речи питање трансфера. Метална подлога |немачке марке је тако сјајна била, да се то питање у опште није могло да покреће. Међутим последњих дана балш питање стабилности немачке валуте постаје високо актуелним. Од краја маја смањила се метална подлога немачке Нар. банке за преко 14 милијарди динара и земљом је овладала паника, као у сред инфлације. У исто време и курсеви не мачких државних хартија нагло падају на страни, а на, домаћим берзама, влада формална паника. Понављају се догађаји из септембра, прошле год. после избора, за. Рајхстат. И онда су кодо повели страни повериоци, а затим се продужили домаћи капиталисти. И сад као и онда имамо бегство од марке. У септембру прошле године је био страх од pora" |рања, капиталиста и од конфликта са Француском. | Овога, пута пак слом је дошао као последица хучне | изјаве немачке владе, да су комуналне, земаљске и савезне финансије у врло критичној снтуацији 8 да се лечење не може очекивати повећањем пореза, јер је пореска сната потпуно исцрпена, нити зајмом | са. стране, јер за исти нема изгледа.

Ми се не слажемо са онима који сматрају да. је Немачка свесно била проузроковала слом марке

="

ће укупност репарационот плаћања да доживи своју | 1921/22 године, да. би тиме изиграла обавезу шла-

утоворену старост. При његовој изради мислило се

на. могућност редукције репарација. Чак. је и терен |

триштрављен за то поделом плаћања у два дела, од којих је један израђен у бетону, а други у иловачи,

ћања репарација. Тим су путем ишле све државе. Али нико не може порећи да је Немачка влада овога пута ивазвала слом на берзама и бежање од марке својим демонстративним песимистичким изјавама 0