Narodno blagostanje

27. је Па ВН

— Аустриска_ влада 1 кона, који ће ступити на снагу“ ринском тарифом. Њиме се влада овлашћује да према своме нахођењу забрани или дозволи увоз „стоке, меса, живине, вина, воћа, дрвета, жита и млинских производа држава, која после 1. јула не буду. са Аустријом стајале у уговорном односу.

== Бечка „Haje Ен ресе“ доноси да су завршени трговински преговори између Аустрије и Мађарске, а да је и са Југославијом дошло. до споразума о царини на жито, која ће бити повећана од 2 на 10 златних круна (22,5 на 122,5 дин,).. Царина ће ступити на. снагу већ 1. јула и ако трговински, „уговор са Југославијом неће моћи бити закључен пре 16. јула, У међувремену бе вероватно бити успостављен трговински провизоријум. Мађарски контингент за свиње износи око 500.000 ком, -

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА.

— U Sarajevu {e održana konferencija Zadruge Srba privrednika, specijalnoe odbora Trgovačkog udruženja za SOCIjalno osiguranje 4 delegata Saveza zanatlija, na kojoj je diskutovano o pravilima koje je izradila zadruga Srba privrednika za osiguranje u slučaju starosti, iznemoglosti i invaliditeta. Zaključeno je da se u toku iduće nedelje pozovu na zajedničku konferenciju sve sarajevske institucije koje se bave osiguranjem privrednika, u cilju donošenja zajedničkih rezolucija po ovom pitanju. : 1. — Ministarstvo socijalne politike i narodnog zdravlja uputilo je svima banskim upravama raspis, kojim skreće pažnju da administrat. vlastima na osnovu zakona o suzbijanju skupoće životnih namirnica i nesavesne spekulacije kao i Pravilnika za izvršenje toga zakona, ne pripada pravo maksimiranja cena namirnicama, već samo pravo nadzora i kontrole nad prodavcima ovih namirnica kao i pravo podnošenja prijave policijskim vlastima, odnosno kofarskim sudovima o svakom odstupanju od pomenutog zakona.

— Јавили смо у прошлом броју да је пододбор за угаљ Међународног бироа рада у Женеви одобрио предлог Немаца за рад од 7 часова и 45 минута у рудницима. Румунија

арламенту пројект за-

која није заступљена у споменутом пододбору, изјављује да |

она нез пристаје да скрати радно време у рудницима, које износи 8 часова. _

Познати економиста Роберт Бесе чије се претсказивање о берзанском краху 1929. год. у целости испунило, прорекао је скери повратак просперитета. |

— Радницима производње пиринча северне Италијћ снижене су наднице за 25 од сто на 12 лира (36 динара). Влади је једва успело да сузбије огроман липа који је требао због т тога да букне.

— Објављен је пројект енглеске владе за реформу осигурања незапослености. (Осим новина, које смо у прошлим бројевима донели пројект садржи и нову поделу радништва по „категоријама и то по реду: радници, који су по досадањем закону имали право на“ помоћ у незапослености, и ако имају И споредну зараду или приход, затим лица, која У нормалним приликама не раде више од 2 дана недељно, треће сезонски радници и четврто удате жене, чије се занимање не да сврстати ни у „једну признату врсту радње, а које ипак имају право, Па помоћ У незапослености.

_НАРОДНО_ БЛАГОСТАЊЕ

сјула заједно са новом ца- |-

Страна 411

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

· — Водовод на Макишу биће у току ове године знатно 0 а сем тога добиће поред досадашњих машинских инсталација за потискивање воде у водоводну мрежу нову машинску централу, са најмодернијим уређењем. Сама зграда са доводним каналима стајаће око 2,800.000 дин. Нова машинска централа располагаће са једном електро-пумпом од 400 литара у секунди и једном од 150 литара у секунди за потискивање воде у градску мрежу. Сви радови са зградом и машинама стајаће општину близу седам мил. динара.

ТРГОВИНА

— Према дефинитивним подацима Министарства саобраћаја у нашим морским водама уловљено је у прошлој години 6.834.828 кг. рибе, у вредности од 50.205.233 дин. Извезено је у конзервираном стању 993.066 кг. Од уловљене рибе прерађено је у уљу у 14 домаћих фабрика 545.506 кг., а усољено је 671.547 кг. од чега је извезено 296.580 кг. У току прошле године било је запослено 17.176 рибара са 5497 једрилица и 82 моторних лађа са укупном тонажом од 11.524 тона. Вредност свег рибарског алата на нашем Приморју цени се на 47.706.543 дин. Просечна зарада сваког рибара износи 3.353 дин., а сваки килограм робе продат је просечно по 71 дин.

— U Grčkoj је род vodstvom Agrarne banke i Peloponeskog železničkog društva osnovano akcionarsko društvo za izvoz svežeg grožđa i ostalog voća, sa glavnicom od pet mil. drahmi.

ИНДУСТРИЈА

— GG. Ivar Kreuger, član poznatog šibičkog koncerna Kreuger and Toll, i pukovnik S. Behn, pretsednik koncerna International Telephone and Telegraph Corporation, objavljuju zajednički, da su oba pomenuta koncerna stupila u interesnu zajednicu na taj način, da su Kreuger and Toll preuzeli jedan deo akcija International Telephone and Telegraph Corporation, a ovaj koncern jedan deo akcija društva Ericsson, koje pripada koncernu Kreuger and Toll. Kooperacija ovih dveju telefonskih

sistema doprineće nesumnjivo unapređenju svetskog felefonskog

sistema. GG. Ivar Kreuger i Frederic W. Allen postaju članovi Upravnog odbora: International Telephone and Telegraph Corporatior, a Ivar Kreuger jednovremeno i član izvršnog odbora. Ovom prilikom saopštava se i to, da International Telephone and Telegraph Corporation plaća 15. VIL. 31. godine. četvrtgodišnju dividendu od 50 američkih centi po alkcuiji,

— U Rumuniji je ovih dana došlo do jedne važne fiuzije u rudarskoj industriji. Dva najveća rudnika uglja, Petrosani i Lupeni sproveli su iuziju i postali najveći producenti Rumunije. Pregovori sa vladom, odnosno ministarstvom saobraćaja, najvećim pofrošaćem uglja, nalaze se pred zaključenjem. Pošto se i u rumunskoj industriji uglja oseća znatna besposlica, to je vlada odlučila, da će smanjiti pofrošnju ulja kao pogonsko sretstvo u korist ugljena.

ПОЉОПРИВРЕДА

— " Специјална комисија састављена од претставника Министарства пољопривреде, саобраћаја, трговине и индустрије ради већ дуже време на припремама и организовању једне сталне, путујуће пољопривредне изложбе. Сем тога референти Министарства пољопривреде одржаваће свуда пре-

У хотелу „Сплендид“ собе су врло чисте; свака соба има топлу и хладну текућу воду и non O грејање;

умерене: соба. са: 1 креветом од дин, 40—70, сова с са 2 Kpenera OR A. 60—100

ХОТЕЛ

yk „Сплендид“ увек ће после одседати у У Кот 65 њега, јер се у њему има највећа удобхотелу „Сплендид“ цене су врло 19 ност и налази се у центру вароши.

БЕОГРАД

Ко само једанпут одседне у хотел

спроћу Двора, Брианова (раније Дворска) улица бр, 5, — Телефон 29-44.