Narodno blagostanje

Страна 570

привредну конференцију, која треба да потпуно рашчисти међународне привредне односе. Јасно је, вели се, да Немачка неће моћи по истеку мораторијума да преузме плаћање репарација зато је потребно да се пре истека тога рока пре-

дузму мере за регулисање питања јавних дугова и репара-

ција као и царинских тарифа. СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Општина Драмбург у северној Немачкој намерава да заведе помоћ незапосленима, т. 38. социјалну помоћ у натури. Незапослени би добијали хлеб, месо, млеко и друге најпотребније животне намирнице. Само мали део помоћи био би у новцу. Поред тога неколико источно-пруских ок-

руга намерава да заведе плаћање пореза у ражи и млеку.

—. Pretsednik amerikanskog radničkog saveza Grin ceni broj zaposlenih na 5,1 milion, a da će se u decembru popeti na 7 mil. Guverner savezne države Njujork Ruzvelt zatražio je od parlamenta odobrenje za 20 mil. dolara (1120 mil. din.) za pomoć nezaposlenim. U tu svrhu povisiće se za 50% porez na dohodak.

ТРГОВИНА

— Između ametrikanske Poljoprivredne federalne direkcije i Kine nastavljaju se pregovori o kupovini pšenice. Prva nudi 15 miliona bušela (4 mil. tovara) po dnevnoj berzanskoj ceni, plativo od 1933. do 1935 godine uz interes od 4,5% i troškove „prevoza u iznosu od 7 miliona meksikanskih dolara. u 3 meвеспе гаје. |

— Poljski izvoz slanine (bekn) u Englesku povećao se u drugoj polovini jula. U istom vremenu izvezeno je 30.000 svinja u Englesku. U prvoj polovici ove godine izvezeno je iz Poljske 901.000 svinja prema 518.000 prošle godine t. |. za 75% više.

— На пленарној седници Скопске трговачке коморе која је одржана 29. августа, третирана су сва привредна питања која интересујуј Јужну Србију. Референт за опијум г. Сава Обрадовић истакао је, да влада спрема законски про„јекат, по коме би се код нас увео монопол за откуп опијума, што би одговарало жељама произвођача. У питању извоза "стоке наглашено је, да се на грчким пијацама почела осећати јака конкуренција Турске, Бугарске, Албаније и Румуније. У погледу сађења дувана захтевана је слободна производња дувана за извоз. У погледу свиларства се тражи подизање фабрике свиле у Ђевђелији. — Вредност артикала за извоз све године са подручја Скопске трговачке коморе цени се на 540 милиона динара, од чега највећи део отпада на ситну стоку (180 мил.), пшеницу (64 мил.), рогату стоку (60 мил.) и опијум (50 мил.).

ИНДУСТРИЈА

— U pogledu pojačanja električnog osvetlenja na Sušaku sklopila je opština ugovor sa preduzećem Elektra A. D.; troškovi proširenja javnog wosveiljenja koštaće oko milion dinara. — Firma „Soko” parna pekara a. d. osniva u Beogradu preduzeće sa glavnicom od jednog miliona dinara, koje će se baviti pre svega proizvodnjom keksa i testenina.

— „Трбовљанска угљенокопна' дружба д. M. у Трбовљу“ откупила је „Портланд цемент творницу д. д. ДовјеМојстрана. Ова последња је основана 1896. године; главница износи 3 милиона динара, а припадала је индустријском концерну Јадранско-подунавске банке.

— U nemačkoj Gornioj Šleziji gradi Bata veliku fabriku gumenih cipela. Od 1. decembra će početi proizvodnja. Najpre će biti zaposleno 700 do 800 radnika, ali će ih postepeno zaposliti oko 25. 000, dok budu dovršene sve zgrade. Bata патеrava da izgradi čitavu modernu varoš, sličnu Zlinu.

— Sovjeti Iorsiraiu svoju proizvodnju uglja. U toku sledeće godine се se. investirati u tu svrhu 800 mil. rubalja (5,5

_ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

___. ______Брозб

miliardi dinara). Tako će proizvodnja do kraja 1933. godine iznositi 140 mil. tona godišnje.

— Početkom septembra održaće se u Londonu međunarodna konferencija uglja na inicijativu engleskog Saveza _роsednika rudnika.

— Svetska proizvodnja stebra u prvoj polovini ove god. iznosi 87 mil. unca prema 198 mil. u istom razdoblju prošle god. Uzrok tome 20%-nom padu proizvodnje je slaba cena (ni 13 dinara od unce (28,3 grama). .

— Електрична централа коју је подигла крушевачка општина зајмом од 10 милиона динара добијеним од Државне хипотекарне банке, показала се нерентабилном. Док годишњи капацитет централе износи 5 милиона киловата, потрошња. достиже једва двадесети део. Годишњи расходи износе близу три милиона динара а приходи свега милион.

— јаегодинска пивара подићи ће идуће године једну пивару и у Београду. Она је до сада у заједници са Сарајевском пиваром у Београду држала једно велико складиште и успешно је конкурисала Вајфертовом и. Бајлонијевом пиву.

— „Народном индустријском предузећу д. m.“ у Загребу отворен је поступак за нагодбу ван стечаја. Повериоцима се нуди 50% у 15 једнаких (бескаматних рата.

— Производња угла у Европи опала је у првој половини оБе год. за 31,25 мил. тона на 242,84 мил. тона.

|: GI, 1. сега 1930. r. 1931. r. % у хиљадама тона

Немачка 13.343 60.263 — 118 Сарска област 6,901 5.909 = 144 Велика Британија 127.924: 112.956 — 11,7 Француска 27110 26.171 — 57 Холандија 5,950 6,230 -- 417 Пољска 17.528 17.603 — 9,4 Белгија 13.699 13.737 -- 0,3

— Између промзвођача платине у свету воде се преговори со оснивању картела.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Цена пшенице у Румунији креће се између 18 и 2 леја (0.59 до 0.66 пара) од килограма, због чега је угрожена овогодишња сетва. Сељаци су још прошле године хтели да знатно смање површину за сејање, али их је власт силом од тога одвратила. Ове године не би ни сила ништа помогла, зато се влада решила да успостави један централни завод за куповину пшенице. У њему ће бити заступљена министарства: финансија, унутрашњих дела и пољопривреде, као и банкарски синдикат, који ће финансирати акцију. Он ће одређивати цену.

— Egipatska vlada pozvala je Sjedinjene Države, Meksiko, Persiju, Englesku i Rusiju na međunarodnu konferenciju radi restrikcije proizvodnje pamuka.

| — Amerikanska savezna država Luizijana zabranila je proizvodnju pamuka u 1932. godini.

— У шибеничкој општини подбацио је род винограда ове године за 30—40 од сто.

— Овогодишња жетва кромпира у Немачкој биће врло богата, зато Министар за исхрану припрема мере за повећање потрошње и обезбеђење добре цене произвођачима. За људску исхрану продаваће се само стандардизирани кромпири, чија ће цена бити утврђена према одређеним класама. Прошириће се право горења шпиритуса; тако ће -шпиритусни монопол потрошити за 2 мил. тона више кромпира; да би се монополу смањиле резерве повећаће се квота примешања шпиритуса бензину. Потрошачи пахуљица од кромпира имаће право на јефтин јечам за сточну храну. Исто тако ће се произвођачи штирка приморати да утроше 7 до 9800.000 тона кромпира ове год. И кад се све то проведе, преостаје за исхрану стоке 20 мил. тона кромпира.