Narodno blagostanje

Страна 624

19 септембар је дан пре објављивања одлуке енглеске |

владе о укидању златног важења. Ако посматрамо срозавање курсева које су претрпеле акције на појединим берзама до 190. м. Берлину, Лондону, Брислу, Амстердаму, Штокхолму, Бечу Атини и Пешти биле принуђене да затворе берзе, чим се сазнало за одлуку енглеске владе. Панично расположење, које је и пре тога владало, могло је да направи несрећу.

Затварање берза (била је превентивна мера која је ишла за тим, да задржи публику од пренагљене продаје својих. ефеката. Већ за неколико дана се показало да је овај поступак берзанских управа био оправдан, да су се прилике и у Енглеској у извесној мери смириле — и до краја ове недеље све су берзе опет отворене. Међ првим се налазе баш енглеске; а то је био један врло мудар потез. У берлинским круговима се повраћа оптимизам. Према досадашњим извештајима, пад ефектних курсева не премаша 10—15% а са енглеских тржишта јављају чак и оживљење послова при повећаним курсевима.

_На берзама које су у овој недељи биле отворене, дошло је до огромних диференција у курсевима, а на париској · чак и до изразите бесе, која није поштедила ни најбољи француски папир — акције француске банке. _ |

Проживели смо недељу, у којој је преко половине најважнијих светских берза било затворено. Међународно тржиште капитала функционисало је само у окрњеном 06лику. То је морало имати дејство и на девизе. У уторак и среду смо имали флуктуацију девизних курсева, какву нисмо видели од првих послератних година. Једног истог дана бележене су на интернационалном тржишту разлике до 20%. И ту се данас већ стишала ситуација, изузимајући девизу Лондон.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА.

Међу берзама које ове недеље нису затворене, налази се и београдска. У нашим берзанским извештајима смо већ

У више махова истицали важност нерава. У колико берзија-.

пац боље влада својим нервима и у колико боље уме да чека и да не пренагли — у толико боље пролази. У овој недељи а нарочито у њеној првој половини, наши берзијанци нису "били у најбољим односима са својим нервима. Публика, потпуно невична берзанским пословима, имала је главну речи ситуација се толико пооштрила, да је министар финансија морао путем наше штампе да изјави да ће држава у сваком случју и даље тачно испуњавати своје обавезе као и до сада и да је сервис обвезница Ратне штете потпуно обезбеђен.

Уосталом средњи дневни берзански курсеви били су ове недеље следећи:

18. 21 22 23: 24.

| септембра 7% Инвестициони зајам 688 675 G7. IE | 7% Блер GG. -____ 57. 5650 7% Селигман 65— 63.50 —— 60— _—x21), % Штета 271 249 253 — 210 303.50 6% Беглуци —_ -__-_" -_- 4950 46Обрти су знатно већи но прошле недеље — свега је

трговано у ефектима за 6,7 милиона дин., од чега на Ратну штету отпада 6 милиона (у промпт роби обрт износи 3,9

милиона а у терминима 2,1 мил.). 7% Инвестициони зајам.

тргован је за 280 хиљада, 6% Беглуци за 85 хиљада, 7% Блер за 195 хиљада и 7% Селигман за 140 хиљада.

Обрти у девизама износе 24,7 милиона — на љубљанској 22 милиона. Фунта, марка и пенге код нас нису нотиграли. Данас је на интернационалном тржишту првих дана ове недеље мало појефтинио, али је у њеној другој половини порастао.

Њујоршке нотице наших доларских) папира ове недеље нисмо примили.

НАРОДЕ О БЛАГОСТАЊЕ

онда је разумљиво, да су управе берза у

Бр: 39

ZAGREBAČKA BERZA —

Novčano tržište. Situacija je prema prilikama povoljna. Zagreb je ovih nekoliko meseci pokazao daleko više ofporne snage nego. ·dreugi krajevi države. Ovde se čak može konstatovati porast uložaka dok se u drugim krajevima primećuje opadanje. Novčani zavodi zaključili su da se kod podizanja uložaka imaju držati tačno otkaznih rokova, odnosno rokova koji su navedeni u uložnim knjižicama. Na taj se način misli sprečiti veći odliv uložaka.

. Devize. Promet je ove nedelje dosta znatan. Po 10—12 miliona dinara dnevno. Kod kurseva su nastupile znafne oscilacije. Ne samo kod funte nego i kod lire i francuskog franka. Izgleda da je čitavo devizno {iržište znaino pokolebano. Očekuju se ograničenja u deviznom prometu, da bi se zaprečilo tezauriranje. Možda ćemo se vratiti čak i na režim pre zakonske stabilizacije. Čak možda i u pooštrenoj formi.

Deonice. Deonice novčanih zavoda drže se dobro. Nešto su slabije Union i Srpska. Međutim, ako uočimo prilike na drugim tržištima, za razvitak kursa naših novčanih zavoda možemo biti zadovoljni. Kod industrijskih papira situacija je već nepovoljnija. Šećerana i Trbovlje znafno su popustili u kursu. A ni kod drugih tendencija nije povoljna.

Državni papiri. U dolarskim papirima promet je dosta znatan. Kod kursa od 50 za 7% Blair javljaju se novi interesenti koji žele·' da svoja raspoloživa sretstva plasiraju uz ukamačenje od 14% bez obzita na amortizaciju.

uUEBER ZOLJL- UNION unp NLEINE ENIENIE

Wirtschašt und Politik Oesterreichs, der Nachfolбезааћеп, Пешвасћапаз, Ште бебепзебе АЂhangigkeit und ihre Zusammenhange mit der \Weltwirtschaft und Weltpolitik informieren Sie sich grundlich, umfassend, zuverlassig in der inhaltsreichsten wirlschaltspolitischen Zeitschrift dieser Gebiete, im

АИ VOLKS

Herausgeber WALTHER FEDERN

НЕ Mitarbeiter in: Amsterdam, Berlin, Budapest, Bucarest, Moskau, Prag, Warschau, Zagreb.

Berufen Sie sich auf diese Anzeige und Sie erhalten kostenlos Probenummern.

An den Verlag „Der Oesterr. Volkswirt“, Wien }X,, Porzellangasse Nr. 27.

Јећ will hr Blatt kennenlernen, Senden Sie mir kostenles Probenummern.