Narodno blagostanje

Страна 44

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

6. марта: Књажевачка штедионица (ред. — Шабачка извозна банка (ред.).

20. марта: Прва повлашћена ужичка ткачка радионица Ужице (ред.).

'FrgovačHi registar

Bosanska industrijalna i trgovačka banka, upis prenosa sedišta centrale iz Sarajeva u Beograd i. upis filijale u Sarajevu. Putnik, društvo za saobraćaj putnika i turista u Kraljevini Jugoslaviji a. d., Beograd, upis brisanja prokuriste Ivana Burze. — Opšte jugoslovensko bankarsko društvo a. d., Beograd, upis brisanja prokuriste Leopolda Štajna. — Štedionica Savske banovine Zagreb, upis brisanja člana upravnog odbora Rašić Dragutina iz Zagreba. — Foks film korporejšen, jugoslovensko d. d. Zagreb, upis brisanja Dr. Skaberne Franje iz Zagreba. Jugoslovenske akc. gospodarske i industrijalne željeznice u Zagrebu, upis brisanja člana uprave Josipa Selaka. — Jugoslovensko a. d. za trgovinu drva, Zagreb, upis brisanja prokuriste Aleksandra Ot iz Zagreba.

Лицитације:

— Технички одељак среског начелства Штип 18. јануара за оправку и израду пропуста на путу Штип—Радовиште—Струмица (488.112.35 дин.) —_- Тех. одељак среског начелства Зајечар 21. јануара за израду доњег строја гвозденог моста преко Равне реке бан. пут. 15. (172,838.08) Техн. одељак у Сомбору 28. јануара за набавку за пут Сомбор—Бездан (294.400). — Техн. оделење Моравске бановине у Нишу 26. јануара за израду осигурања леве обале Мораве код села Пањевца у Срезу беличком (349. 850.40) Техн. одељак у Lo 25. Ју чра за израду банованстој

Тех хн. одељење СЕ 13. фебруара за О каменог материјала за пут Београд—Ниш—Скопље—Велес— Ђевђелија (271.485). — Техн. одељ. при ср. нач. Зајечар 30. јануара за оправку држ. пута бр. 5. Брест. бања — Брестовац (299 9722 497. — Отсек за архитектонске и електромашинске послове Техн. оделења моравске бановине у Нишу 15. фебруара за подизање дома за васпитање малолетника у Неготину (3,480.699.00). — Среско начелство Бељина 30. јануара за израду армирано бетонског пропуста (213.407). — 'Техн. одел. среза врачарског Београд 8. фебруара за набавку туцаника и каменог материјала на путевима Панчево— Томашевац и Панчево—Перлез (283.910), 30 јануара за набавку истог материјала на путу Београд— Лазаревац (306.458.507.

Bibliografija

Rikard Fuks: Vinska kriza u Jugoslaviji (preštampano iz „Bankarstva” 1931. g.). — Gustav Filff: Geschichte und Gegenwart der siebenbirgisch- sžchsischen Genossenschaften. Muzički Glasnik, Beograd, god. IV. br. 9. i 10. — Trgovski Tovariš, Ljubljana, god. 27. br. 12.

РАЗНО

— U Čehoslovačkoj se spremaju tri nova zakona: o bankama, o komisiji za uštede u državnim rashodima i o komisiji za devize.

— Čehoslovačka pogranična straža otkrila je vrlo rašireno i dobro organizovano kriomčarenje valute na čehoslovačkoaustrijskoj granici, koje je dolazilo iz Beča. Vršeno je u velikom stilu i. upotrebljivani su svi trikovi, a naročito sakrivanje u automobilske gume.

— У Загребу и Љубљани покренуто је питање појефтињења кирије. У Загребу је на иницијативу тамошњег друштве кирајџија банска- управа сазвала анкету, па ће на темељу резултата анкете социјално оделење банске управе предузете потребне мере, да се то питање регулише. У Љубљани су кирајџије сазвале један велики митинг, на којем треба да се донесу потребне одлуке о даљној акцији за снижење кирије, а исто тако ће се одредити и делегати за анкету по томе пи-

Бр. 3

ТИЈ

тању, коју је сазвало Министарство социјалне политике за 16. јануар ове године у Београду.

— Čehoslovačka je zabranila mešanje u hleb ma kakvih

mineralija osim soli.

— У Великој Кикинди дошло је недавно до једног интересантног штрајка. Грађани су један дан палили петро-. леумске лампе место електрике, јер електрична централа неће да снизи цене струји. После првог штрајка одржана је скупштина, и закључено је, да се сваког четвртка не пале електрична светла. |

— Нови чехословачки царински додаци на жито, који су уведени на темељу закона од 5. јуна 1930 год. износе за месец јануар: на пшеницу 25, на јечам 36, на 306 33, на брашно и брашнене производе 50'чехословачких круна.

— Аустриска влада спрема закон о обавезној куповини домаћег горивог материјала. Нарочито долазе у питање TUKU угаљ и гориво дрво.

— Демократски посланик Патман оптужио је американског министра финансија Мелона, да је повредио статут из 1789 године, који забрањује министру финансија сваку пословну делатност. Међутим, Мелон поседује толико хар= тија од вредности, да са њима има право гласа у 300 друштава, са имовином од округло 3 милијарде долара. Патманова резолуција предана је правничком одбору.

— „Словенец“ доноси статистику занатских радња у држави. По томе је било на концу 1931. године свега 221.874 занатске радње. Од тога броја отпада на београдску занатску комору 60.052, сарајевску 44.462, љубљанску 32.412, новосадску „23.160, загребачку 23.016, осечку 18.017, вел. бечкеречку 13.641, сплитску 4967, дубровачку 1350 и под— |горичку 800. У 1928. години било је свега 184.156 занатских радњи, тако да до 1931. год. имамо - пораст од 37.718.

— Lepo vreme na Primorju u decembru privuklo je veliki broj sportista. Međutim opaža se, da je nesrazmerno veliki broj domaćih, a mali stranih turista. Tako je u Split doputovalo u decembru 1470 lica, a od tih je 1202 iz Jugoslavije, a 268 iz inostranstva.

— Madžarsko ministarstvo trgovine dobilo je više ponuda stranih interesenata za elektrifikaciju. Među njima je i ponuda engleskog društva Powers Securities Co. Pregovara se na toj bazi, da se dade monopol na jedno određeno područje, za čiju elektrifikaciju bi se osnovalo preduzeće sa učešećm države. Prioritetne akcije pripale bi finansijskoj grupi, a ostale državi. Sprovođemje ovoga plana zahteva 30 do 40 miliona pengi investicija. |

— Љубљанска комора за трговину, обрт и А тИју закључила је да у питању промене новог Закона о радњама задржи досадашњи систем заједничких комора.

— Prema najnovijim propisima stoka, koja se uvozi.u Italiju miora se podvrgnuti na granici specijalnom Кајепцјепји protiv tuberkuloze na pograničnoj stanici Postojni. Tu se onda zadržava dva dana i ako za to vreme ne nastupi reakcija od kalemljenja može se stoka dalje otpremiti. U slučaju reakcije stoka ide na klanicu.

— Ministarstvo građevina je zatražilo mišljenje interesenata o prelazu na manji format opeka (cigla), koji ono: želi propisati. Dosadašnji format od 29—14—6.5 santimetara imao bi se smanjiti na 25—12—6.5 Novi bi odgovarao metričkom sistemu, dok stari potiče od sistema brojenja po ,„colima”. Povodom ovoga je održana i jedna konferencija infteresenata i prefstavnika Ministarstva građevina, na kojoj je postignut sporazum u pogledu čvrstoće na pritisak i poroznost opeke. Čvrstoća je predviđena za prvu klasu prosečno 110, minimalno 90 kilograma, a za drugu klasu prosečno 70, minimalno 55 kgc bo kvadratnom santimetru. Za zidnu opeku poroznost je određena sa 8%. Dok su se u ovom: interesenti složili sa pretstavnikom · OM u pitanju veličine nije došlo do saglasnosti · Ji Еле log ministarstva je O i