Narodno blagostanje

19, март 1932.

Немачкој добила је тако оштре форме, да овај "начин рекламе прелазе све више границе правилног привредног живота, и шири се на рачун цена или квалитета главног артикла. Декрет-закон дозвољава поклоне ове врсте, поред малих и безначајних рекламних артикла, само у томе случају, ако је продавац место обећаног поклона, спреман да даде готов новац, који не може бити мањи од цене обећаног артикла. Ова одредба ступа на снагу тек 1. јула ове године.

У другом делу регулишу се распродаје. У будуће дозволиће се само у том случају ако се напушта читав посао, или једна врста посла или једна врста робе.

У ту сврху повећана су овлашћења надзорних власти.

У трећем делу се забрањује оснивање радња са јединственим ценама, у местима испод 100 хиљада становника за две године. Ова мера иде за тим, да заштити ситне трговачке радње у средњим и малим местима, које су нарочито угрожене конкуренцијом радња са јединственим ценама, док су у великим градовима последице те конкуренције подељене на већи број радњи.

— Бразилијанска влада понудила је Румунији, компензациони уговор кафе за петролеум. Румунска влада је у принципу прихватила овај предлог, али у ту сврху мора приступити монополу увоза кафе. То је неразумљиво, јер Бразилија има много ближе петролеум у Мексику и осталим суседним земљама.

— У понедељак су почели у Бечу преговори између. Аустрије и Чехословачке о разним питањима, а нарочито о саобраћају робе у вези са девизним ограничењима и контингентирањем увоза. j

— Трговински преговори између Чехословачке и Мабарске, који трају већ више месеци, поново су запели. Чехословачка тражи, да Мађарска за чехословачки увоз одобри толико девиза, колико је вредност мађарског увоза у Чехословачку. Мађари не пристају на то, и нуде само 80%.

— У Перизу је 7. марта потписан допунски трговински уговор између Француске и Грчке, за време од 8 месеци, а по истеку тога рока може се продужити сваки месец. У њему се одобрава француској влади да може укинути снижени царински став од 55 франака за увозни контингент грчких вина, и предвиђа се повишење количине дувана, коју Француска купује у Грчкој.

Поред тога, обе владе су закључиле, да с обзиром на девизне прописе у Грчкој, приступе одмах преговорима о клирингу.

ИНДУСТРИЈА

— Compagnie des Mines de Braay zaključila je preuzimanje |ednog zajma u nominalnom iznosu od 125 miliona franaka izdavanjem 125.000 obligacija po 1000 franaka Emisioni kurs |e 982.50, a kamata 51 %.

— Централа индустријских корпорација одржала је годишњу скупштину. Према оном шта су новине донеле, упадају у очи две ствари. Збор је једногласно иступио за одржавање стабилности динара против сваке инфлације (ма да, како са стране чујемо, неки индустријалци у поверљивом разговору нису крили своје расположење за инфлацију). Сем овота треба подвући изјаву коју је дао г. Бранко Петровић, шеф отсека за заштиту радника Министарства социјалне политике. Он је рекао да је Министарство предузело мере да се у Уредима за осигурање радника успостави самоуправа. У том су затражени од послодаваца и од радничких организација потребни предлози. Незапослених по њему има око 60.000, не рачунајући сезонски незапослене. Да би се помогло незапосленим унет је амандман у финансијски закон, којим се Министар социјалне политике овлашћује да у циљу прибирања потребних срестава за незапослене раднике може повећати досадашњи принос за берзу рада од 3 на 6%. Тиме

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 189.

се добија 10 до 12 милиона динара. На крају је он изјавио да је Министар решио да се правилник о упослењу страних радника ревидира. Нацрт финансијског закона даје министру у том погледу потребна овлашћења.

— Фабрика боја у Мељу обуставила је рад.

САОБРАЋА]

— Гочка влада и Грчко национално паробродарско друштво склопили су уговор о редовној прекоокеанској пловидби. Његове одредбе су следеће: 1) Грчко национално бродарско друштво обвезује се, да ће одржавати редовно прекоокеанску службу између грчких лука и Северне Америке за време од 20 година. 2) За ову службу ће употребити најмање своја два пароброда под грчком заставом. 3) Осим тога друштво ће још саградити или купити један оцеански пароброд. У случају да се гради, мора бити велик 14.000 тона, са брзином од 18 морских миља; у случају да се купи, мора имати брзину од најмање 16 морских миља. 4) Друштво може у споразуму са државом да закључи зајам за куповину или традњу брода уз државну гаранцију, који треба да се амортизује за 20 година, и не сме бити већи од 3 милиона долара. 5) Држава се обвезује за време трајања уговора давати друштву помоћ до 100 хиљада долара годишње, у колико је потребно за исплату дивиденда од 6% 6) За време трајања уговора друштво се ослобађа свих пореза и такса. 7) Држава добија прву хипотеку као сигурност за дану гаранцију. 8) Држава именује четвртину чланова управног одбора. У случају да друштво повиси своју главницу или изда облигације, трећина од тога мора се уложити у државне хартије од вредности. 9) Друштво се обвезује да ће извршити годишње најмање 8 путовања. Рачуна се, да ће овим путем годишње да плови 12 хиљада лица.

— Отворена је телефонска линија Сплит— Милано.

КРИЗА

— Prema izveštaju Okružnog ureda za osiguranje radnika u Ljubljani na njegovom području je bilo u februaru tek. godine osiguranih članova prosečno 74.750 i to 46.021 muških i 28.729 ženskih. Taj je broj u januaru iznosio 76.096, u decembru 81.651, a u avgustu prošle godine 98.759. Broj osiguranih. je dakle od avgusta opao za 24.009.

Razmer među reduciranim muškim i ženskim je 5:1.

PPoprečna dnevna zarada je u februaru pala kod muških za 1,08 din. a kod ženskih 0,59, ili ukupnol,15 dinar (prošlog meseca 1,01). Smanjenje dakle iznosi 5%.

Ukupna dnevna osigurana zarada spala je za 394,652,40 dinara. To znači da osigurani radnici primaju dnevno роја miliona odnosno mesečno 12 miliona zarade. Prihodi Okružnog ureda su u prkos povišenju tarife od G na 61! 27% smanjili za 13.000.— dinara dnevno. -

из пословног СВЕТА

Godišnje skupštine:

17. marta: Banatski mlin na valjke d. d. Vel. Kikinda (redovna).

20. marta: „Zefir” tvornica peći d. d. Subotica (red.). „Batrzel” frgovina gvožđa i promeino d. d. Subotica (red.).

23. matta: Gornjo-bačko udruženo paromlinsko d. d. Subotica (red.).

24. marta: Osječko promet{no skladište d. d. (red.).

25. marta: F. Ledicki i drug d. d. Zagreb (red.).

27. marta: Srpska kreditna banka i štedionica d. d. Веја Crkva (red.). — Hotel „Slobođa” d. d. Sombor (red.). -- Trgovačko magazadžiski izvoznički humanitarni fond u Beogradu (red.).

28. marta: Štedionica za samopomaganje d. d. Topola (red.). — Štamparija dunavske štedionice a. d Novi Sad (red.).