Narodno blagostanje

| Страна 382

3 juli: Invalidska zadruga a. d. Beograd (vanredna). 6. juli: Anglo-jugosl. petrol. d. d. Zagreb (vanredna).

Трговачки регистар,

Акц. друштво за фабрикацију леда, Загреб, упис отварања филијале у Београду. — Југославенска банка д. д. прије Хрватска земаљска банка д. д. у Загребу, подр. Сомбор, упис новоизабраног члана Управе Радивоја Стојкова са правом потписивања. — „Народна шумска индустрија“ д. д. Загреб, упис новоизабраних чланова управе г. г:: д-р Виктора Александра, д-р Иве Елеговића, Гезе Стуке-Рибара и д-р Вилхелма Блументала. — Индустриско и трговачко д. д. Загреб, упис новоизабраних чланова управе, г. г.: Карла Хинка и Алберта Мареша.

Лицитавије,

Техн. одељ. кр. банске управе, Сарајево, 27. јуни, за израду водовода и канализације у згради Техн. сред. школа у Сарајеву (601.057.08). —- Техн. одел. кр. банске управе, Скопље, 27. јуни, за набавку туцаника за држ. пут БитољОхрид (593.370). — Команда морав, див. области, Ниш, 30. јуна, за оправку војне зграде у ПЦариброду (398.035). Техн. одел. кр. банске управе, Загреб, 22. јуна, за израду столарија за новосазидане осн. школе у Загребу (7ОЗ.

— Техн. одел., Шабац, за набавку туцаника за држ. пут Ша-

бац—Ваљево (398.925).

РАЗНО

— Гувернер државе Њујорк Рузвелт одобрио је про јекат, који предвиђа оснивање посебних фарма за незапослене, на којима ће бити смештене за време привредне кризе осиромашене фамилије. |

— Када је MagkrogBajnijn постао први пут претседник енглеске владе — један његов лични „пријатељ, индустријалац, сматрајући да његови приходи као сиромашног човека нису довољни за енглеског претседника владе, дао му је субвенцију. Макдоналд је примио овај новац; то је било познато целом свету, и нико није држао да је то зло, нити је замерао Макдоналду. Сада имамо сличан случај. Претседник њујоршке општине, популарни и вечно насмејани г.

Уокер оптужен је, да је примао поклоне у новцу од разних друштава, који стоје у уговорном односу са њујоршком оп-.

штином. Међутим, истрага је могла установити само то, да је амерички милионер Паул Блок отворио у једној банци конто Уокеру, са којег је овај подигао 250.000 долара.

И Уокер и Блок су изјавили, да је овај конто резултат њиховог дугогодишњег пријатељсгва. Блок је даље изјавио, да он није дао новац претседнику општине него пријатељу, јер да је његова плата од 25.000 долара годишње недовољна, Ово пријатељство између претседника општине и америчког милионара је интересантно, али ту се не може наћи ничега недопуштеног: забрањено је и кажњиво само дизање са туђег конта без одобрења. Са дозволом је ствар споразума

„или пријатељства! Тим више, што није доказано да је Блок заинтересован пословима са њујоршком општином.

— Грађевински одбор Београдске општине издао је у мају месецу т. г. одобрење за 92 плана нових грађевина, од којих су 45 приземље, 20 једноспратне, 14 двоспратне, 10 троспратне и 3 вишеспратне. i

= Румунска влада је на основу закона о сузбијању скупоће максимирала цене шећера: кристал 10 динара, шећер у коцкама 11 динара, а у главама 10,50 динара.

По Према извештају Звезе за промет странаца у Словенији је прошле године важнија лечилишта и летовалишта укупно посетило 115.824 странаца (у 1930. год. 135.893). Од тога отпада на Југославене 84.218, а остало на странце.

— Такса на увоз соли за здравствене, индустријске,

занатске и пољопривредне сврхе снижена је на 15— дин. на 100. килограма,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

__Брг 24

— Окружни уред за осигурање радника у Загребу завршио је пословање у 1931. години са дефицитом од 5,140.543.— динара. Од укупног прихода уреда издано је на потпоре у готову и натури 37,216.218— динара или 90,66%, а на персоналне издатке 4,495.293— дин. или 10,73%.

— Otvoren je redovni avionski saobraćaj između Zagreba i Praga. | .

— Na godišajoj skapštini Biđ-Bosutske vodne zadruge dato je ovlašćenje. upravnom odboru da zaključi dugoročni zaјат о4 30.000.000 dinara, od čega bi se 10,000.000. upotrebilo Za isplatu zajma Prvoj hrvatskoj štedionici, a ostalo za isplatu dugova preduzimačima i podizanje novih investicija.

POSLEDNJE VESTI

— Ovih dana će ausiriskom parlamentu biti predan na ozakonjenje menični zakonik, izrađen po ženevskom projekiu od 1930. godine.

— U Budimpešti sii počeli pregovori o produženju kratkoročnih kredita između engleskih poverilaca i madžarskih. duпика | | Бо — Madžatska vlada sprema lista. industrijskih proizvoda, čiji će uvoz biti zabranjen. To će, DO svoO{ prilici, biti tekstilna roba, hemikalije, železo, koža i proizvodi od gipsa.

— Novine domose da se ausiriska vlada sprema na Življu trgovisko-političku akciju. Ona se pri tom neće držati Samo jednog sistema, nego će sve činiti da bi oživela svoju spoljnu trgovinu.

— Madžarski midistar Hnanmsija izjavio je da njegova država neće moći više da plaća ni one dugove koji su bili zaštićeni moratorijumom o transfetu. Nazadovanje u prilivu: deviza, rekao je ministar, traži proširenje moratorijuma o fransferu.

— Madžatska seljačka stranka podnela |e vladi zahtev da pitanje razduženja zemljoradnika i ograničenja kamata bude stavljeno na dnevni red još pre letnjih parlamentarnih. ferija.

— Ptetojekt zakona o odlaganja prinudnih izvršenja u Austriji predat je na raspravljanje privrednom komitetu ministara. : |

· — Ни једна од старих бања у Европи није после рата учинила толики напредак као Виши. Французи пре рата нису много радили за међународну рекламу бање. За време рата је огроман број странаца (савезника) осетио благодет бање и то је био моћан фактор рапидног полета бање. То је дало повода управи да се подвргне максималном нагону. за унапређење бање у: сваком погледу, а нарочито у здравственом. „Нови етаблисман“ је видан монумент те снажне иницијативе. Сад нам јављају да се довршава „Етаблисман Калу“ завод П класе, који је већ лањске сезоне био у пуном раду. На месту старог завода П класе подићи ће се палмариум. То ће дати сасвим нов видик на нови етаблисман.

Аеродром Ри постаје међународном цивилном станицом, а са бањом је везан новом алејом широком 40 метара.

У септембру ће се одржати светски међународни конпрес; биће 15 коњских трка с укупним наградама од !,450.000 франака. 7. и 8. јула гађање голубова; 15—21 августа конкурс елеганције аутомобила; 21. августа авијатичка вежбања ит. д.

Казино Вишија је и сувише добро реномиран да би се требало ма што још о њему рећи. Исто тако о дивним синфоничним концертима. У позоришту уторником и петком биће даване комедије, средом оперете, четвртком Огапа саја |упаие, суботом и недељом репризе текућег репертоара.

Најзад се мора истаћи, да је Виши данас најјефтинија светска бања и да су |угословени предмет нарочите пажње од стране Управе и мештана.