Narodno blagostanje

Fi | |

Cole 244

НАРОДНО

kontingenata povećan za 10—30% prema dosadašnjim. Za

one vrste robe, čiji su kontingenti ostali nepromenjeni, izvršene su izvesne promene u propisima kako bi se načinile elastičnijim i olakšao promet. Za neke vrste robe kontingenti još nisu određeni i ostavljeno je da se o tom sporazumu francuska i inostrana industrija.

— Frovizorni trgovinski ugovor između Jugoslavije i Rumunije produžen je za G meseci t. j. do 1. januara 1933 god.

— Комитет саветника за спољну трговину, једна од најутицајнијих привредних корпорација у Француској, OGјавио је са свог скорашњег заседања, да је међународни споразум о трговинском промету неопходан. Он је за стварање једног општег царинског плана, који ће бити прилагођен садашњим приликама. Препоручује решење кризе интернационалним мерама, а нарочито индустријским споразумима појединих земаља. Исто тако заговара се прибегавању регионалних царинских антанта. Комитет још тражи успостављање међународне размене добара на широј основи, регулисање продукције, расподелу сировина и организацију кредита за спољну трговину.

— Француске фирме, које имају имобилизирана потраживања у Чилеу, основале су један комитет, који ће покушати компензацију ових потраживања поруџбинама салитре. — Претставници Трговачко-магазаџијског извозничког удружења у Београду предали су Министру трговине и индустрије предлоге: да трговина пшеницом буде слободна, да све користи од преференцијала, којих буде било, сама држава искористи и њима располаже и да се делокруг рада „Призада“ сведе на пропис чл. 9. његових правила, а да расположивим срествима припомогне извоз као комисионар. — На одржаној конференцији представника дрвне индустрије у Босни донешена је резолуција којом се тражи: линеарно снижење шумских такса за 50% према висини из 1931. год. Затим да се домаће стругаре не присиљавају да у 1932, год. секу и плаћају прелиминар, да се снизе железничке и лучке тарифе за 30%, и то да важи одмах,

На крају се тражи пуна активност спољно-трговачке политике, у циљу добијања преференцијала од Француске и Италије за наш извоз дрва.

— Према подацима талијанске генералне дирекције царина увоз жита и кукуруза од !. јула 1930. до 30. јуна 1931. год. био је: жита 21,7 мил. мтц., а од 1. јула 1931. до 30. јуна 1932. г. увезено је жита само 7 милиона мтц.; дакле мање за 146 мил. мтц. него у прошлој години.

Кукуруза је увезено од 1. јула 1930. до 30. јуна 1931. 6,2 мил. мтц.; а од !. јула 1931. г. до 30. јуна 1932. увоз је био већи за 2,3 мил. мтц. него у прошлој години.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— У Загребу је одржана конференција великог синдикалног савета, којој су присуствовали делегати радничких организација из целе земље. Са конференције је издата резолуција у којој се тражи: да се што пре проведу избори за радничко осигурање. Постојећи закон о осигурању радника има се у целости применити с чим би се увело у живот осигурање за случај старости, изнемоглости и смрти. Треба повисити принос на максимафни износ законом до-

БЛАГОСТАЊЕ Бр, 28

звољен у грани осигурања за случај болести за све пасивне месне органе. Повраћање у живот 52-недељног лечења радника. Повишење приноса грани осигурања за случај несреће, да би се избегли дефицити. Тражи се државна субвенција за све гране осигурања. Месним органима има да се да зутономија, централа треба да управља само заједничким фондовима. Одвојена осигурања има да се сједине са општим радничким осигурањем.

ИНДУСТРИЈА

— Talijanski kartei veštačke svile, koji obuhvata čitav unutarnji i spoljni plasman svile tri grupe (Snia Viscosa, Generale Viskosa i Chatillon) stoji, posle dvogodišnjeg postojanja, neposredno pred raspadom. Propisi o visini cena su izigravani, pri čemu su članovi kartela vraćali svojim mušterijama na kraju godine deo cene, za koji su robu dobavili jeftinije.

— Obmovijena fabrika parketa u Karlovcu ponovo je роčela raditi punim kapacitetom, i zaposluje preko 160 radnika.

— Белгијски картел фосфорног жељеза продужен је до конца ове године. Овом кратком продужењу морало се прибећи, јер није могло доћи до споразума са француским произвођачима, који такође припадају картелу.

- — Мове царине на бакар у Америци изазвале су нове преговоре у картелу бакра за његову реорганизацију. Американски произвођачи би имали да се повуку са светског тржишта и да га препусте јужноамеричким и осталим ваневропским произвођачима. До споразума није још дошло.

— Енглеска текстилна индустрија у Лакаширу одбила је план за реорганизацију, који је израдио комитет састављен од претставника владе и индустрије, и који је предвиђао ограничење огромних капацитета појединих предузећа.

— Савез рударских радника из Зенице заједно са Рад- | ничким коморама поднео је предлог да се у жељезари Вареш врши топљење руде дрвеним угљем место коксом. Пошто су резерве кокса пред исцрпљењем, а због тешкоће набавке девиза, тешко га је добавити из иностранства, Савез је предложио употребу дрвеног угља, да се не би морао обуставити рад.

— Параћинска фабрика стакла, која је обуставила рад у октобру прошле године, успоставила је погон ових дана. Радиће са нешто смањеним капацитетом и запослиће око 250 радника.

ПОЉОПРИВРЕДА

— U mestima šajanu, Iđošu, Mokrinu, Padeju, Podiskom, Sv. Nikoli i još nekim pojavili su se skakavci u velikom broju. Oni su upropastili već 2000 hektara useva. Šteta se ceni na 10 miliona dinara. Do sada su pokrili 4.000 hektara zemlje. Kako su već dobili krila postoji opasnost da se još više rašire.

— Ha конгресу пољопривредника Дунавске бановине одржаном у Хоргошу, донета је резолуција, у којој се моли влада да регулира цену пшенице, да субвенционира извоз, и да подузме потребне мере за финансирање предстојеће жетве. Надаље се моли да се проведе ревизија катастарске процене прихода од 1928. год. и да се услед сталног опадања земљишне ренте, снизе порези бар на половину. Поред тога у резолуцији се тражи законом предвиђено максимирање општинских приреза, укидање царине на увоз плавог камена и осталих дезинфекционих средстава за одбрану винограда, и коначно у циљу ублажења кризе, да се пусти у промет бар једна милијарда ситног новца, а за финанси-

HU PE BE :.

ввишанвшнанна

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А.Д. :: НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ R. G.DUN—&CO '.

ЗАГРЕБ Бериславићева 7.

БЕОГРАД

ла ининннавнине