Narodno blagostanje

13. август 1932

УМАЊИ У РАНО 0 NOM CC |J M БИ

Страна 525

14

— Socićtć Felix Potin, najveće francusko preduzeće za snabdevanje životnim namirnicama, koje je početkom оуе с0-

dine došlo u ozbiljne teškoće, o čemu smo mi izvestili, iska- ,

zuje čistu dobit od 2.70 mil. franaka prema 4.49 mil. u prethodnoj godini. Glavna skupština ie odobrila račune ali je izrično naglasila da ne daje razrešnicu za rad starog upravnog odbora.

— Вбу D. Chapin imenovan je za novog američkogz ministra irgovine na mesto Thomasa Lamonta, koji je nedavno podneo ostavku. Chapin je fabrikant automobila, i ima naročitih zasluga za izradu mreže automobilskih puteva.

— У Чехословачкој су утврђене максималне цене алкохола и то: за алкохол са више од 480 хектолитарских степени алкохола 3750 чехословачких круна, са више од 188 до 480 хект. степени алкохола 3760 к. и испод 188 до 25 хект. степени 3780 кч. У трговини на мало испод 25 хект. степени максимална цена је 40 кч. по литру без суда. Садржина алкохола опорезованог шпиритуса мора да буде код 25 и више хектолитарских степени 95%, а мање од тога 94% уз температуру од 12 степени реумирових.

Проценат мешања шпиритуса са бензином одређен је на 20%. Обавеза мешања важи од 1. септембра т. г. Само преостале резерве старог немешаног чистог бензина моће се употребљавати до 15. септембра.

— За градњу палгте Социјалних установа у Загребу обезбеђена је потребна сума од 12 милиона динара. Градњом ће се започети у најскорије време.

— „Меркуров“ санаторијум у Загребу проширује се трошком од 5 милиона динара. Он ће моћи примити, место досадањих 36 кревета, 100, а медицински биће удешен за све болеснике сем туберкулозе.

— У Белгији је закључен генерални штрајк свих рудара, који је почео 8. августа. Штрајкују 170.000 радника.

— Сопственици биоскопа одржали су конгрес, са кога су донели следећу резолуцију:

„Конгрес констатује да је стање биоскопа, делом због опште привредне кризе, а делом због неких законских одредаба, толико тешко, да прети потпуно уништење ових подузећа. Тим би и држава претрпела велику штету. Конгрес констатује, да је оптерећење биоскопа таксама огромно и установљено за време највеће коњунктуре данас несавремено. Уважавајући потребе државе као лојални грађани тражимо као крајњи предуслов за могућност даљег опстанка: а) државна такса на'улазницу нека се снизи на половину за биоскопе у салама, као што је и раније био случај; 6) држава нека одреди да општинска и бановинска такса не може заједно бити већа од 50 од сто државне таксе. Тиме ће се очувати једнакост свих крајева, а уједно ће држава учинити да њен порезни објект не униште самоуправе; в) да се у летњим месецима: мају, јуну, јулу и августу, таксе снизе на половину, како би биоскопи и у тим месецима могли радити, јер сада је већина биоскопа затворена, дакле држава не црпе никакве користи; г) полицијске таксе које се скупљају у извесним местима државе, нека се укину јер немају законског оправдања.

У погледу закона о промету филмова тражимо да се закон измени или укине. Измену предлажемо у следећем погледу: а) У саставу централе тражимо да буде и претставник Министарства финансија. Дање тражимо да заступници појнединих министарстава у централи не буду лица заинтере-

сована у O филмским подузећима. 6) Тражимо да | филмска централа буде самостално државно тело, те да самостално доноси одредбе. в) Тражимо да се измене или |укину 55 6. и 7. Правилника о промету филмова, јер они не "доводе циљу и онемогућавају рад биоскопа. | Ми протестујемо и противу саме помисли да се југо"словенском просветном филму да монопол за израду тон| филмова у Југославији за пет година. То би значило „изложити нас, у колико се тиче одржања 55 7. и 8. Пра| зилника о промету филмова, на милост и немилост моно| полисане фирме. Ми протестујемо да се овој фирми да монопол за израду југословенских журнала.

Ми тражимо да се законски одреди дужност приказивања домаћих филмова паушално а не процентуално.

Конгрес моли да се хитно донесу измене у Закону о заштити ауторског права у циљу заштите потрошача, као и да се концесије за заступање ауторских права страних и домаћих аутора повери домаћем удружењу аутора под надзором државе, а изузме из приватне шпекулативне руке..

Конгрес моли званичне кругове, да изиђу у сусрет оправданим захтевима америчких фирми, како би им се омогућио даљи рад у Југославији“.

На концу се још моли укидање 8 9. Закона о промету филмова по коме се један домаћи филм има највише два пута приказивати у једном биоскопу.

— Савет Међународног бироа рада у Женеви на свом 57 заседању изабрао је три претставника наше државе у aHкетну комисију и то: г. г. Васу Јовановића, индустријалца из Београда, као претставника послодаваца; Филипа Уратника, секретара Радничке коморе у Љубљани, као претставника радника и др. Иву Крбека, професора универзитета и новонаименованог начелника града Загреба, као независну личност.

— Приходи градског водовода загребачке општине за прошлу годину износили су 7.763 милиона динара. Сваки загрепчанин попије просечно 42 динара воде годишње.

— За сузбијање сточне заразе, слинавке и шапа Министарство пољопривреде је одобрило помоћ и то: моравској бановини 100.000 динара, а вардарској и Савској по 60 хиљада динара.

— Пољска влада донела је уредбу, којом се уводи монопол соли.

— Дирекција поморског саобраћаја дала је неким рибарским задругама припомоћ за набавку рибарског алата. Тако је централна рибарска задруга у Сплиту добила 40.000 дин. рибарска задруга 20.000 динара, Шолтанска задруга 10.000, и задруга из Округа код Трогира 3.000 динара.

Народна скупштина је усвојила измене и допуне закона о државној трошарини, према коме се плаћа на сваки киловат-час електричне струје употребљене за осветљење 0,70 дин. трошарине, на употребљењу за погон мотора и других инсталација код потрошње до 1000 киловат-часова по 0,10 дин. по киловат-часу, а преко 1000 кил. час. 5 пара динарски. Трошарина се неће плаћати за струју употребљену за улично осветљење, погон трамваја, водовод, плинаре и сл., ако ова пролази кроз посебан струјомер.

— Пољопривредном факултету у Загребу дозначено је преко Државне хипотекарне банке 3 милиона динара за изградњу зграде факултета и лабораторијума.

ПРЕЂЕ s:

R. G.DUN #CQ.

TPTOBAUKO OBABEIHTAJHH 3ABOJI A, JL ::

опобраовваврововооаевоо ресе во авсовево вас вове во Вава невеста ан Wu SB BB SS S O а

"ипанизенананнвавивимниннвинининивиннинцииниснивининанининннњи“з ни нвпиииинввининнинанинаннннннннаваниннвнини имваннивнниинавицикн а

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА НА СВЕТУ БЕОГРАД ЗАГРЕЉЊ

Конез УПтулјујловаа 39. Беетиславиће ва 7.

лиапноипичпнинав