Narodno blagostanje

Страна 664

%

Значи да је Италија увела режим девизних ограничења. Она је била једина од средњеевропских држава, која је до сада имала прилично слободну трговину платежним средствима. Ако ова девизна ограничења нису општи режим него само према појединим земљама, онда нас изненађује, да је обухваћена и наша земља, пошто Италија зна, да смо учинили надчовечански напор за задовољење њезиних извозника и да је изузетно повољно поступање са италијанским извозом имало врло тешких последица по нас (међ које рачунамо и отказ немачког трговинског уговора).

Делегати наше Народне банке налазе се у Риму. Чује се да се преговара о уговору о клирингу. Италија је толико енергично протествовала против клиринга на свима међународним приредбама, да би се тешко могло разумети њезино евентуално прихватање те мере,

— Конвенција о извозу угља између пољске државе и угљенокопа, као и споразум о фонду за извоз, продужени су за 6 месеци.

— Између Румуније и Мађарске склопљен је 8. о. м. споразум о платежном промету између обе земље. Исплате ће се вршити преко посебних рачуна код новчаничних банака. Споразум траје до конца ове године.

— Ugovor o Idiringu за Austrijom prestaje važiti 21 oktobra ove godine po otkazu naše vlade, pošto se nije pokazao najzgodniji. Uplate kođ emisionih banaka nisu išle redovniri tokom i aktivni saldo u iznosu od 90 miliona nije se smanjio, nego i povećao.

— Čehosiovačko-mađarski pregovofi o proširenju komрепхасјопог ртотета, паЛахе па velike prepreke. Čehoslovački agrarci, koji imaju najjači uticaj na trgovinsku politiku, protive se dalinem uvozu mađarskih agranih produkata. Oni su također profivni kontingentiranju mađarskog novoga Dovrća, voća, Vina, meda i 1. d. Daljnu poteškoću za funkcionisanje mađarskočehoslovačkih kompenzacionih ugovora pretstavlja obračuna· vanje penga za eksporte u Čehoslovačkiu po pari-kursu. Takvo obračunavanje poskupljuje mađarski izvoz i otežava realizovanje исоуога.

— Ministarstvo Haansija ukinulo .je porez na.luksuz za Suvo grožđe i suve smokve u zavojima, verovatno: zbog BOVO.? trgovinskog ugovora sa Grčkom.

СОНИЈАЛНА ПОЛИТИКА — Министарски Савет дао је 6 милиона динара као

помоћ овим крајевима настрадалим од поплаве: Сремској=

Рачи, Брчком, Орашју, Босанском Шамцу и Бијељини. Од тог новца помоћи ће се подизање 570 нових зграда. Сем тога дат је од стране државе и сав грађевински материјал за оне куће које су делимично срушене,

— Према подацима Обласног уреда за осигурање радчика у Београду пао је у септембру број осигураних радника на 79.197 према 80.508 у месецу августу. Укупна днеВна надница износи 1,914.300 дин. и опала је за 661.7 хиљаду.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Овогодишња америчка берба памука износи 11 и по милиона бала по 500 фунти према 17 мил. у прошлој години. У последњих 5 година жетвени приноси били су следећи

(у мил. бала)

1927. 129. 1928. 14,4 1920. 14,8 1930. 13,9 1931. 17,0

— Pretstavnici engleskih poljoprivrednih komora tražili Su audijenciju kod pretsednika vlade ın kojoj će mu razložiti potrebu moratoriuma za poljoprivredne dugove, jer je položaj engleske poljoprivrede takav, da onemogućuje plaćanje dugova.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ -

— Zagrebačka poljoprivredna škola pretvorena je ц хаnatsko-maistorsku školu sa odeljenjem za povrtarstvo i cveĆarstvo. — Hgipatska vlada naredila je, da se iduće godine zaseje samo 50% od ovogodišnje pamukom zasejane površine. Uzrok je nagomilavanje velikih neprodatih rezervi pamuka, kao i slabi izgled na budući razvoj tržišta pamuka.

— Finansiranje šećerne kampanje u Čehoslovačkoj, koja će ove godine zahtevati samo 400 do 500 miliona čeških kruna, prema 800—900 mil. u godinama rekordne žetve, preuzeće domaće banke. -

ИНДУСТРИЈА

— ба сејокирпе зуагвке proizvodnje u našoj držav:, dolazi preko 60% na Vardarsku banovinu, gde je ove godine ukupni broj produktivnih didovih stabala bio 754 hiljade, nproduktivnih (mladih) 751 hiljada. Proizvedeno je 520.4 hiljade kg. kokona, a izvezeno je 47 hiljada suvih kokona u Grč-

ku preko Svilarske zadruge u Đevđeliji. Proizvođačima je raz-

deljeno 260 kg semena. Svilarstvo za pijačnu proizvodnju зколcentrisano je u srezu 'Gđevđelijskom, dojtanskom i strumičkom.

— У Мастијанцу је основано ново акционарско дру--

штво „Невенка“ са капиталом од 1,000.000 дин. које је кулило у Мартијаацу млин, који до сада није радио.

— Akcionarsko društvo Motor Kolumbus iz Badena u Švajcarskoj pretrpelo је ц prošloj poslovnoj godini gubitak od 33,1 miliona švajcarskih iranaka. Otpisi na udelima kod drugih društava iznose 63 miilona franaka. |

— Холандија оснива нове фабрике за изливање гвоздених цеви за водоводе и гасна постројења за израду тешких гвоздених буради за транспорт и за израду гвоздених стубова. Фабрике ће још у овој години почети са радом. У Холандији је покрет за оснивање домаћих индустрија врло јак. Намерава се страна, нарочито немачка и белгијска конкуренција, онемогућити у свим артиклима код којих Холандија има добре предуслове за развитак. Ново повишење царинCKHX ставова за 30 од сто допринеће такође лакшем остварењу тог програма.

ТРГОВИНА

= Од 21. до 29. септембра извезли смо воћа и то: 551 вагон свежих шљива у Аустрију, 167 вагона у Немачку, 166 у Чехословачку, 8 у Пољску и 1 у Холандију; 40 вагона грожђа у Аустрију, 18 вагона у Чехословачку, 10 у Пољску и 6 у Немачку; 123 вагона јабука у Немачку, 66 вагона у Чехословачку, 25 вагона у Аустрију и 2 вагона у Шпанију.

— Po slručnim pročćehama izvršene su prilikom engleske izložbe u Kopenhagenu porudžbine u visini od 20 miilona danskih kruna. Englezi su, naročito posle objave nemačke uredbe o kontingentima, počeli da razvijaju jaku kampanju za englesku robu u baltičkim državama i izgleda da u tome imaju uspeh:. U Švedskoj održavaju „englesku nedelju”. Na svakom koraku iskorišćavaju psihološku reakciju nastalu usled novih mera nžmačke vlade, koje smetaju izvoz baltičkih država u Nemačku.

— Егапсизко ministarstvo poljoprivrede odredilo je sledeće kohtingente za uvoz iz Jugoslavije. Za poslednja tri meseca ove godine 1250 kvintala svinja i 55 kvintala salame (salama samo za rursko područje). U oktobru 3.400 kvintala stonih jabuka i krušaka; u novembru 1500, a u decembru 100 kvintala. U oktobru možemo izvesti 1.050 kvintala badema, svežih šljiva, bresaka i ostalog voća, dok u novembru i decembru nemamo вресцјајлова kontingenta za ovo voće, već učestvujemo u kontingentu za ostale zemlje, koji iznosi 350 kvintala.

OTPEB