Narodno blagostanje

Страна 726 | НАРОЛНа

Горњег прегледа види, све су позиције од реда подбациле. Већ се код доношења буџета могло видети, да су усвојене процене прихода оптимистичне. Код прихода није обрачуната возаринска такса и вис-пари неких државних предузећа, што треба узети у обзир. Опадање пореске снаге, потрошње, узимања државних услуга које подлежу таксама, промета, спољне трговине и услуга државних предузећа у вези са привредном депресијом смањује и државне приходе. Но није то случај само код нас. Редовно најјаче подбацују општи непосредни порези, порез на пословни промет и царине, што је сасвим природно, јер те врсте прихода најлакше реагирају на привредну депресију.

Поређењем стварно утрошених кредита у износу од 2,855.5 милона динара са стварно наплаћеним приходима у износу од 2,794.3 милиона динара долазимо до вишка расхода над приходима у првих 6 месеци ове буџетске године у износу од 61.2 милиона динара.

Уједно евиденције ради спомињемо, да је прошла буметска година према саопштењу министра финансија завршила вишком расхода над приходима а у износу од 757,5 милиона динара, који се има покрити из добитка приликом исковања сребрног новца.

Читате внешке алкани ФФЕНЛЉАЋЕТСЕА

ОИ

ата;

O O 0 0 OVOM radost u Nemačkoj i ino-

stranstvu zbog neuspeha hitlerovaca toliko |e pomutila zdrav ao | Таи da mnogi proglašavaju

hitlerizam za likvidiran. A to bi odista značilo nešto, sa i bež parlamenta. Hitler je istina izgubio 35 mandata, ali to ne znači da su ih dobile druge stranke. Ne treba zaboraviti da je ukupan broj poslanika smanjen za 26 (od 608 na 582). Kad se prvo odbije taj broj, onda ukupno pomeranje iznosi samo 34, od čega je 28 gubitak nacional-socijalista, socijal-demokrata i centruma, a 25. dobit nemačkih nacionalista, komunista i nemačke pučke stranke.

Hitler je danas šef najveće stranke u Nemačkoj. Na izborima od 31 jula on je vršio fizički pritisak na svoje protivnike uz punu blagonaklonost Papenove vlade. Novembra 6. izborna borba je bila kulturna, baš kao u Engleskoj, a pored toga Hitler je protiv sebe imao državnu vlast. Pa ipak on je izgubio samo 9 mandata (ako se smanjenje ukupnog broja mandata od 25 prebaci na njegovu stranu).

Posle izbora u Nemačkoj

Rezultatom izbora od 6 поу., koji je izvršen pod sasvim drugim okolnostima no onaj od 31 jula, gotovo ništa nije izmenjeno. Mnogo su bila veća pomeranja letošnjih izbora u Francuskoj i ako je borba bila salonska, a partijsko-politička Suprotnost pretvorena u akademsku kritiku.

Von Papen se ograđuje od svake stranke, on je poverenik preisednika republike. On je istina agitovao na izborima za izvesne ideje, ali sa potpunim neuspehom, jer je stranka, koja je imala da prihvati sve Ovo, Što je on imao da omlati sa stabala ostalih stranaka, dobila samo 14 mandata.

Zbog tih neznatnih pomeranja u rezultatu izbora u parlamentarnoj situaciji stanje je ostalo nepromenjeno. Do duše u novinama se govori da je sad isključena mogućnost većine nacional-socijalista, centruma i bavarske pučke strnke. U praksi ta bi većina bila na staklenim nogama (328 na 608). Upravo ta je većina bila isključena zbog toga što bavarska pučka stranka, koja sa Hitlerom vodi u Bavarskoj borbu na život i smrt, ne može da uđe s njim u istu vladu.

Novine dalje kažu da je poslednjim izborima опетовиćeno da se sastavi parlamentarna većina. S obzirom na velike partijsko-političke suprotnosti u Nemačkoj i na velike progra-

— Бр. 46 , vatno. U praksi međutim nemogućno je da zemlja ostane bez | vlade samo Zbog toga što partije ne mogu da se pogode. Na protiv, kad od partija zavisi da li će biti vlada ili ne, onda se uvek nađe solucija za većinu. Retke su stranke kojima je program preči od hleba. Danas, кад socijal-demokratska stranka ima za sobom prošlost desetogodišnjeg upravljanja zemljom u čisto. Картанstičkom sistemu, nema više smetnje za obrazovanje čisto parlamentarne većine. Na čelu današnje vlade u Engleskoj stoji bivši še socijalističke stranke.

Svakako da ima vrio malo izgleda za parlamentarnu većina u Nemačkoj; ali uzrok za to. ne leži u parlamentu već van njega. Na čelu države stoji pretsednik republike sa sopstvenim programom, koji on smatra za jedino spasavajući i koji je rešen da sprovede po svaku cenu, pa i po onu sukoba sa većinom u Rajhstagu. Svakako da bi Hindenburg rado video da se formira u HNajhstagu većina sposobna za rad — ali pod uslovom da usvoji njegovu liniju. To međutim ima vrio malo izgleda. Nemački narod je i ovoga puta poslao u Rajhstag socija/ho-revo}ucionarnt većinu: nacional-socijaliste, socijal-demokrate i komu-– niste sa 416 mandata prema 582. Notorna je činjenica da ove tri stranke odbacnju kapitalizam kao privredni sistem, dok HindenDurg želi da ga ojača. Aji dok se ove tri stranke slažu u negaciji kapitalizma, dotle postoje nepremostive suprotnosti među njima u nacionalno-političkom pogledu. Od njih se ne može da napravi vlada — sem alo Hitler ne bude i dalje gurao u levo, zanemarujući nacionalističku stranu Svoga programa, koju su mu i inače, kako on kaže, ukrali von Papen i Hugenberg.

U Nemačkoj postoji dakle kriza parlamentarizma, ali ne Zbog neslaganja stranaka, već zbog sukoba između parlamenta i pretsednika. Istina socijalisti bi mogli ući u vladu, koja bi stajala na pretsednikovoj liniji. I Hitler bi to mogao da uradi s obzirom na to da je njegova stranka delo njegove agitatorske genijalnosti, a ne njecovog programa. Ali to bi značilo kraj parlamentarizma, jer bi stranke bile stavljene pred alternativu: ili vladu li raspuštanje parlamenta i reviziju ustava. Svi su izSledi da je Hindenburg rešen da raspusti Rajhstagc i da izvrši izmenu ustava putem uredbe, proširujući znatno pretsedničku vlast.

Ali bi to bilo privremeno rešenje. Ne freba zaboraviti da је и današnjem Кајћзјаси убе од 1/6 poslanika boljševika. Lo je jedima stranka koja sistematski napreduje. Bilo. da dođe do većine Hindenburgove, bilo da dođe do revizije ustava, kako smo gore kazali, ova stranka ima šanse da prikupi sve socijalistički jako nastrojene elemente u ostalim dvema strankama. Put od 100 do 200 mandata je vrio kratak. U tom slučaju Evropa bi doživela da se najveća država u Evropi posle Rusije pretvori u poprište borbe o boljševizam. U tom slučaju Hitler bi imao da se odluči ili za socijalizam, što danas ne bi bilo daleko od njega ili na borbu na život ili smrt sa boljševizmom.

"To bi se moglo izbeći samo род изјоуот да se prenese па Majhstag puna odgovornost za novu vladu.

Кад су лањске године победили конзервативци у Енгле-

Пригодом Рузвелтове победе ској, Европа је треперила у

радости због пораза социјалиста, који су у ствари све друго били само не социјалисти, Ми смо том приликом писали да ће Европа имати довољно разлога да дубоко зажали своју радост и уопште победу конзервативаца. Данас се то потпуно остварило.

arni rar amir rare rj „

Ми упозоравамо читаоце на глосу у данашњем броју под насловом „Отава и светска привредна конференција“, из које се види да је Енглеска напустила своју стогодишњу либералну трговинску политику и да тиме страховито по-

matske razlike između stranaka, fo tvrđenje izgleda vrlo vero-

оштрава светску аграрну кризу, а и индустријску, пошто