Narodno blagostanje

Страна 62

за радове око изградње преграде у десном рукавцу Саве, код Раче (701.041.55). — Техн. одељак, Дубровник, 1. фебр., за ваљање држ. пута бр. 9 (300.000). — Техн. одељак, Приштина, 6. фебр. за набавку ломљеног камена за бановин, пут Приштина—Пропаштица (416.700).

— Потпретседник загребачке берзе С. Д. Александер поднео је оставку на свој положај.

— За секретара Занатске коморе у Загребу изабран је г. Др. Јосип Буторац, досадашњи помоћник секретара бивше Коморе за трговину, обрт и индустрију у Загребу.

— Association nationale des Socičtćs раг АсНопе је роkušala u zajednici sa sa statističkim univerzitefskim istitutom da ustanovi prosečno poresko opterećenje francuskih akcionarskih društava. Na osnovu rezultata jedne ankete, koja je obuhvatila 119 društava s kapitalom od 7 milijardi franaka, ustanovilo je, da ukupni plaćeni porez akcionarskih društava u 1930. godini iznosi 126.9% isplaćene dividende, a u 1931 godini 154.6%. Specijalni porezi, kao porez na розе, таи штасипан, Ako se pridodaju još а tereti, onda se opterećenje penje "и 1930 godini na 139.75 % а и 1931 па 177.58% Бр ле dividende. · — У другој половини 1932. године потрошња ципела у Аустрији покривена је скоро само домаћим производима: Увоз ципела из Немачке у 1931. години износио је 3.75 мил. шилинга, док је у првој половини 1932. године пао на 600, а у другој посве престао, а из Чехословачке је пао на једну петину прошлогодишњег и износио око 400 хиљада шилинга.

— Prof. Charles Rist izabran je za člana upravnog od| bora Compagnie du Canal de Suez i Banque de Paris et des Pays-Bas.

— Румунска аутономна лучка управа купила је енглески пароброд ·„Ровер“ за 53.000 фунти, и предала га Министарству војске и морнарице. Ово је, као замену, предало аутономној управи досадашњу краљеву јахту, један Бора кер и три шлепа.

— Београдској општини потребно је 15.000 комада електричних сатова. Из финансијских разлога приступиће се постепеној куповини. Прву наруџбу од 3000 комада добила. је ових дана фирма Југословенско Ганц а. д. која припада мађарском концерну истог имена. Понуда ове фирме била је необично јефтина, и сем тога она се изјавила спремном да за протувредност извезе југословенских производа у Мађарску, вероватно преко Мађарско-југословенског друштва за промет робом, које је недавно основано, и где је с мађарске стране заинтересвана и сама, Исто тако општина намерава

m

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ Бр. 4

да ове године купи 50 трамвајских вагона, од којих 25 приколица. За наруџбу се интересују немачке, чехословачке, мађарске, француске и белгијске фирме.

— Дунавска бановина одобрила је кредит за припрему изложбе и зајма приплодне стоке у априлу месецу у Новом Саду. Том приликом одржаће се и изложба речне и морске рибе, прва ове врсте у нашој држави.

— Дозволе за увоз и извоз опојних дрога издате у току 1932. а које нису искоришћене имају се вратити Министарству трговине и индустрије.

— Стање здравља г. Поенкареа, који је због лечења већ дуже времена на ривијери, није се поправило.

— Према статистици Удружења кућевласника у Бечу 11,5% бечких кирија иду у корист странаца међу којима стоје на првом месту Мађари и Чехословаци.

— Оделење пореза Министарства финансија издало је распис свим финансиским властима, да обавесте заинтересоване да се од 15. јануара не сме пуштати у промет чист бензин, неопорезован за погон мотора, него се најпре има Послат у мешалишта да се помеша са шпиритусом. Чист бензин на који се до тог рока платила трошарина може се продавати до 15. фебруара, али се мора до тог дана утрошити. У противном прописане су казне од 5 до 100 хиљада динара. Право мешања имају само Југословенска Стандард Оил Компанија и Петар Теслић, Сисак.

— Град Беловар са припојеним општинама добио је од владе одобрење за оснивање нових грунтовних књига. То ће бити један од првих случајева у држави да ће грунтовница одговарати одредбама новог закона. Трошкове сноси градска општина, а рад ће трајати око 2 године.

— Адвокатска комора у Новом Саду располаже имовином од 1 милион 804 хиљада динара.

— Грчка влада откупила је веће количине лошијих врсти дувана за подупирање цена и бацила га у море. Међутим јегејски рибари подигли су тужбу против државе, јер растворен дуван трује рибу и уништава рибља јаја.

— Удружење индустријалаца и трговаца дрвом за Босну и Херцеговину покренуло је акцију за оснивање привудног удружења индустријалаца за Дринску и Врбаску Бавовину, које би имало две специјалне секције: дрварску и

остале индустријске. гране.

— Изграђен је правилник за смештај, ферментацију и сређивање дувана. Њиме се регулише поступак с откупљеним дуванима за монополску управу у погледу њиховог смештаја, ферментације и сређивања, као и поступак при манипулацији и чувању сређених дувана у магацинима дуванских станица.

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 15. JANUARA 1933. GODINE.

Stanje Narodne banke za mesec januar ne pokazuje ni-' kakvih značajnijih promena. Opticaj novčanica je smanjen per saldo za 106.88 miliona na 4624.3 miliona i to n glavnome zbog toga, što si bančine obaveze po vidjenju porasle ove nedelje ' ukupno za 102.26 miiona na 856,89 miliona dinara, usled većeg

državnog potraživanja za 3.64 miliona (na 19.29 miliona), povećanja žiro-računa za 24.41 milion (Ра 395.74 miliona) i raznih

| tačuna za 74.21 milion (na 441.86 miliona). Obaveze sa robom

| educicane su za 8.1 milion na 1397.66 miliona.

! U aktivi vidimo, da je đevizni stok smanjen za 1.67 miliona, ali pošto su valute porasle za 1.09 miliona, to je чкирпа podioga smanjena ха 564 паде па 1968.14 miliona. Menični 7ајmovi reducirani su i ove nedelje za 6.15 miliona na 2.087.45 miliona a lombardni zajmovi za 270 hiljada na 343.89 miliona, a ukupno iznose 2.431.35 miliona dinara.

| (Vidi fablicu na sledećoj strani).

"рударску, и једну општу, у којој би биле заступљене све