Narodno blagostanje

6. мај 1933,

крац, 15. маја, за набавку туцаника за бановинске путеве у 1933./34. године. — Управа Државне штампарије, Београд, 17. и 19. маја, за набавку 54 вагона разне штампарске хартије. —_ Команда морнарице, Земун, 18. маја, за израду бетонског навоза у Кумбору (324.660. — Привилегована аграрна банка, Београд, 23. маја, за израду инсталација у новој згради Привилеговане аграрне банке у Београду.

Библиографија.

Задругарство, Београд, год. 5. бр. 4. — Железничарски задружни вјескик, Загреб, год. 3., бр. 5. — Музички гласник, Београд, год. 6. бр. 3. — Трговски Товариш, Љубљана, год. 30., бр. 4. — Земљорадничка задруга, Београд, год. 39., бр. 18. — Социјална мисао, Загреб, год. 6., бр. 4. Преглед, Сарајево, год. 7., април 1933. — Индустријски преглед, Београд, год. 1., бр. 1. — Пенезни Бурза, Праг, год. 10:, 00. 5.

PA3HO

— југословенско друштво за чување народног здравља одржало је 30. пр. мес. скупштину у Пожаревцу.

— Суботичка општина ће убудуће своје станове издавати лицитацијом, чиме су погођене неке бенефиције општинских чиновника.

—- Београдска берза одржаће 14. маја 0. г. своју годишњу скупштину.

— Министарство финансија, одељење пореза наредило је да се од 1. јула о. г. из фабрика шећера сме пуштати у промет шећер у праху само у врећицама од !—5 кгр. и да се свака врећица има обележити трошаринском пломбом | контролног органа шећеране. |

— Концем прошлог месеца Српско трговачко удружење одржало је редовну годишњу скупштину, на којој су после поднешеног и примљеног извештаја о раду, акламацијом у овогодишњи управни и надзорни одбор изабрани стари чланови.

— Претставнили војвођанских привредних установа одржали су конференцију привредника у Новом Саду. Резултат рада конференције изнет је у резолуцији у којој су предложене битне мере за ублажење привредне кризе.

— Из статистике Љубљанског Окружног уреда о стању осигураних радника грађевинске индустрије, да се по-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

вући закључак о грађевинској делатности у дравској бановини. Према подацима уреда број осигураних те струке | био је највећи у 1930. год. 10.861 и у 1931. год. 10.790 OCH- , гураних грађевинских радника, док у 1932. год. у најјачој,

грађевинској сезони пада на 7000 радника. |

— У држави Ајова у Сједињеним Североамеричким државама дошло је приликом егзекуција за наплату сељачких дугова до великих нереда, којом је приликом похапшено око 50 особа.

— Beograd ima 18.173 nova sfana sa modernim Ronforom, i prema tome oko 20 hiljada beogradskih domaćinstava, što čini jednu trećinu ukupnog broja domaćinstava Beograda, može se smestiti u nove stanove.

газе

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 30. АПРИЛА 1933. ГОД.

Док смо у стању Народне банке од 22. априла ове го- |

дине имали смањење оптицаја новчаница за 73 милиона до- | тле нам показује стање од краја априла, да је оптицај новчаница поновно порастао за 714 милиона на 4.502 милиона динара. У претходној недељи проузроковано је смањење оп-

тицаја углавноме повећањем банчиних обавеза по виђењу, 4 |

|из Београда.

Страна 301

; — Prema podacima „Lekara” (broj 142) lekara zaposlenih u javnoj službi kod nas ima 2500, što znači da |edna polovina svih lekara u zemlji ima stalno zanimanje.

— Ministarstvo HlHnatsija dalo je objašnjenje odnosno stručnog pregleda banovinskih i opštinskih automobila koji ne podležu plaćanju taksa.

— Nemački Karštadt koncern (veliki robni magacin) uspeo je da izdejstvuje od svojih amerikanskih poverioca da plaća kamatu na svoje dugove samo iz čistog dobitka. U koliko ovaj ne bude realizovan plaćanje kamata biće odloženo.

— Jednim zakonskim predlogom u Mađarskoj predviđa se mogućnost da se kod svih akcionarskih društava i zadruga mogu sniziti plate činovnika i nameštenika bez obzira na postojeće ugovore, ako to zahtevaju akcionari, odnosno članovi zadruga, koji prestavljaju naimanje 30% kapitala i ako su se posle zaključenja ugovora o platama, prilike poduzeća pogoršale. Oštećeni mogu apelovati na izabrane sudove ili otkazati posao, ali onda imaju pravo samo na zakonom određenu oftpravninu. Kod poduzeća kod kojih sudeluje i država sa kapitalom biće znatno pojačana konirola. Ova poduzeća moći će takođe da se koriste odredbama novog zakona.

— Zanatska komora za vrbasku banovinu održala je 1. maja prvu plenarnu sednicu, na kojoj je podnešen izveštaj o dosadanjem radu i primljen proračun za 1933 god. koji iznosi 160.000 dinara. Komora broji 25 udruženja sa preko 5000 članova i 45 raznih zanata. -

— Prema podacima državne statistike broj diplomiranih na sva tri naša univerziteta iznosi za period od 1919—1933 godine ukupno 13.880 studenata. U periodu od 1919—1929 dakle u deset godina diplomiralo je 9915 kandidata i to: na pravnom fakuitetu 4563; na filozofskom 1650; na tehničkom 1468, na poljoprivrednom 577; te 173 na teološkom i 87 na veterinarskom.

— U Štutgardu je uhapšen državni tužilac Dr. Tafel pod

sumnjom da je sudelovao u kriomčarenju deviza. — Према изиснама и допунама Правилника о болничким таксама, болнички трошкови у државним болницама (изузимајући болнице за душевне болести) износе од сада за трећу класу дневно 25 динара. У болницама за душевне болести такса износи 20 динара у трећој класи, у другој 40 дин. а у првој 30 динара без обзира на висину плаћања непосредног пореза.

—- Окружни суд у Смедереву осудио је за дело утаје у службеној дужности, Јована Теодоровића, бившег управника обласне штедионице у Смедереву, који је штедионицу и неке приватнике оштетио за преко милион динара.

— Трговачко-индустријска комора у Загребу одржала је недавно седницу на којој је донето решење да се комора не раздели у засебну трговачку и засебну индустријску.

— Према статистици Савеза за промет странаца на Јадрану, 133 наша приморска хотела дугују око 74 МИЛ. дин. што износи нешто више од половине њихове укупне активе.

— У Земуну је основан „југословенски филм“, задруга „. с. 0. ј., а за претседника је изабран г. Др. Иван Чок, адвоћ ЈЕ

Рим РАЈХ

ове недеље, проузроковало је смањење обавеза по виђењу повећање оптицаја. Пер салдо, обавезе по виђењу су опале за 91.3 милиона на 940.35 милиона, због следећих промена: потраживање државно опало је због већих ултимо — потреба за 4.7 милиона на 7.9 милиона а из истих разлога имамо и смањење жиро-рачуна за 59 милиона на 283.7 милиона. Опали су и разни рачуни за 27.8 милиона на 6487 милиона.