Narodno blagostanje

20. мај 1933.

та 1,39% nego. prošle. Oni su se s obzirom na dosta јак рад prosečne nadnice od 20,27 u 1931 god. na 18,73 dinara u 1932 godini naprotiv ı povećali. -

Interesantno je konačno i stanje ubiranja zaostalih prinosa ovršnim putem od poslodavaca. U godini 1032 ovršnim putem je naplaćeno zaostalih prinosa u iznosu od 1,102.5098, sa ovršnim

= а

_ОБАВ

НОВЧАРСТВО

— Belgijska vlada nameravala je, da po ugledu ma Maliju osnuje institut za davanje pomoćnih kredita industriji, trgovini i poljoprivredi. Od toga se odustalo, ali je imenovan komitet za

ispitivanje molbi za pomoćne kredite, koji će se davati od So-

cičte Nationale de Credit 2 ! Industrie na osnovu obligacija Association Nationale- des Industriels et des Commercants Које зе паlaze u rukama države. U tu svrhu predviđen je iznos od 600 miliona belg. franaka. Krediti će se davati u prvom redu onim preduzećima, koja zaposluju mnogo radnika.

— 26. и 27. тек. месеца одржаће се у Прагу скупштина удружења словенских штедидница, на којој ће суделовати и претставници Савеза штедионица Југославије те Звезе југословенских хранилниц из Љубљане.

— Према службеним енглеским подацима купљено је у Лондону од 15 априла до 6 маја око 18,3 милиона фунти злата за рачун континента, а у пиљу тезаурирања.

— Од 15 априла до 7 маја смањена је златна резерва швајцарске Народне банке од 2538 на 2333 дакле за 205 милиона франака.

— У Шведској је наименовав Одбор за валутна питања, у коме су и чувени економисти Касел и Олин. Главни задатак одбора је, да изради директиве за регулисање девизних курсева и нивоа цена. |

— Према најновијем споразуму Кредитаншталта са иностраним повериоцима оснива се за преузимање страних актива у износу око 130 мил. шил. Холдинг друштво са главницом од 130 милиона шилинга. Грећину главнице преузимају повериоци.

— У Љубљани је основано друштво за заштиту улагача.

— „Поморска банка д. д“ у Дубровнику налази се у ликвидацији.

— Према извештају са овогодишње скупштине београдске берзе девизни промет је прошле године опао за 80% према години 1931., а промет хартија од вредности за 35%. Скупштина је закључила да се ове године почне са

· изградњом палате Берзе која ће коштати 12 мил. динара.

— Немачки грађани који купе у иностранству немачке доларске облигације дужни су то пријавити надлежном девизном уреду.

—- Холандска новчанична банка повисила је од 12. ов. мес. дисконтну стопу од 2 и по од сто, на 3 и по од сто.

— Претседник Рузвелт је именовао досадашњег гувернера Федералне Резервене Банке у Атланти Еугена Р. Блак-а за гувернера Федералне Резервне Дирекције на место отступелог Еугена Мајера.

— У Лондону је основано Удружење ималаца доларских облигација са златном клаузулом, којему је циљ да штити интересе својих чланова због неодржавања златне клаузуле.

— У Данској је основан Фонд за борбу против кризе који ће финансирати држава издавањем благајничких записа које ће фонд моћи есконтирати код новчаничне банке. Циљ

\

ПАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ТАЈНА СЛУЈ

| Страна 331

troškovima i kamatama ukupno 1,207.300 dinara. Ukupno dugovanje koncem „1931 bilo je:preko 2 mil. dinara, dok se u decembru 1932 penje na 3,5 miliona dinara.

Uprkos tome ured je poslovanje završio "sa poslovnim viškom od 680.507 dinara i to na račun znatno smanjenih роgodnosti osiguranih radnika. |

зе | 2 у

БА |

фонда је давање јефтиних кредита привреди. Посебним зако|ном максимиране су камате за штедне улошке и то: за оне 'без отказа, са отказом од 3 месеца 3 од сто, а за оне са дужим отказним роком 3 и по од сто, Осим тога посебним законом уредиће се питање конверзије хипотекарних дугова.

— Совјетска државна банка подржавала је од 1923. г. филијалу у Копенхагену. Сад је закључена њена ликвидација.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

__ југословенски савез млинова поднео је представку министру финансија са захтевом, да се снизи проценат скупног пореза на брашно и да се контрола при убирању код свих млинова врши потпуније.

—_ Канадска влада поднела је парламенту предлог закона о конверзији државног дуга у износу од 750 милиона долара. Нови тип носиће камату од 3: :%. .

— Депутација Савеза фабрика сапуна поднела је управи београдске општине представку, којом се тражи снижење трошарине на картониране терпентинске сапуне.

= Министар финансија одобрио је прорачун града Карловца за годину -1933.—34. Приходи су предвиђени са 0,559.688 а расходи са 7,640.460 хиљада динара. Мањак око 2,000.800 има се покрити 46% општинским наметом на непосредне државне порезе. ;

| — MIpuMMopewa банска управа одобрила је општини Каштел за ову годину убирање 100% приреза на државни порез и 1% трошарине на све конзумне артикле.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

} — На иницијативу завода за унапређење спољне тр"говине оскован је у Београду 15. тек. мес. одбор за уређење трговинских односа Шпаније и Југославије. Осим тога одбор ће да реши и питање замрзнутих кредита, који интересује како наше тако и штпањолске привреднике.

— Државе, погођене забраном увоза свиња у Аустрију, уложиле су протестне ноте код бечке владе, позивајући се на постојеће трговинске уговоре, који предвиђају ту меру само у случају свињске заразе.

— Посредством Народне банке, између наше државе и Енглеске постигнут је споразум, да се заостала трговачка потраживања у динарима регулишу на тај начин што пе се употребити за извоз робе из наше државе у Велику Британију. Народна банка даваће одобрења.

— Према саопштењу Министарства трговине и индустрије компензациони бонови Грчке Народне банке издати између 15, априла и 15. маја могу се употребити за плаћање увезене грчке робе до 15. јуна тек. године.

_ _ Синдикат житарица у Прагу одобрио је увоз 2.500 вагона пшенице на бази компензације за индустријске производе. +

= Турска влада води преговоре са Круповим концерном о купњи железничког материјала у износу од 20 милиона марака. Испорука би имала уследити у току од 3—4 године.

| __ Између Мађарске и Чехословачке закључен је компензациони уговор за период мај— септембар. Ради се о ма-

a