Narodno blagostanje

3. јуни 1933.

сто на 6 од сто, а на дохотке изнад 8 хиљада од 8 на 10. од сто. Уједно је повишена и трошарина на бензин од ! на. 1 и три четврт од сто.

— Дефишит у талијанском буџету за 1932—1933. г. износи око 4 милијарде лира што у буџету од 20 милијарди лира чини око 20 од сто. Највећи део дефицита произлази према изјави министра финансија јунга из великих интервенција државе за сузбијање кризе. У новом буџету остаје непокривен дефицит око око 2,8 милијарди, који ће се покрити новим увођењем пореза и смањењем државних субвенпија и војних расхода.

= Професор Шарљ Рист послат је од француске владе у Аустрију у сврху испитивања њене економске и финансиске ситуације у вези са предстојећом емисијом лозанског зајма.

— Дефицит у холандском буџету за 1934. г. цени се на 260 милиона форинти. Нови шеф владе Колијн израдио је програм за покриће тог дефицита, који предвиђа уштеде у износу од 200 милиона форинти, а 60 милиона форинти имало би се добити од пореза на пословни промет, који се има увести.

— Исплата купона 7 постотног Стабилизационог зајма Краљ. Југославије у злату од 1931. год. вршиће се од 1. јуна на каси Државне хипотекарне банке у Београду и свих њених филијала у земљи. о _ — Решењем Министарства финансија одобрен је, са незнатним изменама, буџет града Осека који предвиђа расходе од 28,8 милиона, а приходе од 24,2 милиона динара. Дефицит се има покрити општинским наметом од 60 од сто.

— Буџет Бродске имовне општине за 1933. год. износи 27,5 милиона динара.

— Спољни зајам који је Аустрији лозанским уговором у принципу одобрен није још емитован. Предуслов зајма је ратификација са стране аустријског парламента, али она не може да уследи ускоро из политичких разлога. Влада сад настоји, да парламентарну ратификацију замени потписом Главне Контроле, а да би се на то добио пристанак будућих поверилаца, послата је једна делегација да преговара у Паризу.

= У Њујорку се очекује да ће половином ов. мес. бити емитовано 500 милиона долара облигација државне благајне са роком од 10 до 20 година уз каматњак од 3, или 3:/,%.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Za izvoz čaja iz Indije uvedene su izvozne dozvole, čime se Želi smanjiti izvoz na nivo od 1929—1931. Ova mera je preduzeta u cilju povećanja cena.

— Nacionalsocijalistički komesar za privredu Dr. Vagener , izjavio je, da oživljenje privrede mora početi povećanjem рго- | izvodnje, jer se pokazalo, da svako veštačko povećanje сепа nakon kratkog vremena doživi slom. |

— Naciohnalsocijalistički privredni stručnjak Dajc zjavio je | u jednom predavanju u Budimpešti, da se nemačka spoljna frgovna želi emancipovati od prekomorskih tržišta. Severozapadne ' države Evrope biće prisiljene da uspostave tešnje trgovinske veze sa jugoistočnim državama. Klauzula najvećeg povlašćenja imala | bi se ukinuti. |

— Холандска централна организација за продају сви- | ња добила је од 22. маја монопол за извоз сланине, Про- ! извођачи који нису чланови организације биће у будуће обве- | зани да своју робу за извоз продају горњој централи. |

—- Завод за унапређење спољне трговине повео је ак-! цију да се наш извоз обрати“и на палестинско тржиште.

| СОПИЈАЛНА ПОЛИТИКА — Министар сопијалне политике и народног

; } | | |

\

1 i

|

|

здравља |

одобрио је нов статут Средишњег уреда за осигурање раде |

_ника, који је ступио на снагу 27. маја 1933. год. |

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 363

__ Од октобра 1932. до маја ов. год. издано је у Ма-

"рибору 750.000 дин. као помоћ за незапослене. Помогнуто је

3108 незапослених, што чини 10 од сто мариборског становништва. —_ Енглески парламент изгласао је са 301 против 6

|гласова закон о укидању присилног регулисања станбеног

=

ЗА S

питања. За мале CcraHOBe OCTajy досадашњи прописи још

година на снази.

ТРГОВИНА

— Zavod za unapređivanje spoline trgovine saopštio je našim izvoznicima da je Francuska odobrila uvoz crnog luka u visini 10.000 kvintala.

== једним споразумом од 6. O. м. између Италије и Совјетске Русије преузима италијанска влада гаранцију за 'руске поруџбине код талијанских фирми за укупно 200 милибна лира. Гаранција се даје за 75 од сто износа поругбине. Рок кредита износи најдуже 21 месеци.

ђ — Извоз вина у првом тромесечју о. г. износио је 96 вагона. Прошле год. извезено је у истом раздобљу 500 вагона.

—. Прошле недеље извезено је из Међумурја у Швајцарску 250 тешких белгијских коња по просечној цени од 5 до 7 хиљада динара.

— Према подацима енолошке станице у Загребу из-

(везено је из Савске бановине у априлу ове год. 73.372 л. вина.

ИВДУСТРИЈА — Бомаћа производња свиле је у последње четири го-

'дине необично напредовала. У Југославији постоји осам ве-

ћих и осам мањих фабрика свиле, које покривају домаћу потребу. Говори се шта више о некој врсти хиперпродукције и траже се могућности за извоз. У вези са тим показују цене свиле падајућу тенндецију.

— Recovery Bill koji sadržava odredbe o državnoj kontroli industrije, program javnih radova i odredbe O povećanju dohodarine u Americi izglasan je od predstavničke kuće sa 324 protiv 76 glasova.

= 1. маја ов. год. распао се картел шећера у Румунији. Влада израђује план о увођењу монопола за продају шећера.

— Продукинја угља у Дравској бановини, у месецу марту износила је 94.564 тоне према 94.155 тоне у фебруару и 115.333 тоне у јануару. У сравњењу са продукцијом од марта прошле године овогодишња је мања за 19 од. сто.

— Чехословачке фабрике стакла образовале су картел.

ПОЉОПРИВРЕДА — Према извештају Министарства пољопривреде за-

| сејано је прошле године 2,643.209 хектара, што је према

претпрошлој години мање за 0,18 од сто.

—_ Шене хмеља су у Војводини скочиле од 1000 на 1500—2000 дин. за 1000 кг. за робу из 1931. год. Партије из 1929. и 1930. продаване су по 100 до 150 дин. за 100 кг. Овогодишњи принос хмеља биће лако продан и то рачуна се да ће Војводина са Сремом дати 8.000 мет. центи, а Словенија бар два пута толико. Произвођачи ће лако постићи 80

|МИлЛ. дин.

— Ministarstvo poljoprivrede otvara u celoj zemlji poljoprivredne kurseve. Oni će trajati od 1—3 meseca.

— У Смедереву је одржана конференција, под председништвом управника виноградарске школе, која се бавила питањима паковања грожђа за следећу извозну сезону. Решено је да се замоли Мин. пољопривреде и Мин. трговине да уведе смедеревски: начин паковања за целу земљу.

— Министар пољопривреде забранио је увоз и транзит аустријског кромпира ради заразе рака на њему.

—- Банска управа Дунавске бановине набавила је 72 хиљаде кг. карболинеума за 500 хиљада динара као средство за сузбијање штитасте ваши.