Narodno blagostanje

1. јули 1933.

ИНДУСТРИЈА

— Према изјави генералног директора Врбаске фабрике шећера осећа се дејство кризе у шећерној индустрији код нас, у опадању цене шећеру и у наглом опадању куповне моћи потрошача. Услед таквих прилика остало је 6.000 вагона шећера непродано из прошлогодишње кампање. Да би то зло отклониле фабрике шећера су ограничиле засејану површину шећерне репе. Сем тога радиће већина фабрика _ у јесењој сезони са трећином капацитета.

— На подручју Грговачко-ивдустријске коморе у Великом Бечкереку има 289 индустријских предузећа, која су прошле године радила са 30—80% капацитета.

— У Грчкој се ради на доношењу закона о помагању извозне индустрије помоћу царинских олакшица за увоз сировина, које они прерађују, олакшицама приликом плаћања разних такса ит. Д.

— Банска управа дравске бановине издала је дозволу за оснивање „југословенске творнице за импрегновање дрва Гвидо Ритгерс д. дљ“ у Слочама код Марибора. Главница износи 2 милиона динара.

ПОЉОПРИВРЕДА

— У Далматинској Загори завршена је берба бухача. Принос ове године износи око 800 квинтала. Цене су за сирови 2—3, а за суви 10—12 дин, по килограму.

— У задње време воде се преговори између холандских и енглеских поседника плантажа на којима се производи каучкук са циљем да се проведе саобразно ограничење производње и изгледа да ће ускоро бити постигнут споразум у том погледу, јер га потпомажу и обе владе.

— Američki ministar poljoprivrede Wallace izjavio je na Zemaliskom kongresu mlinara u Čikagu, da će Sjedinjene severoameričke države biti prisiljene, u slučaju da Kanada, Argentina i Australija na žitnoj konferenciji u Londonu ne pristanu na smanjenje zasejane površine žitom, da teraju damping na međunarodnom fržištu po 20 centi po bušelu, da bi se domaća cena održala na visini od 1 dolara po bušelu. On kaže da je to zadnje sretstvo, ali da će možda biti potrebno da bi se smanjile ogromne domaće zalihe.

— Na žitnoj konferenciji u Londont postignut je između Sjedinjenih severoameričkih država, Kanade, stralije privremen sporazum o 15%-tnom smanenju žitom zasejane površine za 2 godine. Naravno pod pretpostavkom, da odnosne vlade prime taj sporazum, a da mu osim toga pristupe Rusija i ostale zemlje izvoznice, što je vflo malo verovafno.

— Banska uprava dunavske banovine izdala je uredbu o upotrebi polioprivrednih mašina za vreme žetve. Prema toj uredbi zabranjeno je davanje mašina pod zakup. Svaki vlasnik mašina sme da ih upofrebljaava samo u vlastitom gazdinstvu.

КРИЗА

— Управа бродоградилишта „Сплит“ отказала је својим радницима и по истеку отказног рока намерава да обустави рад, пошто паробродарска друштва не плаћају дужне износе за поправке бродова. На тај начин остаће 260 радника без посла. Радничка комора и радничке организације подузеле су потребне мере да се спречи обустава рада.

— Из пасивних крајева прелази велики број сезонских радника у Славонију и Војводину где остају на сезонским радовима. Услови под којима раде јесу, у већини случајева, храна и дневна надница од 3 до 5 дин.

— Prema proceni American Federation of Labor зтаnjio se broj nezaposlenih u Sjedinjenim severoameričkim dfžavama od 1 aprila do 1 juna tek. god. za oko 1 milion i 600 hiада. — Industrija želieza d. d. u Zenici obustavlja 30 juna rad. Sa. ovim danom ofkazan je posao 750 radnika. Na Dosli ostaje 250 kvalifikovanih radnika.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 429

из пословног СВЕТА | 1

Zborovi akc. društava: :

1 juli: „Pecirum” d. d. inž. Kopista, Dubsky i Krstić tvornica ogledala i brusijona stakla, Zagreb (redovna).

2 juH: „Cerealia” a. d. za trgovinu zemaljskim proizvodima, Beograd (predhodna).

3 juli: Smith i Meynier tvornica papira d. d. Zagreb (re-· dovna). „leksta” d. d. za tekstilnu proizvodnju, Zagreb (vanredna). 4 jali: „Transoceanik” jugoslovensko d. d. za Рабо јаше i prevoze u likvidaciji u Zagrebu (vamredna).

5 juli: Industrija drveta d. d., Zagreb.

8 juli: Prva subotička parna ciglana d. d. (redovna).

39 ји: Kosmajska privredna banka a. d. Mladenovac (redovnaJ.

"Trgovački registar

— Opštinska štedionica i založni zavod grada Skoplja, Skoplje, upis prokuriste с. Marijana Bahara. — Cerealia a. d. za frgovinu zemaljskim proizvodima, Beograd, upis osnivanja društva sa glavnicom od din. 500.000 podeljeno u 500 akcija od po 1000 din. — Štamparija dunavske banovine a. d., upis likvidacije. — Izvozna banka, Beograd, upis prokuriste g. Dragoslava Dimitrijevića. — „D. d. za šumsku industriju u Zagrebu” upis novog člana ravnateljstva dr.-a Sigfrida Kanfara. — „Jaromerska fvornica koža i remenja — F. Policky d. d. u Zagrebu, upis prokutiste g. Artura Kohna. — Pančevački parni mlin d. d. Pančevo, upis novog člana upravnog odbora g. Rudolfa Farkaš.

Zakoni i Uteedbe

— Zakon o izmenama i dopunama Zakona o likvidaciji agrarne reforme na velikim posedima od 19 juna 1931 godine sa izmenama i dopunama foga Zakona od 5 decembra 1931 godine. — Uredba o osnivanju Zanatske komore u Splitu. Pravilnik o polaganju ispita za rukovaoce električnih postrojenja.

Bibliografija

— Dr. Đuro Račić: Na obranti nauke, Zagreb, 1933. Penežni Burza, Prag, god. 10, broj 14. — Zadružni vesnik, Ljubliana, god. 4, broj 6.

Argentine i Au-!

РАЗНО

—_ Сви извозници у Бразилију морају према одлуци бразилијанске владе да поднесу ценовнике своје робе у два примерка Бразилијанском конзулату у Београду.

__ Поводом захтева Друштва улагача у Загребу о редукцији плата банковних чиновника, издао је Савез банковних, осигуравајућих, трговачких и индустријских чиновника саопштење у коме констатује да су принадлежности банковних чиновника дубоко испод минимума. По проценту туберкулозних оболења долазе банковни чиновници одмах иза графичких радника.

— Конгрес Удружења југословенских агронома одржан је у Сарајеву 25. и 26. јуна. После извештаја о раду у проилој години изабрана је нова управа у коју су ушли као председник инжењер г. Воја Ђорђевић, управник Главног савеза српских земљорадничких задруга у Београду, потпретседници г, г. инжињер др. Драгутин Ћосић, управник пољопривредне и контролне станице у Београду.

Резолуција се односи на подизање задругарства и рад агронома у народу.

— M Бечка општина као и Аустријске железнице плаћаће од 1. јула тек, год. своје чиновништво у две рате и то око првог у износу од 70% и око двадесетог у месецу остатак од 30%.

— U avgustu i septembrti tek. god. priteđuje Jugosloven|sko udruženje za čuvanje narodng zdravlja zemaljsku higijen-

,