Narodno blagostanje

" Страна 508 скренуо је нотом пажњу нашем посланику у Риму да отказни рок споразума, који је закључен 25. септембра 1932. као додатак италијанско-југословенском "трговинском уговору, истиче 1. јула O. T. У ноти се истиче жеља италијанске владе да ревидира постојећи споразум пошто исти са уговором није дао у пракси задовољавајуће резултате, Учињен је предлог да обе стране одмах именују мешовиту комисију ради вођења трговинских преговора и да се отказни рок продужи тако да постојећи трговински уговор и допунски споразум остану на снази до 1. октобра. На случај да преговори не буду завршени уговор би и даље, до отказа, остао на снази, али би отказни рок био двомесечан. Наше Министарство спољних послова прихватило је горње предлоге. Бележећи отказ италијанско-југословенског трговинског уговора са допунским споразумом морамо истаћи! да се наш тргвинско-политички положај погоршава, Ако се има у виду какве су и колике тешкоће претходиле склапању Хопунског споразума од 25. октобра 1932. год. онда је јасно да ће се све то, још у јачој мери, поновити и приликом садањих преговора. Стога је опасност да ови преговори не

22

туду завршени одређеном року па да наступи неуговорно У у у; |

стање.

— Безуговорно стање, које између наше државе и Немачке траје од 5 марта тек, г. окончано је новим провизоријумом на основу клаузуле највећег пошлашћења. На снагу ступио је 10. м. траје 4 месеца са правом отказа на месец дана пре истека овог рока. У колико га заинтересоване странке не буду отказале на месец дана биће аутоматски продужаван. Провизоријумом не добивамо никакве нарочите олакшице као преференцијал, контигенте и т,д. тако да се у истину није ништа променило, Упркос томе уговор није без важности, јер одстрањује опасност царнског рата. У томе би случају Немачка применила на нашу робу борбену тарифу, чији су ставови за неке за нас важне производе као на пр. свеже воће, већи до 100% од нормалних. Напротив извоз нашег најважнијег артикла за Немачку — јаја и даље је онемогућен, јер нормална тарифа од 70 марака од 100 килограма делује протибитивно.

Наш трговински уговор са Румунијом од 4 августа 1930 продужен је изменом нота до краја децембра тек. год.

СОБИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— На скушшитни дрварских радника одржаној у Сарајеву, констатовано је да је 40% свих радника без посла.

— Немачки институт за проучавање коњуктуре цени да се незапосленост у Немачкој смањила од почетка тек. год. па до краја јуна за око 2 милиона. Од тога да отпада 1—1,4 милиона на обично сезонско оживљење привреде, 0,3—0,7 на коњуктурелне факторе и 0,3 на државну набавку рада.

ИНДУСТРИЈА

— Прва југословенска фабрика ковинских предмета и оруђа „Југометал у Броду на Сави“ предложиће на главној скупштини 18 тек. мес. снижење акционарског капитала,

— У Министарству шума и руда припрема се ревизија свих рударских концесија, као и простих и искључивих права.

Уједно ће се извршити и преглед братинских каса у целој земљи да би се тачно констатовао њихов рад у појединим рударским подручјима.

— Светска продукција угља износила је прошле године 1.111 мил. тона, према 1251 мил. год. 1931 и 1558 мил. 1929. Са прошлогодишњом продукцијом достигнут је био ниво године 1905. |

— Према подацима америчког Министарства трговине износио је амерички капитал инвестиран крајем 1932 у индустриским предузећима у иностранству округло 2,18

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

"Бр. 32

милијарди долара. Од тога је отпадало отприлике 1033 ми-_

лиона на индустрију готових фабриката и 1144 милиона на индустрију сировина. Највише је инвестирано у Канади и то око 835 милиона долара. Према индустријама амерички капитал инвестиран је у иностранству овако: у аутомобилској 237 милиона долара; у рафинерији течних горива 133, у индустрији телефона 57; радиоапарата и фонографа 31, гуме ЗВи т. Ди тд.

ПОЉОПРИВРЕДА

— Министарство пољопривреде намерава у августу купти већу количину бикова и јуница у Швајцарској. Бикови ће бити раздељени у две класе, Прва класа продаваће се у земљи по 5500, а друга по 4000 дин. Задруге ће уживати попуст од 25%.

— Београдска „Правда" доноси да је Министар пољопривреде потписао одлуку о,колонизовању 50 јеврејских породица око Битоља, |

— С обзиром на ванредан квалитет овогодишњих свилених чаура намерава Управа државног свиларства сама да производи семе за свилене бубе, тако да за следећу кампању неће бити потребан увоз из Италије, Француске и Мабарске. Квалитет овогодишњих чаура је 360 комада на један килограм, док иначе износи 700 комада по кгр. Од'целокупног овогодишњег причоса само једна осмина је друго и

трећеразредног квалитета, У. Срему и Војводини то је око.

пола мил, килограма.

— Покретну пољопривредну изложбу посетило је у Дравској бановини 160.000 особа. Вођство изложбе продало је за време турнеје у Словеначкој 10.000 стручних књига.

— Трговачко индустријска комора у Сплиту повела је акцију за гајење раног поврћа у већим размерама у нашем Приморју и за његово боље и јевтиније пласирање на домаћим тржиштима.

ЖРГОВИНА |

— У првој половини тек. год. износио је наш извоз грађевног дрвета 35.135 вагона. Прошле године извезено је, у истом периоду, 28.226 вагона. По вредности извоз је 260.5 мил. дин., према 210,1 мил. дин, прошле год. Од земаља које увозе наше дрво прво место заузима Италија, па Шпанија, Алжир, Француска итд.

— Удружење извозника Кр. Југославије предало је гувернеру Народне банке представку у којој констатује да је најбољи начин финансирања извоза наше жетве есконт и. ломбардни кредит, дакле начин, који смо ми у нашим чланцима, у вези са финансирањем жетве, предлагали,

— Извоз из шибеничке луке износио је у прошлом месецу 11.891 куб. метара грађевног и горивог дрвета, 3.698 тона угљена и 35 тона разне робе.

— Према извештају Огледне и контролне станице у Марибору извезено је из Тугославије у јуну тек. год. у Аустрију 35.869, а у Чехословачку 18.729 лит. вина. Од јануара до конца јуна извезено је укупно у Аустрију, Чехословачку, Холандију и Белгију 614.520 лит, вина,

— Према аустријским службеним подацима износио је аустријски извоз у Југославију у првих шест месеци 27,1 мил. шилинга, а увоз из Југославије 49,8 мил. шилинга. Према томе би аустријски трговински биланс са нама био пасиван за 66%.

-— Чехословачка влада одредила је контингенте за свиње и сланину за месец август. Од главног контингента 5000 комада свиња добија Југославија 2300.

— Са пријатељске стране достављено нам је писмо једног увозника воћа из Јужне Немачке, Ми га објављујемо, да би се видело, да би наш извоз воћа у Немачку имао добре шансе кад би се много више пажње посветило квалитету робе.

„Нарочито у Јужној Немачкој претпоставља се југо-