Narodno blagostanje

1

16, септембар 1933. НАРОДНО

— Zadnjih meseca konstatuje se pojačanje proizvodnje veštačke svile u svim glavnim zemljama. Proizvodnja je iznosila u

1. polgođe 1932 1. polgođe 1933

: u milionima kilograma Americi OS5NIT 31,72 Japanu 12,87 18,34 Nemačkoj 12:12 17,09 Francuskoj 8,77 10,86 Holandiji 3,77. 5,32 Епојезкој 18,32 18,67

Zalihe su počele da se smanjuju usled pojačane fražnje, pa i cene imaju čvrstu tendenciju.

ПОЉОПРИВРЕДА |

— Da bi se izbegao dalji pad cena pšenice usled obilne žetve čehoslovačka vlada uz ostale mere počela: je da interveniše na tržištu. Kupiće već prema potrebi 10 do 20 hiljada vagona pšenice. U tu svrhu odobreni su krediti od 500 miliona čk.

— U Engleskoj je osnovan tred za kontrolu proizvodnje, trgovine i uvoza mleka, koji će ujedno određivati cene mleka na malo i veliko, ćiniti predloge za kontingentiranje uvoza, upotrebu viška mleka za proizvodnju sira itd. Slični uredi osnovani su već za slaninu i svinje, a nameravaju se osnovati za jOŠ neke poljoprivredne artikle. Tim se pomalo ostvaruje nova engleska agrarna politika, koja ide za jedinstvenom organiracijom domaće proizvodnje i odgovarajućom reglementacijom uVOZAa.

__ У вези са прославом стогодишњице ослобођења Тимочке Крајине одржаће се у Неготону од 21—24 тек. мес. велика изложба вина, воћа, пчеларства и млекарства.

— На велику сточну изложбу која је одржана у Загребу 10. и 11. септембра допремљено је укупно 120 вагона првокласне стоке. Сва изложена стока одгајена је већином у Савској бановини. Стока је, у главном, задружна. Изложени су коњи, говеда, овце, козе, свиње. Најбољи одгајивачи су награђени. Бановина је за своје потребе набавила 300 комада бикова и неколико стотина комада друге расплодне стоке.

— Љубљанска фабрика рицинусовог уља разделила је пролетос веће количине рицинусовог семена сељацима у Војводини у циљу испитивања могућности гајења. Ових дана обишла је једна комисија пољопривредног оделења Дунавске бановине посејане површине рицинусом и констатовала да је биљка, иако ова година није најбоља за покушаје ове врсте, релативно добро понела, Принос по јутру биће 600 до 1000 кг. Љубљанска фабрика плаћаће 3 дин. по килограму зрелог семена.

— У почетку садашње житне кампање намеравала је Данска да уведе житни монопол, да би на тај начин одржала цене житу. Тај је план напуштен и основан је само један одбор, којему је задатак да постепеним снабдевањем тржишта и завођењем посебног пореза на потрошњу жита омогући одржање минималних цена, које конвенирају пољопривреди и то: 11 круна за раж, 12 за 306, 13 за јечам и 14 за пшеницу од 100 килограма.

А

БЛАГОСТАЊЕ Страна 605

КРИЗА |

| — Од 1. јула до 15. августа износио је промет непокретности у Новом Саду 3,51 мил. дин. Већилом се ради о објектима од 10.000 до 100.000 динара. |

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Zborovi akc. društava:

16 septembar „Sever” tvornica električnih strojžva d. d. Subotica (redovna).

21 septembar Industrisko i trgovačko d. d. u Zagreba (izvanredna).

22 septembar „Teksta d. d. za tekstilnu proizvodnju, Zagreb (redovna).

23 septembar Tekstil d. d. u Zagrebu (redovna).

27 septembar Domaća tvornica rublja d. d. Zagreb (redovna:). — Tvornica za pamučnu industriju d. d. u Zagrebu (redovna). 28 septembar Jadranska plovidba d. d. Sušak (redovna).

22 oktobar I Jugoslovenska kemička fabrika d. d. u Novom Sadu (redovna).

"Trgovački registar:

Srpski kreditni zavod d. d. u Bjelovaru, upis novoizabtanog člana upravnog odbora g. Aleksića Stevana. — Prva hrvatska štedionica, filijala Podravska Slatina, upis Honka Franje. — „Union” tvornica kandita i čokolade Dajč i Kenig u Zagrebu, upis prokurista Fiksa dr. Dragana i Davidović Jovana. — Braća Turković, bankarska radnja d. d. u Zagrebu, upis člana ravnafeljstva g. dr. M. Talera. — Kreditna banka d. d. u Novskoi, upis novoizabranih članova ravnatelistva g. g. Malić Vladimira, Durmana Ljubomira i Jagodić Ljubice. — Našičko ribnjačarstvo d. d. u Zagrebu, upis novoizabranog člana ravnatelistva g. dr. Kepes Josipa. — Anglo-jugoslovensko petrolejsko d. d. u Zagrebu, upis novoizabranog člana ravnateljistva g. Alberta de Graona. — Novi parni mlin d. d. u Zagrebu, upis prokuriste g. Stjepana Etingera. — Domaća tvornica rublja d. d. u Zagrebu, upis prokurista о. g. Alfreda Osera i Sigitida Vajgla. — Jos. Friš d. d. za trgovinu željeznom robom u Sisku, upis likvidacije. — Banka i štedionica Gorskog Kotara 4. d.,Ravna gora, upis novoizabranih članova ravnateljstva g. g. Crukovića Lovre, Sušića Rudolfa, Barbovića Viktora, Ekštajna Hinka, Gerića Šime, Brenca Franje, Boliana Franje i Herljevića Ivana. — Banka i štedionica Gorskog Koftara d. d., Ravna gora, upis direktora g. Deluka Anđelka, prokuriste g. Hajdina Đure i pomoćnika г. Varlaja Miroslava. — Kontinentalno bauksitno rudokopno i industrijsko d. d. u Zagrebu, upsi novoizabranih članova ravna-. teljstva zg. g. Badolića Viktora i Berkovića Rudolfa.

PA3HO

— У Јужној Србији има данас 1220 основних школа и 25 средњих школа са 7.888 ученика и 474 наставника. Осим средњих, има још 9 виших школа са 612 ученика и 60 професора. Правни факултет у Скопљу има 196 студената и 27 професора.

вава

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8. СЕПТ. 1933. ГОД.

У стању Народне банке за недељу од 8. септембра нема нарочитих промена. У активи подлога је смањена за 4.2 милиона због одлива код девизног стока (износи 67.2 милиона). Томе на супрот порасле су девизе које не улазе

у подлогу за 161 на 98 милиона. Кован новац смањен је ове недеље за 26.6 на 179.6 милиона. Од тога је близу 150 милиона сребра, остало комади од 2 динара и мање. Нада је да ће ускоро да се изгубе. Код зајмова имамо опет самњење за 16.7 (на 2230.6) милиона, због смањења са есконта (на 194