Narodno blagostanje

3 фебруар 1934. _

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 93.

na licu mesta. Tako dobiven materijal objavio je оп зиксезјупо u XII svezaka, pod gornjim naslovom. Pre kratkog vremena ugledala je sve!a poslednja sveska |

Mi smo ranije podvukii, da je Mil:voje Savić neumoran radnik; njegovo delo je rezultat njegovog velikog napora. Materijal u ovim knjigama nije sistematiziran (sem geografski) tako da knjiga liči pre na periodičku publikaciju. Kadgod bi prikupio dovoljno materijala i kadgod bi u njemu sazrela koja nova ideja, on bi opremio novu svesku, koja bi sve to obuhvatila.

Metoda je čisto deskriptivna, i to je najbolje. Svakako da ovde onde ima i suvišnosti ima i ponavljanja, ali se delo ne može uzeti drugojače nego kac sirova dokumentacija. Međutim Savićeva deskripcija ne isključuje kritičnost. Naprotiv, on je čak i konstruktivan — svako nOvo saznanje stvaralo je u njemu nove konstruktivne ideje. Savić nije ekonomist. Otuda je i deskriptivni deo njegove knjige mnogo važniji od konstruktivnog. |

Kad se uporede ranije sveske sa docnijim, konstatovaće se da je u toku vremena kriterijum Savećev evulirao. U poslednjim sveskama naročito se ističe nacionalno-poli.iički Kkriterijum, koji bez pouvrebe i bez veze sa samim ciljem dela dolazi do jakog izražaja.

Naravno da se u toku vremena mnogo promenilo, ali je baš u toliko veća vrednost Savićevih publikacija- istorijska, pošto iz toga vremena nema golovo nikakove dokumentacije *u obliku knjige.

Milivoje Savić je provco život kao državni činovnik. Državna služba apsorbuje 100%. On je bio savestan i vredan državni činovnik, pa ipak je uz dopunski napor usepo da pruži našoj nacionalnoj istoriji mnogo više književnih proizvoda, no što su uradili mnogi ı mnog: Rojima je to bila dužnost i koji su zato imali mnogo više vremena. Savić je kao činovnik uspeo да ubaci svoje ime u istoriju mašc stručne literature.

GMR OE WE

моје

Pošto do zaključka lista. nismo dobili stanje Narodne banke, to je iz ovoga broja moralo izostati.

BEOGRADSKA BERZA

Na beogradskoj berzi imati smo ove nedelje sledeće kurseve:

26-1 29- 30-1 3141 141 79% Тпуезнс. — 60— 61.25 62.— 62 — 64.4% Agrarci 31:75 — 31.25 — 8% Bler . 40 — == 7% Bler 39.— — 39.75 = 7% Seligman 56— 56.75 Кепта Rat. SL 21415 274.75 21515 275.50 6% Begluci 44.871}- 4537; 44.8115 — 44.75 Narodna bamka 3.900 3.952.— — 3.945.— Agrarna Banka 241.— 240.— 240.50 — 239.—

7% Investicioni zajam, koji je i prošle nedelje pokazivao čvrstu fendenc:ju, i relativno vrlo velike obrte, poskupeo je ove nedelje na 64.— to jest za 5 poena za nekoliko dana. Dok je početkom nedelje kurs postepeno rastao, dotle smo na sastanku od četvrtka imali skok od 2 poena, zbog tražnje s jedne strane. Kad ova tražnja prestane i kurs će popustiti. Pre godinu dana, u odgovarajućoj nedelji notirao je 44.—. Znači da se u toku godine kurs popravio za preko 50%, što odgovara približno i porastu kurseva sv:h ostalih rapira. Renta Ratne štete je prema prošloj nedelji, kada je imala najviši kurs od 280.— prvo malo popustila na 274..75 ali je zatim pokazivala opet nešto čvršću tendenciju dok je pre doginu nofirala 200.— dinara. Ima simptoma da će kurs skočiti: pre svega to zav:si od kuponske službe, jer svet čeka da vidi kako je sa kuponom. U vezi sa prethodnim radovima oko isplate kupona, objavila je Poštanska štedionica, da će do 50 komada jednog ica honorisati odmah pril kom prezentiranja, do 200 kupona u roku od 2 do 3 dana, dok pregleda kupone a preko toga broja Фтеђа Киропе poslati Poštanskoj štedionici u vrednosnom pismu, čime se prave porterima novi troškovi, koji bi se mogli izbeći. Sve pošte u zemlji isplaćivaće kupone, ali najviše do :0 komada dnevno od jednog lica. Nesumnjivo je, da će tempo naplate u znatnoj meri uticati na kurs i ako bude zadovoljavajući, moraće vrlo brzo da dodje do novog skoka.

Jedan uzan krug berzi naca pokazuje u poslednje vreme živo interesovanje za Blerove papire, koji su u skoku. 7% Bler od 37.— na 39.— i 39.75, dok.8% Bler notira 42.—. Interesentno je napomenuti da je 7% Bler pre godinu dana notirao takođe

JL А ПР |I MOB KK IM |

37.—. Ova nagla hosa kao ; pomenuto interesovanje je velika zagonetka za ostale berzijance. Jedni to tumače kao postedicu razlike u ren“abilitetu, pošto ovi papir: kod sadašnjih kurseva nose uvek još najveće ukamacenje. Međutim ovo objašnjenje ne može da zadovoljava i kako naše domaće tržište dolarsk'h papira nema nikakve veze sa inosttanim, njujorškim, drži se, da se uskoro sprema intervencija u toj oblasti.

Akcije Narodne banke sistematski rastu, ali njihov kurs je ipak manji nego.pre godinu dana, kada su notirali 4.150.—. Danas kurs iznosi 3.945.— prema 3.900.— u prošloj nedelji i pošto je tražnja jaka možemo očekivati, đa ćemo vrlo brzo dostići kurs iz prošle godine.

Za akcije Privilegovane Agrarne banke postoji takođe interesovanje koje je međutim ograničeno na uzan krug berzijanaca. Posle skoka u prošloj nedelji, koji je oterao kurs od 233.— ma 242. imamo lu ovoj nedelji m:rniji razvoj u znaku postepenog popuštanja kursa, tako da notiraju akcije krajem nedelja 239.—. Veliko uznemirenje međ berzijancima izazvali su zvanični komunikei i objavljeni brojevi serija 6% Beglučkih obveznica, koji su u vezi sa aferom u Sarajevu stavljeni pod zabranu. |

To je imalo odjeka i na kurs. Živ posao i prijatno raspoloženje kursa, zabeleženo ranijih nedelja, obamrlo je. Od 46.— koliko je prošle nedelje bio maksimalni kurs Begluci su popustili u ovoj na 45.— i 44.75. 1 obrt je, razume se, znatno smanjen a poslednjih dana ' gotovo obustavljen. Pre godinu dana, 1 februara Begluci su nofirali 31.50 što znači, da je i njihov, kurs sada za 50%. bolji. Naređeno je da se sada ovaj papir trguje uz bordero, što će znatno otežati irgovinu ovim papirom, kao što to pokazuje iskuswo sa Ratnom štetom pre nekoliko godina. Naročito će manji komadi biti depresirani. Taj je nov uzans potpuno bezpredmetan, jer se prema prodavcu nemaju nikakva zakonska prava. A krivična istraga nema potrebe da ide od imaoca kad može na izvoru da pronađe istinu.

Ukupan obrt u efektima iznosio je ove nedelje 4.37 miliona prema 9.8 miliona u pršloj nedelji, dok je u odgovarajućoj nedelji 1933 godine iznos:o svega 1.13 miliona. U pojedinim papirima trgovano je:

Vrsta Hilj. dinara 212% Ratna Šteta prompt 1.514 21J-% Rafna Šteta termin 625 7% Drž. Investicioni zajam 329

4% Котага 12