Narodno blagostanje

Страна 428

зак, da je autobuski saobraćaj danas opasniji po čovečji život nego li avionski. | ;

Kada je pre jednog stoleća puštena u saobraćaj u Nemačkoj prva železnica na pruzi Firt—Nirnberg na jednom sastanku državni sanitet se saglasio da su železnice, štetne po čovečje zdravlje, jer će narod usled brzine oslepiti. To nije bilo tačno, ali je danas sasvim opravdano tvrditi da je autobuski saobraćaj u nas postao velika opasnost po živote putnika. Na meće se ozbiljno pitanje ili ovaj organizovati tako da bezbednost putnika bude maksimalno osigurana ili ga zabraniti.

— Švajcarska namerava da pristupi saniranju železnica na taj način, što će upravu ovih izdvojiti u posebno telo јаупоpravnog karaktera i onemogućiti konkurenciju autobusa.

— Prema izveštaju američke istražne parlamentarne komisije, koja ispituje ugovore zaključene pod Huverom sa bro-

darskim i vazdušnim društvima, izlazi da je u prva četiri me-

seca 0. g. prenos kilograma pošte vazdušnim putem koštao državu 20000 dolara. |

— U Austriji su izmenjene takse na automobile, koje idu од. 96 до 600 51. сода бпје.

— između Trancuskog Ministarstva za javne radove i Coipagnie Nationale du Rhone zaključen je ugovor kojim ova dobija 70 godišnju koncesiju za eksploataciju Rone duž celoga toka. Društvo namerava da podigne veliku cemtralu, koja će proizvoditi godišnje milijardu kilovat časova, zatim da Ronu učini plovnom za brodove itd. U prvo vreme biće investirano 350 mil. fr.

KRIZA ! RONJUNK TURA

— lndeks cena ma veliko u Čehoslovačkoj 1 juna popeo se sa 658 na 660 što pretstavlja porast 0.3%. Indeks životnih namirnica i pića skočio je za 1.2%, stočne hrane za 4.9%

— Svetska potrošnja kave u periodu juli—-maj bila je 22.63 mil. džakova prema 20.94 u istom periodu 1932/33. Potrošnja Sjedinjenih Američkih Država povećala se za 8%, а ostaloga sveta za 2.10. .

— Od 1 januara do 20 juna u Novom Sadu izdato je 107 građevnih dozvola. |

— Бгој nezaposlenih u Italiji u mesecu maju bio .je 041.257 što prema istom mesecu prošle godine pretstavlja smanjenje za 58.871. Najveći broj nezaposlenih pokazuje građevinska indus'rija (309.607), zatim metalurgijska (108.602).

—U prvoj polovini ove godie, prema istom periodu prošle, potrošnja cementa u Austriji opala je za 11.726 уаgoma ili 9%.

FPLANSMA PRIVREDA

— U Holandiji predstoji donošenje zakona, koji će ovlastiti vladu za preduzimanje planskih mera u oblasti privrednog žiyota.

—U Estoniji je izrađen novi plan o uređenju drvarske privrede prema kome će godišnja proizvodnja drva biti 2.4. mil. prostornih metara, a od toga 700.000 za izvoz ili 11—15% manje od dosadanjeg.

— Талијанске Службене новине од 19 јуна објавиле су декрет шефа талијанске владе о организацији 9 корпорација из циклуса индустријске производње и трговине, и то: за грађевинарство, за металургију и механику, за одећу и помодну трговину и индустрију, за стакло и керамику, за хемијску индустрију, за хартију.и штампу, за рударство

_ БАРОДНО ВЛАГОСТАЊЕ

последњих шест корпорација из циклуса нематеријалне производње. После тога биће именовани чланови односних корпоративних већа. Именовања ће бити извршена по предлогу органа и установа заступљених у корпорацијама. Предвиђено је да ће у корпорације ући 739 чланова и то: 66 претставника фашистичке странке, 268 претставника рад-

_ ничких и 268 претставника послодавачких синдикалних ор-

ганизација, као и 137 разних техничких лица.

IZ POSLOVNOG SVETA Трговачки регистар

Општа трговинска банка — Београд, упис члана управног одбора г. Васе Кнежевића. — Текстилна трговина а. д. Београд, упис новостворене филијале Загреб. „Доберлин" угљекокопно и рударско д. д. у Загребу, упис прокуристе г. Радоњића Драгутина. — „Бановина“ д. д. за монтану индустрију у Загребу, упис новоизабраних чланова равнатељства гл. Каргачина Крешимира, инж. Јенка Оскара, Шренгера Алберта, Кос Марије. — Окружни као трговачки суд у Загребу, упис твртке: „Нафта производи" импорт д. д. у Загребу. — „Југословенско индустријско трговачко д. д. у Загребу" упис новоизабраних чланова 'равнатеества г. г. Гвоздановића Артура и Димитријевића Миливоја. — Кава Хаг д. д. у Загребу, упис прокуристе Риса Алфреда. — Занатска банка Краљевине Југославије а. д. Загреб, главна филијала Загреб, упис новоизабраних чланова пословног одбора подружнице: г. г. Силхарта Фрање, Филипчића Драгутина, Швобд Јосипа и Салаји Ивана. Унион Графичко накладни завод д. д. у Загребу, упис новоизабраних чланова равнатељства гл. Марића Др. Миланз, Марића Др. Артура, Роданића Др. Рудолфа. — Циклоп д. Д. за грађевну индустрију у Загребу, упис промене правила. — „Мана“ д. д. за производњу посластица, двопека и чајвог и иног другог пецива у Загребу, упис новоизабраног члана равнатељства г. Гавранића Пере. —

Зборови акционарских друштава

30 јуни: „Сплит“ анонимно друштво за цемент портланд, Сплит. — „фФерус" д. д. за индустријске производе. 2 јули: Гранд хотел д. д. Загреб.

5 јули: Југословенско д. д. за искориштавање ауторских права „Идат' у Загребу. — 5

6 јули: Творница покућства и дрвене робе д. д. У Загребу. — „Кварнер“, друштво за подизање Приморја дљд. Загреб. —

10 јули: Дионичарско друштво за експлоатацију дрва, Загреб.

16 јули: Босанско дионичарско друштво за искоришћавање дрвета и погон парних пилана, Бања Лука.

29 јули: Ауто промет а. д. Београд. — Ђурић и Барловац, фабрика кожа а. д. Београд.

11 августа: Опште југословенско банкарско друштво а. д. у Београду.

RAZNO

— Engleski hemičar Maclaurin pronašao je vrlo jevilmn postupak za dobijanje gasa i ulja iz ulja. Iz 140 mil. tona uglja može se dobiti 7.4 mil. tona ulja za pogon, gorivo i ma-–

zivo, a troškovi izrade postrojenja za produkciju ovoga izneli bi oko 400 mil. funti sterlinga.

и каменоломе и најзад, за воду, гас и електрику. До краја овога месеца биће објављени и декрети о организацији

пива Ба

пл:

Англео-Шежослоњачшка т реше кредитна ћашнке срРилијал >У БЕОГРАДУ — Мошт. фах 17. Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005. Телефон 23402. 23403, 23404, 23405, 23406. | Прима улоге на штедњу по најновољнијој камати. Врша све банкарске послове у земљи и иностранству, Издаје сефове под закун, | |)

O

=

нит ње

ои