Narodno blagostanje

Страна 556 НАРОДНО

KRIZA | KONJUNKTURA - |

— Prema statistici američkog Nacionalnog industrijskog

saveza nezaposlenost radnika u junu opet se povećala za 11%.

_____ буе уеб рогазе петарозјепоз! и Нанр, Која роујас: za sobom i sve veće opterećenje državnog i opštinskih budžeta, preistavlja problem kojim se pozabavio i Glavni savez industrijskih poslodavačkih organizacija. Ovaj je stao na gled:šte, da treba ograničiti rad žena i dece i izmeniti organizaciju posredovanja rada.

— Број незапослених у Француској у првој половини августа повећао се на 322.483.

— Крајем јула у Италији је било 8856.998 незапослених радника.

— На подручју рговинско-индустријске и занатске коморе у Новом Саду у јулу о. г. порастао је број трговачких радњи за 5, занатских за 20, гостионичарских за 8, индустријских продавница за 5, док је индустријских опао за. 2. |

— У првом полгођу о. г. било је у Војводини 40 стечајева и поравнања према 98 у истом периоду прошле године. Актива је износила 15,65 мил. дин. према 121 мил. а пасива 10,39 мил, према 82,23 мил. .

SAOBRAĆAJ.

— Na osnovu zakona o subvencioniranju trgovačke movnarice u Francuskoj, koji je donet prošlog meseca, izvršeno je opšte povećanje carina 4%. Izuzeti su samo oni proizvodi čije su carine vezane frgovinskim ugovorima. \

— Сходно закључку седме панамеричке конференције наредна конференција одржаће се у Буенос Аиресу у вези са финансијском конференцијом, која ће се истовремено одржати у Сант јагу. Конференција ће се у првом реду бавити питањима поморског и ваздушног саобраћаја.

~

— Банска управа Дринске бановине, да би се спречиле учестале несреће на аутобуском и аутомобилском саобраћају пооштрила је контролу броја путника, мотора, шоферских исправа, хигијенског уређења итд.

из пословног СВЕТА

Зборови акционарских друштава

25 август. — „Кроација“ д. д. за индустрију дрва, Загреб. — Сирачка производња вапна д. Д. У Загребу. „Фореста“ д. д. за индустрију и трговину дрва у Загребу.

28 август. — „Мира" творница чарапа д.д Дугареса. — „Фортуна“ д. M. за увоз и извоз, Загреб. — „Интерреклам' д. д. Загреб. |

29 август, —- Пучки паромлин д. д. у Клоштру. Акционарско друштво за фабрикацију леда, Загреб.

30 август. — „Елема" прва домаћа творница вате и завојног материјала M. д. Загреб. — Стегер и Колмар д. A. за промет кожом и постоларским потрепштинама у 3Загребу. — Српска штедионица д. д. у Грачацу.

5 септембар. — Банка и штедионица д. д. у Крапинским Топлицама. — (Ванредна).

д септембар. — југословенска дестилација дрва д. Д. Загреб.

Пе

Трговачки регистар

Грајниц трговина и индустрија гвожђа д. д. у Новом "Саду, упис новоизабраног члана Управног одбора г. Пауло-

ВЈАРООТАЊЕ

Бр. 35

вића др. Роберта. — Прва чурушка штедионица д. д. У Чуругу, упис новог члана Управног одбора г. Стојадиновића Милава. — Српска штедионица д. д. у Старом Савцу, упис новоизабраних чланова Управног одбора г. г. Пејина Гојка. и Саџакова Јована. — Жељезно прометно д. д. у Загребу, упис промене правила. — Домовинско д. д. за шумску индустрију у Загребу, упис промене правила. — „Илирија“ д. NK. за бродарство у Загребу, упис промене правила. — Творница паркета и пилана д. д. у Карловцу, упис чланова равнатељства г. г. Фишера Макса, Фишера Лесна и Шрајбера Марка. -

Bibliografija: Dušan Todorić: „Bilansa. Kraljevine Jugoslavije”, Zemun, 1934. — Milosav Vasiljević: „Pravci sutrašnjice u etici,

političkoj ekonomiji i politici”, Beograd, 1934 g. __- Милан ]. Комадинић: „Скице и огледи за једну историју задругарства у Србији“, Београд, 1934 год.

'RAZNO

— Jedan njujorški trgovac automobila osuđen je na 3 meseca zatvora, jer je prodao kola 15 dolara ispod cene predviđene kodom.

— Američko društvo pravnika u jednom izveštaju ukazuje na prekomernost organizacija rekoveri programa. Naročito se ukazuje na to, da je novostvorenim organizacijama dato suviše sudske vlasti. Stoga se traži, da se sve ove funkcije oduzmu od

· ovih organizacija i ukinu mmoge nezavisne Organizacije čije bi

funkcije prešle na postojeće državne organe. Najzad se traži, da se svi zakonodavni propisi o Ovoj novoj organizaciji publikuju u jednom delu.

— U jednom intervjuu Henri Ford je rekao, da Amerika pati od mnogih konferencija i upravnih odbora, ali njoj nedostaju pionirski duh, ideje i individualistička ubeđenja.

— Na dane Crvenog Krsta od 16 do 20 septembra 0. 3. od svake bioskopske ulaznice naplaćivaće se 0,50 din. u korist Crvenog Krsta.

— Na skupštini vlasnika bioskopa u Beogradu traženo je da se ukine „pozorišni dina”, da se zakonom uredi autorsko pravo, da se snize opštinske, banovinske, policijske i letnje takse, koje čine da 70%, bioskopa ne radi u letnjim mesecima.

_— „Šftampa” donosi da je jedna ulica na periferiji Beograda, gde živi siromašni svet, uređena i kaldrmisana o troški njenih stanovnika. |

Glavni savez srpskih zemljoradničkih zadruga u Beogradu, održaće od 27 do 29 septembra godišnji kongres, skupštinu zadrugara i proslavu 40 godišnjice od osnivanja prve zadruge u Vranovu.

— U prvoj polovini ove godine u nemačkim gradovima preko 10.000 stanovnika izgrađeno je novih i popravlieno 70.100 stanova ili 88% više nego li u istom periodu prošle godine.

— Ministarstvo građevina je odobrilo nacrt za melioracijit Jelas-polja u Savskoj banovini, koje je veliko oko 36 hilj. jutara. Izdatci su predviđeni na 21 mil. din. a rad bi trajao pet godina.

— U Zagrebu se osniva stručna knjižarska škola, prva našoj zemlji. Školovanje traje 3 godine.

Миннстарски савет укинуо је повластицу ОД 50% попуста на железницама и бродовима за превоз робе задруга државних службеника.

ПЕ етијајија мита Ета Тв итвГијејајајатијити нити |ијајјатијита тата итајатијаја јата пија 6 и ај мм увјађаја Гија нтпајајетитмрајији|итајм ијабајајијијијијајатајајајајатејити нај ита натаља 45 44 4 МА а а SaŠ

· ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А.Д. :: ПРЕЂЕ 5

К, 6 КИЈЕ Ф# СО. :

n = к a "

џи

певпимпв

а

Кнез МУИтскиЕ оте 3.

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА.

БЕОГРАД ЗАГРЕЉ

Њеломиојла њи њена 7.

випинипвинкок

паланка ниша кннна нон ши аи сео ван н ша ким на на пјајјаји оваа ајнјева ејни ајцјији па ијијтинјија јин мјојмии ивица и мијијм ни мјија ајијијији иди ујијија Мач и НА МЕ S Si;