Narodno blagostanje

Страна 138 НАРОДНО

7

Колико нам је познато код нас до данас нису постојали подаци о искоришћненом капацитету целе наше индустрије, па: је било потребно изнети и њихов извор, у колико није ека 'омашка.. — Rumunska industrija рофтојешта ргоштуеја је и 1934 · 8,5 mil. t. prema 7,38 mil. t. u 1933 с. Вибепо је ц 1934 | 380 hilj m. prema 253 hilj. m. u 1933 с.

ГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— У Бечу је основано трговачко друштво са капиталом од милон шилинга, које ће се бавити извовом аустријске стоке у Палестину. У јануару месецу у Палестину је извезено 150 крава за расплод.

— „Меззасег а Афћепе5“ доноси да се грчки извоз у Џалестину повећао, што се објашњава емиграцијом Јевреја из Солуна.

— На последњем састанку претставника дрварске индустрије у Аустрији истакнуто је, да се нагло увећава извоз облог дрвета чије су прергђевине у земљама увозницама јевтиније од ових, које извози Аустрија.

Хлириншка потраживања наших извовника у Немачку износила су 18 о. м. 251 мил. дин.

— У Минхену је отпочео рад јупословенско-немачки одбор, установљен прошлогодишњим трговинским уговором, који ће расправљати о следећим питањима: регулисање плаћања, одлагање царињења преузете робе, плаћање фрахта, продужење неискоришћених контингената, питање преференцијала, питање повећања увова немачке робе у југославију, извоз сувих шљива и пекмеза и т. д.

— У Прагу је 18 о. м. отпочео рад Привредни савет Мале Антанте.

— Francuski ministar · poljoprivrede Kase izjavio je, da je n januaru izvezeno 1 mil. kvintala pšenice, čime se izvezena količina od žetve prošle godine povečala ma 4,5 mil. kv. Ako se Ovoj količini doda ona, koju je vlada kupila za lagerovanje (4 mil.) i koja se 'denaturisala (3,5 m. kv.) onda se vidi da je od proizvedenog viška (22 mil. kv.) više od polovine шроtrebljeno. — U Štokholmu je održana konferencija Švedske, Norveške, Finske, Danske i Islanda, koja je imala za cili zbliženje ovih zemalja. na političkom i privrednom polju. Od privrednih pitanja prefresana su izjednačenje carina, pitanje saobraćajnih tarifa, sprečavanja duplog oporezovanja i t. d. Pretsednik konferencije bivši švedski ministar Erne izjavio je da povećanje carima u drugim zemljama i kontingentiranje uvoza primorava ove zemlje, koje su ostale verne načelima liberalne privredne politike, da traže načina za povećanje međusobne razmene dobara. СОНИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Код рударско-топионичарских предузећа у нашој земљи било је 1933 год. 4.440 лакших несрећних случајева, 291 тежих и 54 смртна.

— Prema podacima mađarske Poljoprivredne komore nadnice se kreću ovako: za odrasle ljude 0.75—1 penga, za žene 40—60 filira, za decu 40—50 fil.

— Због снижења надница у Пољској је избио читав низ радничких штрајкова. У индустрији конфекције у околини Лођа затворено је 75% фабрика. Број незапослених премашио је пола милиона.

— Бан Врбаске бановине забранио је ноћни рад у пекарама.

шеми

БЛАГОСТАЊЕ _Бр, 9

— Belgijski ministar privrede održao je govor pred sindikatom hrišćanskih radnika. On je u svom govoru naveo da privredna politika stoji pred teškom dilemom da li će Sprovesti devalvaciju ili deflaciju. Po njegovom mišljenju treba održati vrednost novca i ostati kod poli:ike деНасјје, која је одоbrena od sindikata i koja se u budućnosti neće pooštravati.

НОВЧАРСТВО -

| — У новом Саду је одржан конгрес новчаничних 32авода и осигуравајућих друштава из целе земље. Ми ћемо се вратити на говор г. д-ра Владе Марковића и резолуцију.

— Мертентау, амерички министар финансија pekao je у свом говору, да ће Фонд за одржавање валуте, који је досад преувимао само злато и сребро, куповати отсада и стране валуте да би овом мером осигурао миран развој курса долара. Куре долара је, у очекивању решења врховног суда о законитости Рузвелтових мера, скочио изнад горње тачке злата. После изјаве Моргентауа и у међувремену објављене пресуде која је повољна за Рузвелта, курс долара је пао испод горње тачке злата.

— У меморандуму једног америчког банкара шредлаже се специјализација банкарства и то у трговачке банке, штедионице, установе за пласирање ефеката и хипотекарне банке.

— Централа федералних резервних банака одлучила је, да се код свих банака, које учествују у систему осигурања депозита камата на! улоге смањи са 3 на 2.5%.

— Према подацима Савеза југословенских штедионица у Љубљани износили су улози код регулативних штедионица крајем прошле године 1,10 милиарди динара, према 1,13; 1,19; 1,26; 1,18 и 1,02 милиарди у претходним годинама).

— Прошле године шведски парламенат одлучио једа држава у сарадњи са приватним банкама оснује једну нов= чану установу, која ће се бавити искључиво органивацијом индустријског кредита. Сада је ова установа основана и „aje кредите највише до десет година.

— Vrhovni sud S. A. D. doneo je odluku, koja proglašuje zakonskim ukidanje zlamne klauzule — strane valute u privatnim i državnim obveznicama. Odluka suda me odmosi se na raini dug S. A. D. i na certifikate zlata. |

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Нови румунски министар финансија Антонеску изјавио је да ће за делимично покриће овогодишњег буџетског дефицита од 2,5 милиарљи леја употребити заостале порезе у висини од 1,3 милиона. Ову оптимистичку изјаву допунио је рекавши, да се нада да ће у идућој години смањењем издатака и повећањем непосредних пореза изједначити буџет.

— Будет Слав. Пожеге предвиђа приходе од 3,99 мил. дин. и расходе од 4,59 мил. дин. Мањак ће се покрити наметом од 90% на државни порез.

— Предлог белгијског буџета за ову годину предвиђа приходе 9842.5 мил. фр. а расходе 9.902.6. Предвиђени дефицит износи 60.1 мил. фр.

— Државни дуг Пољске крајем 1934 попео се на 4.7 милијарде фривака према 4.3 крајем 1933.

— Шољска влада добила је овлашћење да спроведе реформу земљишне порезе, која ће се састојати у подели земљишта на већи број класа и читаве територије на неко-. лико привредних реона. Сва земљишта по извршеној класи-

Аполо - Те жослоња чл а Прраниикаа Кредити Рави срРилијала у БЕОГРАДУ — Мошт. фах 17.

Рачун Поштанске штедиовице, Београд 51005.

Телефон 23402. 23403, 23404, 23405, 23406.

Прима улоге на штедњу по најновољнијој камати. Врши све банкарске послове у земљи и вностранству, Издаје сефове под закуп,

'