Narodno blagostanje

Страна 300

9 мај — „Интереклам“ д. д., Загреб.

11 мај — Д. д. за израдбу и промет грађевног материјала у Загребу.

13 мај — Народна штедионица д. д. у Крижевцима.

14 мај — Трњанска парна циглана на дионице,

15 мај — Прва југословенска творница укоченог дрва д. д., Сушак.

19 мај — Слано купатило д. д гу Ст. Сланкамену. Карловачка индустрија јоргана д. д. у Карловцу.

20 мај — Шихт— "Левер, Загреб.

26 мај — Јасеничка задруга у Аранђеловцу.

29 мај — Реклама „Врачар“ а. д., Београд.

30 мај — Земаљска банка за Босну и 2. рлеговину, Сарајево. 31 мај — „Реле“, електротехничка фабрика а. д, Београд. |

2 јун — Парна пивара а. д. у Скопљу.

8 јун — В. Петковић и Комп,. а. д. у nakBHnaljH из Београда.

15 јун — Акционарско друштво. за угљених мајдана из Београда.

експлоатацију

Трговачки регистар

„Сингер“ шиваћи стројеви д. д., филијала у Осеку, упис генералног пуномоћника г. Бошњаковића Бранка. Јулио Мајнл д. д. Загреб, упис филијале у Карловцу и г. Волфрама Едуарда. — Српска штедионица д. д. у Госпићу, упис новоизабраног члана надзорног одбора г. Радишића Светозара. — Електро-кемијска творница д. д. у Карловцу, упис промене друштвених правила. — Старчевићев дом д. д. у Загребу, упис новоизабраног члана равнатељства Г. Попарића Баре. — А. Ж. Б. тканине југословенско д. д. у Загребу, упис новоизабраног члана равнатељства г. Зденка Вајнера. — „Пира“ д. д. за промет индустријских, рударских п аграрних потребштина, Загреб, упис новоизабраног члана равнатељства г. Томисављевића Драгана. — Хрватска католичка банка д. д. у Загребу, упис промене друштвених правила и новог члана равнатељства г. Христића

Јосифа. — Пољопривредно д. д. у Загребу, упис новоизабраног члана равнатељства др. Александра Бранка. — Загребачка творница кожа д. д. у Загребу, упис промене

друштвених правила;

РАЗНО

| — Наша влада донела је одлуку да се укину одредбе решења од 14 априла пр. год. које се односе на смањење плате оних државних чиновника који живе са својим родитељима у истој кући, чији су родитељи државни чиновници, пензионери или имају друге приходе. С обзиром на важност породичног живота приступила је влада овој мери, јер је последица одредаба била напуштање породичне куће са стране деце, која су била државни чиновници, каже се у мотивацији. Одредбе које се односе на смањење плате жене чиновнице, ако је њен муж чиновник или има друге приходе остају и даље на снази.

— Министарство финансија издало је објашњење према коме овлашћени новчани заводи могу продати на основу визираних путних исправа које гласе на више земаља, валуте свих земаља за које је визирана путна исправа. Највећи део продатих валута мора да сачињава валута оне земље која је назначена: као крајњи циљ путовања.

"— Амерички сенатор Лафолет тражи да се богаташима повећају порези, да би се тиме подмирили сви издаци Њу-дила. Насупрот томе тражи бивши Хуверов министар финансија Милс да се напусти и Нира и Њу-дил, јер је спасење само у привредном либерализму.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

или директор,

_Бр: 19

=— На место досадањег гувернера бугарске Народне банке Марка Риаснова, који је постао министар финансија, наименован је Добри Бојулов, досадашњи вицегувернер.

— У првом тромесечју о. г. повећао се код љубљан= ск Т. — И. — 3. коморе број трговачких путника за 163.

— Г. Сап, бивши белгијски министар финансија, изјавио је да би неуспех Ван Зеланда претстављао за Белгију беспримерну катастрофу, а његов неуспех биће такође катастрофалан, иако у много мањој мери, јер је девалвација извршена у корист оних који нису умели да управљају својим пословима, а на штету веровника и штедиша. Г. Сап сматра да се влада одлучила за девалвацију, јер није до краја проучила проблем. Треба се помирити са чињеницама и пружити влади могућаост да оствари свој план, јер Је извесно побољшање прилика могуће.

БЕОГРАДСКА БЕРЗА

одржаће своју 35 редовну годишњу скупштину чланова у недељу 19 маја 1935 год. у 10 часова пре подне у својим локалима :

1) Бирање 3 потписника протокола, који су уједно и бројачи гласова;

2) Извештај Управе о раду и стању Берзе, предлози и извештај Финансиског одбора о Ра чунима Берзе;

9) Расматрање тих извештаја и давање разрешнице Управном одбору;

4) Предлози Управе и чланова берзе који буду поднети на десет дана пре Скупштине (чл. 52 Статута);

5) Избор 5 чланова за Управни, 5 чланова за Финансиски одбор и 60 судија Избраног суда подељених у секције за Берзански суд. Напомена: Списак чланова који имају пра-

во доћи на Скупштину, изложиће се у смислу чл.

42 Статута у Секретаријату берзе.

Улазнице за Скупштину издају се у Секретаријату берзе од 13 до 18 маја закључно.

Позивају се глг. чланови да улазнице благовремено узму, јер се без њих не може учествовати на скупштини.

За заступнике на Скупштини важи чл. 44 Статута. Заступник може бити само онај члан берзе, који и сам има права доћи на Скупштину а може заступати само једног члана.

Новчане заводе, акционарска и индустриска предузећа и командитна друштва може на скупштини представљати један њихов члан Управе односно један јаван ортак, који такође морају имати за то овлашћење.

Ако на ову Скушштину за 19 мај 1985 год.

не дође потребан број чланова, онда ће се одр-

жати друга, у недељу 26 маја 1985 год. у 10 часова пре подне са истим дневним редом и она ће радити са онолико чланова колико их буде било. Накнадне улазнице издаваће се до 24 маја. 1985 год. закључно.

30 априла 1985 год. у Београду.

Управа Београдске берзе