Narodno blagostanje

128. септембар 1955,

_МАРОДНО БЛАГ OCT АЊЕ

__Отрана. 639.

1

ROBNO TRŽIŠTE Sirovine

Meć dve nedelje kako na svetskom tržištu sirovina vlada jaka hosa čiji su favoriti metali, žitarice, a naročito stočna hrana i izvesne tekstilije. Olovo ie u Londonu dostiglo 17 ist za tonu, bakar je prešao 39 ist. Od tekstilija najveći porast zabeležile su kudđelja i juta. 1 kod svih ostalih sirovina cene su u znalu hose. Glavni razlog sadašnioj hosi leži u sve većim kombplikacijama političkih odnosa u Evropi kao posledici talijansko-ab'sinskog sukoba i neuspeha nastojanja Društva naroda da spor likvidira mirnim putem. akva situacila stvorila je odličan feren za špekulaciju, Која је danas glavni Iaktor u podizanju cena. :

Pšenica

Početkom ove nedelje na svetskom tržištu pšenice nastupila je mala reakcija, ali su ipak cene zadržale ranije postignuti nivo. Skok cena pšenice, za razliku od ostalih sirovina, smatra se realnim, jer ie uslovljen većim brojem faktora, koji nisu špekulativne prirode. Tu na prvom mestu dolazi ponovna rđava žetva u Sjedinjenim Američkim Državama, zatim onesposobljenie usled rđe skoro četvrtine ovogodišnje kanadsxe žetve za mlinarsku upotrebu, potom suša na južnoj hemisferi, izostanak francuskog izvoza sa svetskog tržišta i, najzad, velike talijanske kupovine u dunavskom bazenu, uglavnom Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Na kontinentalnim žitnim berzama poslovanje u ovoj nedelji bilo |e vrlo živo. Celokupna tražnja pokriva se argentinskom Platom, kanadskom Manitobom i nešto ruskom pšenicom, pošto nema nikakvih ponuda iz evropskih agrarnih zemalja. Od polovine avgusta do sada cena u Liverpulu skočila je za 30% i dostigla najviši nivo od septembra 1930. Roterdam je pri kraju nedelje nofirao 4.90 hol. for. za kv., a Čikago 97 centi za bušel.

Domaće tržište i u ovoj nedelji razvijalo se u znaku hosističke tendencije. Dovozi su mali te se tražnia teško podmiruje. Zbog stalnog skakanja proizvođači postaju sve uzd?žljiviji. Glavni kupci su srbijanski mlinovi. Cene nofiraju: Sava 150, Tisa 155, srbijanska roba Smederevo—Požarevac 169 dinara.

U prošlom broju javili smo, da se između Prizada i Velikonakupne u Pragu vode pregovori za otkup 10.000 vagona

naše pšenice. Međutim, usled izvesnih teškoća do ostvarenja ovoga posla nije moglo doći. U međuvremenu ·pak, Prizad „je plasirao na domaćem tržištu 1700 vagona, te mu. je od до. зада prijavljene količine ostalo neprodato još oko 1200 vagona, To ie velika sreća, jer mi smatramo da nemamo pšenice .Za -izVoZ.

Kakuruz

Svetsko tržište kukuruza ostalo je ovć nedelje bez DrO- · mena. Cena u Roterdamu popustila {e sa 2.82 na 2.75 hol for., dok se u Čikagu povećala sa 79.75 na 83 centi.

Na domaćem tržištu poslovanje je bilo nešto. manje, nego li u prošloj nedelji. Izvoz ide nešto malo u Čehoslovačku. Promptni kukuruz rađen je na berzi 96—907, sušeni za, oktobar 93. vagonska stara roba paritet Inđija 95, paritet Vršac 93 din. Klip je rađen po 52.50 din. mtc.

Voće

Sezona izvoza svežih šljiva skoro je prestala. Još po koji vagon ide u Beč i 'Prag. U Beču se prodavalo ove nedelje na štandovima 26—30 gr. ko. prema kvalitetu, a u Pragu 120—150 kr. 100 kg. Počelo se i sa likvidacijom zaliha u hladnjačama. Niska: cena šliiva tumači se velikim dovozima domaće robe na inostranim tržištima. Iz istih razloga malaksao је 1 17707 STOŽđa. Od svežeg voća Sve se veći poslovi obavljaju sa јабикот, koja se izvozi u Nemačku, Austriju i Čehoslovačku. 23 septenbra su otpočeli poslovi sa suvom Ššljivom, ali su za. sada ograničeni. Stoka

Na bečkom tržištu svinje su skočile za tri groša i prodavane su po 1.45—1.60 šil. kg. Cena goveda ostala је nepTO menjena tj. dosta slaba i ne konvenira Za izvoOZ.

Na tali{anskom tržištu goveda cene se kreću između 2.20 filira na 7.20—7.50 kr. |

Na talijanskom tržištu goveda cene se kreću između 2.20 i 2.80 lire prema kvalitetu, ali Za izvož ne konveniraju usled nesigurnosti kursa lire i sve većeg aktivnog salda u kliringu. Na domaćem tržištu cene su zadržale nivo iz prošle necdelje. Bečke svinje plaćaju se 6.50—7 din., praške dobro tovljene od 200 kg. 7.5—7.30, prima volovi 4.50, srednji 1 slabiji 3—3.50 din.

читејте наше анализе Оиланса

Јављамо тужну вест да је врло заслужни генерални директор и потпретседник Управног

(Одбора нашег завода, господин

# ВОРРЂЕ ВЕЛИСАВЉЕВИЋ |

потпретседник Савеза новчаних завода и Осигуравајућих друштава, Загреб, већник И у берзе, оснивач и члан Управе патроната друштва Привредник итд., поседник ордена Белог Орла. 'и Св, Саве, данас у 1072 часова пре подне испустио своју племениту и добру дугу и у вечност.

се преселио.

"Сахрана врлог покојника биће у недељу 22 септембра, 1935 год. у 4 сата после подне,

Вјечнаја памјат!

Загреб, 20 септембра 1935 год,

Српска банка д. д. — Оцеанија парабродско а. д- | Опће Осигуравајуће д. д. Сава ) |

y SAFTDEBY. ~.