Narodno blagostanje

18, јануар 1936.

Гондон, Амстердам и Париз поправили су се, док су напротив Берлин, Праг и Београд остали непромењени,

На слободној девизној берзи курсеви су и надаље у знатном скоку, што долази од мале понуде. Фунта је нарочито скочила и била је рађена по 258 (према 249), у прошлој недељи). Након интервенције Народне банке вратила се на 257. Исто је таква ситуација била и у Загребу. Швајцарски франак новац 16,30, роба се не појављује, исто тако и код долара и француског франка; код њих је новац 51,45 односно 341 (према 50,50 односно 336). Злато у вареши 340.

ROBNO TRŽIŠTE

Зтоуте. — Na svetskom tržištu sirovina cene su, izuzev kudelju, jutu i vunu, prilično popustile. Sadanje popuštanje posledica je, pre svega, sezonskog opadanja tražnje. Pored toga, izvesnu ulogu igra i relativno veća snabdevenost lagera usled bojazni da bi cene mogle još više skočiti. Najveći pad zabeležio je pamuk u Njujorku, što je posledica sudske odluke o protivustavnosti A. A. A. i neizvesnosti buduće američke agrarne politike.

Pšenica. — Na svetskom tržištu pšenice nastupila |e poslednjih nedelja stabilizacija cena. Kanada je uspela da za mesec dana proda oko 60 mil. bušela čime |e njen stok pšenice smanjen na oko 235 mil. bušela. Sadanja hosistička tendencija našla je novu podršku u nepovolinim atmosferskim prilikama, koje vladaju u većini evropskih proizvođačkih zemalja. U mnogim krajevima usevi su stradali usled jačih mrazeva, koji su došli neposredno posle lepih dana i bez snega. S obzirom na rđavu žefvu u Argentini i na nepovoljno stanje useva ı Evropi smatra se da će se sadanje cene do nove Žžetve još nešto i povećati. Smanjenje zaliha u Kanadi biće jedan od najvažnijih faktora za ozdravljenje prilika na svetskom tržištu pšenice u ovoj kampanji.

U Roterdamu pšenica je koncem ove nedelje notirala 5.15 hol. for. za kv., a u Čikagu 1001/s centi za bušel. Cena u Čikagu malo je poptstila i na tržištu oseća se veća rezervisanost, koja je posledica neizvesnosti američke agrarne politike u budućnosti. "И

Ма domaćem tržištu situacija u ovoj nedelji ostala je nepromenjena. Poslovanje је vrlo malo i mlinovi su skoro јеdini kupci. Srbijanski mlinovi počeli su da rade za vojsku. Primećuje se da je druga ruka sve više raspoložena za prodaju. Cene su notirale ovako: na Tisi 173—74, Srbija Dunav 170, na Savi 167.50—168, srbijanska glavna pruga 173—74 din.

Kukuruz. — Na svetskom tržištu kukuruza situacija u ovoj nedelji ostala je nepromenjena. Roterdam je malo popu5to, sa 2.65 na 2.60 hol. Tor. za Kkvintal, a Čikaco sa 62 na 597|/a centi za bušel.

Na domaćem tržištu poslovanje ove nedelje bilo je relativno malo. Cene su notirale: prompt vagonska roba 110—112 din. paritet Inđila—Višac, šlepska. roba za mart 120, za april 122.50, ха тај 125 ап.

Stoka. — Na čehoslovačkom tržištu svinja ! и оуој пеdelji cene su pale za 0.50 kr. Za poslednje dve nedelje svinje su izgubile nešto više od jedne krune po kilogramu usled većih

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 47

dovoza. Dok su prošle nedelje svinje prodavane po 6.80—7.20 kr. ove neđelje cena je pala na 6.50—6.90 kr. prema kvalitetu.

I na bečkom tržištu svinja cene su ove nedelje popustile za 8 groša, па 1.25—1.45 šil., prema 1.35—1.50 u prošloj nedelji. Cena goveda ostala je nepromenjena prema prošloj

nedelji.

Usled nepovoljne situacije na spoljnim tržištima svinja i velike ponude u zemlji, cene na domaćem fržištu, naročito lošijoj robi, znatno su popustile. Prima svinje prodavane su po 7—7.20 Фп., згедпје 6—6.50, а treća klasa 5—5.60 dm. Na osnovu novog sporazuma sa Engleskom otpočeo je izvoz bekota.

У најскорије време сиће готове

НОРИЦЕ ЗА ГОДИШТЕ [935

„Народног благостања“ и „Анализе биланса“

ATi: Ру

DER OESTERREICHISCHE

i} ar Ја Мај ЛУ dti,

HERAUSGEBER М. L. KLAUSBERGER

Die inhaltsreichste w.irlschafispolitische Zeitschriftt der Nachfoldestaatem, Erscheimt jedem Samstag im \Pien — Gedgrindet 1908

SRO OP O VCO O era

Der Oesterreichische Volkswirt ist fir

jeden unentbehrlich, der dis Gescheh=

nisse in Qesterreich und den Nachlolgestaalen verstehen will,

Glossen, Aufsatze, Notizen, Bilanzktriti-

ken des Oesterreichischen Volkswirts

sind als zuverlassige Fiuhrer durch den

verwickelten Aufbau der Nachfolgestaalen anerkanni.

Seine gesammelten Jahrgange biden eine unerschopiliche Fundgrube sonst nur schwer erreichbaren wirtschaftspoliliscthen und sltatistischen Materials.

Bestellunšen nimm{i jede Buchhandluag sowie die Verwaltung des Oesterreichischen Volkswirls im V/iem IX, Porzellanđasse 27, enideden, Dey Bezugspreis betragt viertelj. Din, 190mit Zustellung, Das Abonnement kann jederzeit beginnen, Probenummuern kostenlos.