Narodno blagostanje

_ 31, октобар 1936.

bar iskazuju, da će ovogodišnji izvozni višak pšenice, uključuiući i onaj zemalja južne hemisfere, taman pokriti potrebu uvozničkih zemalja. U svima izveštajima, međutim, napominje se, da bi faktična svetska uvozna potreba bila daleko veća od sadašnjih predviđenih da nisu po sredi razne devizne i finansiiske teškoće pojedinih zemalja, koje utiču na ograničavanje uvoza i potrošnje.

Sadašnie popuštanje kurseva tumači se uglavnom delimičnim povlačenjem špekulacije usled vesti o povolinom. stanju useva u zemliama južne hemisfere. Tako je decembarski kurs u Liverpulu za poslednjih osam dana pao sa šil. 8/6 “ја па 81 1} odnosno za 10.50 din. po mtc. Za isto vreme kurs u Buenos Airesu popustio je za 8.25 din. U vezi s tim Dopustili su i kursevi za efektivnu robu iako se ova, naročito u Liverpulu, plaća iznad berzanske notacije. Mlinovi na zapadu Evrope postali su rezervisaniji očekujući novu stabilizaciju kurseva pod uticajem izgleda ishoda žetve na južnoi hemisferi. Sem toga, oni se, u poslednje vreme, dobrim delom saturiraju i domaćom pšenicom, koja je osposobljena za meljavu.

Domaće tržište, pod uticajem situacije na svetskom, postalo ie malo labaviie i cene su se znatno približile izVOZnom paritetu. Cene su notirale: 160 d. paritet šlep Tisa, 157 do 159 šlep Sava, 152.50—155 franko vagon Bačka itd. Paritetna cena prema Liverpulu iznosi oko 145 d., a prema Roterdamu oko 144 d. Kao što se vidi, naše su cene ioš uvek preko svetskog pariteta. Strani agenti povukli su se sa tržišta, a druga ruka drži svoje stokove računajući s time da će se Prizad uskoro pojaviti kao kupac radi izvoza u preferencijalne zemlje. Proizvođači su vrlo rezervisani, te nema više izgleda da bi se mogla javiti veća ponuda, kojia bi oborila cene. Prošle nedelje Prizad je prodao 300 vagona u Nemačku, te mu, prema tome, ostaje da iskoristi još 4.000 vagona od redovnog carinskog kontingenta. Do 18 oktobra izvezeno je ukupno 17.548 vagona pa se može očekivati da će, do zatvaranja rečne plovidbe, preći granicu oko 25.000 vagona. Prilikom pregovora sa Francuzima, koji će početi za koji dan, raspravljiaće se, pored ostaloga, i o uvozu naše Dpšenice, pošto se Francuzi interesuju za desetak hiliada vagona.

Kukuruz. — Na svetskom tršištu kukuruza vladala je i ove nedelje stalna tendencija. Roterdam je noftirao 4.60 hol. for. za kv., a Čikago 959|a centi za bušel. Argentina bez џеćih teškoća uspeva da plasira preostali deo svoga viška u S. A- JD.

Domaće tržište je u znaku labavije tendencije. Cene su notirale: sušeni za novembar paritet Dunav 82—883, franko vagon Inđija 85, franko vagon Vršac 84—85, decembar—ianuar franko vagon Inđija 77.50 din. Izvozni paritet prema Roterdamu iznosi oko 70 din. Kao što se vidi, naše cene su preko izvoznog pariteta. Sem toga cene vagonskoj robi više su od onih za šlepovsku robu. Prva pojava posledica je ograničene ponude, a druga dolazi usled visokih cena pšenice zbog čega domaća potrošnja u pasivnim krajevima stalno nabavlia manje količine sušene robe. ~ ž : wi |

Pošto privatnici mogu izvoziti kukuruz samo za de-

· vize to je sušenje novog kukuruza znatno opalo. Trgovci suše samo onoliko koliko mogu faktički plasirati. Sem toga, usled ovogodišnjeg dobrog kvaliteta, vlaga u sirovoj robi se-

zonski je znatno niža no ranijih godina. Izvoz u klirinške _

zemlje može da vrši samo Prizad. On se, međutim, još nije · pojavio na tržištu, jer nema zaključenog posla. Izgleda da će | prvo doći do iskorišćenja nemačkog kontingenta. Sem toga, :“ugovorni kontingent za Čehoslovačku iznosi 8.000 vagona,

a za našu robu: postoji interesovanje. i sa strane Austrije.

Izvoz u Francusku zavisiće od visine preferencijala. ·

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 723

Suve šljive. — Dovozi suvih šljiva na glavnim pijacama — u Brčkom i Valjevu — iznose po desetak vagona. Kvalitet sadanje robe znatno je bolji od one koja je prvih dana stizala na tržište u čemu se ogleda povolino dejstvo strogih kontrolnih mera. Prizad je do sada otkupio preko 700 vagona i uskoro će povesti pregovore sa Nemcima za iskorišćenje kontingenata za koje uživamo preferencijal od 90 mk. za mtc. Da li će Prizad uspeti da u postignutoj ceni realizuje ceo iznos preferencijala, pitanje je. Izvesni naši trgovci, iako vrlo dobro znaju da preferencirane kontingente može da koristi iskliučivo Prizad, ipak se javljaiu sa ponudama velikim nemačkim uvozničkim firmama i to sa relativno veoma niskim cenama. Te nemačke firme pak, dostavljaju ove ponude kontrolnim uvoznim organima, koji će ih, prilikom pregovora o utvrđivaniu cene za našu TObu, svakako iskoristiti. Na taj način, slabi se pozicija Prizada, koji u ovome slučaju ima da štiti nacionalno-ekonomski interes. Kada bi privatnici imali mogućnost da se koriste preferencijalom, ovakve ponude mogle bi se još i razumeli, ali u sadašnjoj situaciji one su ne samo nerazumljive nego i štetne po celinu.

Stoka. — Na tržištu u zemlji cene su se nešto malo popravile usled veće tražnje. Otišle su prve vartije u Italiju, pa ima izgleda da će se izvoz na ovu stranu razVijati DTilično dobro i da ćemo do kraja marta iskoristiti dobijene kontingente koji su povećani za 30% ti. koliko iznosi procenat devalvacije lire. Sem toga, na pobolišanie situacije uticalo je i dobijanje većih kontingenata od Nemačke. Do konća ove godine u Nemačku možemo izvesti 10.000 kom. goveda i 40.000 kom. svinja.

Сваки напредак у производњи и употреби, сбе знање и сва искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше орга» низације која обухвата цео свет, примењују се код фабрикације

наших

GARGOVYLE | MAJMHBA и дају им онај квалитет, који га-

рантује сигуран и економичан + погон. :

STANDARD — VACUUM · ОП Сотрапу об. Jugoslavia Inc. SADDEB БЕОГРАД. ~