Narodno blagostanje

7 2. јануар. 1937,

пролеће бити много веће. За вагонску робу Бачка—Банат паритет Нови Сад Призад плаћа 166, а за сремско-славон-

ску паритет Инђија 165 дин. Од 1 августа до 19 септембра.

1936 извезено је 26.812.4 вагона. |.

Паритет према Ливерпулу за март био је ове недеље 166, а исто толико и према Ротердаму. Према томе, наше садање цене крећу се на нивоу светског паритета.

Кукуруз. — Ситуација на светском тржишту кукуруза у овој недељи остала је непромењена. Јануарски термин у Ротердаму нотирао је 4:85 хол. фор. за мтц, а Чикаго 112 центи за бушел. Енглеска купује веће количине

у Аргентини, а континенталне увозне земље снабдевају се у Дунавском базену на бази компензације или за девизе. Подунавске земље и даље настоје да што мање робе даду у клиринг. Садање цене кукуруза сматрају се ненормално ниским и отуда се закључује, да ће ускоро хосистичка тенденција морати да се пренесе и на кукуруз.

Овакве прилике у свету одразују се па домаће тржиште Понуда је врло ограничена, јер произвођачи не испуштају робу из руку по садашњим ценама које сматраiy прениским и верују у скори скок. Цене су биле следеће: сушени паритет шлеп Дунав— Тиса 83, вагон Инђија 88, нови кукуруз „вагон Инђија 70, шлеп Дунав—Тиса за март 989.50, за мај 90 дин. Колико је мала понуда на домаћем

тржишту види се најбоље по незнатним куповинама При-.

зада, који је од почетка рада са кукурузом до половине

_НАРО LUIS POTOA

Страна. 15 недеље успео једва да прикупи 1625 вагона. Од ! новембра до 19 децембра извезено је 3977 вагона.

· Енглеска плаћа 112 шил. за тону циф Лондон—Ливерпул којој цени одговара паритет од 83 динара. Као што се види, наше цене су на паритету и код кукуруза.

Суве шљиве. — Пословање сувим шљивама бива све слабије. Приватници купују мање количине које успевају да пласирају у Чехословачкој, Аустрији и Швајцарској. Призад је до сада купио око 1700 вагона од чега ће пласирати у Немачкој на редовни контингент 1150 вагона. Остатак биће такође употребљен за извоз у Немачку на рачун екс контингента од 100 вагона. О продаји овог

контингента ускоро ће се водити преговори у Берлину. У

колико они не би успели поставиће се питање извоза на друге пијаце што би се, према садашњим приликама, могло обавити само уз знатне премије.

Стока. — На бечком тржишту волови су продавани по 0.92 до 1.05 шил.; бикови 0.90—1.15, краве 0.88—1.20, мршава стока 0.60—0.80 шил. Цене свиња кретале су се између 1.55 и 1.65 шил. кг.

На прашком тржишту ове недеље свиње су продаване по 6.85 до 7.85 кр. кг. према квалитету.

Домаће тржиште је без већих промена. Понуда свиња је знатна па су отуда и цене доста ниске, од 6—7 дин. према квалитету. Прима говеда, међутим, нуде се врло мало.

Ширихте „Неродно Благостеање“

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ЦЕНТРАЛА у PEOTPA/U, = OI у Загребу, Ј Љусљани,| Сарајеву | и Онопљу.

e mA, 25 о о Уа

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ

сваком физичком = правном липу. Плаћања преко чековних рачуна су

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави,

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ

Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТ ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД ПОШТ. ШТЕДИОНИШЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА

Обавештења дају Поштанска штедионица и све поште у земљи,