Narodno blagostanje

6. фебруар 1937.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 95

Кобпо tržište

Pšenica. — Koncem meseca došlo ie ponova do preokreta u situaciji na svetskom tržištu pšenice. Labavija tendencija ustupila je mesto čvrstoj i kursevi su ponova u stalnom porastu. Ako posmatramo razvitak martovskog kursa u Liverpula za poslednjih mesec i po dana, vidimo da je sadašnji kurs 10% manji od najvišeg postignutog u tekućoj kampanji na dan 31 decembra. Terminski kursevi notirali su:

Ш MIL: | а Liverpul šil. mtc. 18.5 18.8 Vinipeg centi bušel (V) 124: 12034 110 Čikago centi bušel (V) 1311/a 11455 11 Roterdam h. fl. mtc. 7.70 7.90 7:55

Razvoi terminskih kurseva pokazuje jasno da če ova kampania biti završena bez zaliha. U protivnom, kao što je redovno bivao slučaj u godinama velikih stokova, julski kursevi bili bi daleko niži od sadašnjih.

Poslovanje na svetskom tržištu, kao i ranilih godina u ovo doba, dosta je ograničeno. Kanada prodaje vrlo malo, a Argentina vrši utovare za izvršenje ranijih zaključaka. Čehoslovačka je uspela da proda do konca januara 10.000 vagona; sada vodi pregovore sa Nemačkom, Italijom i Austrijom o prodaji daljih količina. Mađarska je uspela da od Italije dobije cenu od 21—922 penga za 100 kg., te je usled toga i cena u Pešti vrlo visoka, daleko iznad svetskog pariteta.

Na domaćem tržištu situacija. ie nepromenjena. Proizvođači nude vrlo malo očekujući na proleće više cene. Ali 105 uvek radije prodaju pšenicu nego kukuruz. Mlinovi kupuju manie količine, jer se brašno slabije troši usled veće Uupotrebe kukuruza. Druga ruka, međutim, i dalje prodaje Prizadu znatne količine. Do 2 februara, po dnevnim cenama, Prizad je kupio 7960 vagona. Cene prema prošloj nedelji osta| su nepromenjene.

Paritet prema "Liverpulu popravio se na 148.75 din., a prema Roterdamu na 151.50 din.

Kukuruz. — Svetsko tržište kukuruza bez ikakvih ie promena. Tražnja je još uvek ograničena i ne može nikako da animira tržište. Evropske uvozničke zemlje, uprkos znatnoj potrebi, u nedostatku deviza i nemogućnosti većih kompenzacionih poslova, ograničavaju uvoz na najmanju meru. Najviše kupuje Austrija i to uglavnom u Jugoslaviji. Čehoslovačka je odobrila uvoz 400 vagona iz zemalia Male Antante; izgleda da njena celokupna uvozna potreba neće biti veća od 3—4.000 vagona. Nemačka nastoji da svoju pofrebu podmiri putem kliringa ili kompenzacije.

Martovska cena u Roterdamu ostala je nepromenjena na 4.85 hol. for. za mtc., a u Čikagu majski termin bio je 1051», a septembarski 951» centi za bušel.

Na domaćem tržištu ponuda je i dalje ograničena. Traži se nešto robe za pasivne krajeve u kojima se i ove godine oseća oskudica u ishrani. Cene su notirale: Tisa za mart 87.50, Banat 77—78, franko vagon Inđija sušeni 84 din.

оштанска

КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ДЕНТРАЛА у БЕОГРАДУ, = O HnMJaJIE y SRB POP Capajeny И пне

ду ја рудт, Ра

ОТВАРА ЧЕКОВНЕ РАЧУНЕ сваком физичком и правном лицу. Плаћања преко чековних рачуна су

брза, поуздана и јевтина, а могу се вршити код свих пошта у држави.

ПОДРЖАВА ВЕЗЕ С ИНОСТРАНСТВОМ ПРИМА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ Штедна књижица Поштанске штедионице најпогодније

је сретство за штедњу, јер се штедни улози примају и исплаћују код свих пошта без икаквих трошкова.

| ____ ЧЛАН ЈЕ БЕРЗЕ И ИЗВРШУЈЕ БЕРЗАНСКЕ НАЛОГЕ СВОЈИХ КОМИТЕНАТ | ЗА УЛОГЕ НА ШТЕДЊУ КОД пошт. ШТЕДИОНИЦЕ ЈАМЧИ ДРЖАВА.

Обавештења дају. Поштанска штедионица. и све поште у земљи.

тедион