Narodno blagostanje

- 27. март 1937, _

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 199

suzdržljiv. Tako je kartel bakra ukinuo ograničenja proizvodnji tek u poslednje Vreme, usled velike tražnje, dok su ona kod kalaia ioš na snazi. Tražnja se naglo razvila zbog паoružarnija, pa iako je time pojačana konjunktura, pojačana jei neizvesnošt dokle će ta konjunktura trajati.

Jasno ije da konjunktura, koja je dobrim delom izazvata aktivnom konjunkturnom politikom, тога psihološki sasvim drukčije delovati, nego konjunktura koja dolazi nor"тајпо. Otud i veća sklonost ka spekulaciji, da se putem nje, Unapred i brzo, eskontuje ona dobit koju bi industrija imala da postigne u dužem periodu proizvodnje i prometa robe.

Pored psiholoških postoje i realni momenti koji favorižuju spekulaciju. Konjunktura nije zahvatila jednako sve zemlje, tako da ima velika masa lutajućih kapitala u svetu, Кој 50 pretežno skloni spekulaciji. Velika masa ovih Каре tala otišla je u S.A.D. Zatim, politika otvorenog tržišta, koja treba da industrii osigura dovolino jevtinog novca, poslužila je i spekulaciji. U vezi s devalvacijom, očekujući da će cene skočiti, došlo ie u mnogim zemljama do velike tražnje sirovina, i ako nile postojala stvarna potreba za njima.

Danas, pošto se već čuje glas da nema dovoljno sirovina, i cene im naglo skaču, treba uočiti dva momenta Koji su doveli do toga: normalnu tražnju izazvanu proširenom Droizvodnjom i spekulativnu.

Normalna tražnia svedoči da se proširuje kupovna moć tržišta. Tu još ne mora da pukne dubok iaz između cena na veliko i cena na malo, i tempo kojim se povisuju jedne i druge može biti približno uravnotežen. Dejstvo spekulativne tražnje je suprotno. Ona naglo povišava cene sirovina i tako jednim potezom remeti uslove rentabilnosti za kapital koji ih prerađuje. A ako ovaj uspe da povisi cene svojim prerađevinama, moraju se zaoštriti socijalni odnosi i štrajkaški val u S. A. D. može se dobrim delom objasniti upravo tim ogromnim povišeniem cena, koje osim spekulacije ima i druge uzroke.

Pošto Зрекшасја nije nastupila kao loša navika iz 1929, nego ima svoje realne uzroke u samim onim pretpostavkama zbog Rkojh je došlo do Rkonjunkture, smatramo da se ona, pa ni njezine posledice, ne može ofkloniti običnim administrativnim merama. Kada bi se praktikovala liberalnija međunarodna razmena, vezao bi se time daleko „veći deo kapitala na proizvodnju, i kapital bi se povlačio iz spekulacije. Ali pri sadašnjem stanju međunarodnih odnosa nema nikakvog izgleda da će doći do nekog ozbiljnijeg obrta, koji bi bio povoljan. po dalini razvoj konjunkture. I zato ne treba biti iznenađen ako dalji skok cena počne da koči konjunkturu, naročito u zemljama koje nemaju deviza da ih 'plate. To će još više zaoštriti pitanje kolonija, o čemu ćemo još govoriti u jednom. od sledećih brojava.

Ali pošto se i inače sve više praktikuje aktivna kon„junkturna. politika, može se očekivati da će upravo kočenje konjunkture potaknuti i zemlje, kao Englesku, da tu politiku počnu praktikovati da bi zadržale konjunkturu.

o ——— —— CBOJHM писмима из Лон_Како живи војник у _ Донау новембру пр. г. изло-

Енглеској КЛ | жио. је наш. уредник про: блем наоружања у Енгле- ској у · светлости њезине "бпољне | политике. Као главну карактеристику војничких проблема Енглеске обележио је он раскорак у војној опреMH између. личног и материјалног елемента. Док у целом свету. прво се формира војска, па се ова наоружава, дотле сету Енглеској "прво наоружава, по томе спремају војници.

Beni ananasa

Даље је наш уредник тврдио, да ће Енглеска у својој чвстој одлуци о наоружању, која у новембру месецу још није била толико избила на површину као данас, а која је 10ф6-тно већ постојала, ускоро наићи на проблем опште војне обавезе. У то доба су још сви меродавни фактори, у колико је наш уредник могао да провери, били против војне обавезе и то из два разлога: што is за време Светског рата плебисцитом одбачена војна обавеза и што тежиште енглеског наоружања лежи у марини и авиатици, а ове не захтевају велики број војника.

Предвиђање нашег уредника се почиње да остварује. Има већ два месеца како се у енглеском парламенту покреће питање формирања специјалне територијалне војске за интервенцију на европском копну, а као последица познате одлуке енглеске владе да свим својим војним сретствима брани западне границе. Логичка последица тог става била би формирање и територијалне војске. -И до тога мора доћи у Енглеској, а тога не може бити без опште војне обавезе. Како се с овом још енглески народ није помирио, Енглеска продужава да посредним сретствима — о којима је такође писао наш уредник — пове: ћа број добровољаца сада нарочито за територијалну војску. Као што је у поменутим дописима истакнуто, главно сретство врбовања војника лежи у конкуренцији осталим послодавцима у Енглеској и то у два правца: што већом платом и што већом угодношћу у служби. У том правцу је Енглеска у последње време учинила нове огромне напоре, као што излази из изјаве, од претпрошлог уторника, министра војног Даф Купера у Доњем дому. Он је признао да постоји још увек недовољност пријаве добровољних регрута, чак да се појављује све више недостатак у официрима, затим је саопштио следеће нове мере за уклањање те појаве.

И војници територијалне војске добијаће у булу“ 4 оброка дневно, као што су то до сада имали морнари, (због тога се претпостављало да се на „морском ваздуху" много брже гладни). Маргарина, против које се протествовало још у новембру месецу, укида се и уводи се искључиво масло. Кад је војник на отсуству добија у готовом новцу, У колосалном износу од 36 динара дневно, противвредност његовог следовања у натури. То добија он кад живи уопште ван касарне. Најмлађим војницима даје се сразмерно много више млека но старијим. Војник добија од државе штап за шетњу и потребе за бријање. За време службе у тропским пределима даје му се нарочито одело. У будуће за одело и друге набавке нема ништа да му се одбија од његовог следовања у новцу. Сем војне службе ништа друго у касарни нема војник да ради. Чишћење соба итд. ради послуга, која се узима првенствено међу бившим војницима и врло добро плаћа. Конфор у касарнама се усавршава до невероватног степена. Израђују се нарочити квартири за жењене војнике са најмодернијим угодностима. У свакој касарни мора бити једна велика соба у којој војници пишу писма, читају, слушају радио итд. У свакој касарни мора бити топле и хладне воде, на свима спратовима централно. грејање. У трпезаријама су врло угодни столови и столице, на прозорима завесе, на поду теписи. Војник добија једну врло кокетну униформу за излазак у варош (плаве боје). Министарство војно обраћа нарочиту пажњу проблему омогућавања војнику повратка. у грађански живот. При министарству рада образују се нарочите школе за оспособљавање војника за грађански живот. Они имају нарочито право на постављења од стране државе. Служба у колонијама своди се на нјамању меру — јер је то највише одвраћало људе од службе у територијалној војсци. При повратку из колонија војник добија три месеца слободно и ' плаћено да види на коју ће страну.