Narodno blagostanje

31. јули 1937.

На домаћем тржишту први дани нове кампање до–

нели су много интересантности. Призад је већ око 20 јула почео да купује нову пшеницу и до конца ове недеље. откупио је већ преко 5.000 вагона или око. 2.000. ва: гона више но у истом периоду прошле године. Веће куповине у овој години у толико су интересантније што је овогодишња жетва мања од прошле године. Изгледа да разлог овоме треба тражити у отсуству млинова као купаца већих количина. Млинови нанме сматрају садање цене превисоким и немају могућности да при садањим ценама врше терминске продаје брашна. Отуда је сва понуда ових. дана била упућена Призаду. Преузимајући сваку понуђену количину Призад је у најкритичнијим данима спречио обарање цена и омогућио оним најситнијим произвођачима да своје вишкове уновче по врло ПОВОЉНИМ ценама. Цене Призада и у овој недељи остале су непромењене тј. 190: дин. база шлеп Тиса. На локалним тржиштима цене су такође повољне и према саобраћајним релацијама и квалитету пшеница се плаћа 160 до 185 динара.

Извозни паритет према јулском курсу у Ливерпулу био је средином недеље 175.— дин. а према октобарском курсу 165.— дин. Из овога се види да су Призадове цена за читавих 25—– дин. преко извозног паритета. Паритет према Ротердаму био је око 169 дин.

Влада је ове недеље издала Уредбу о државној интервенцији на тржишту шненице којом је инаугурисан житни режим 3а кампању 1937/38. Нови житни режим знатно се разликује од прошлогодишњег О чему ћемо детаљно обавестити своје читаоце у идућем броју.

Кукуруз. — На светском тржишту кукуруза ситуација је и у овој недељи остала стабилна при непромењеним курсевима. С.А.Д. су знатно смањиле увоз из Аргентине, те је ова сада ограничена са понудама искључиво на европском континенту. Ипак, она своје понуде подешава према ефективној тражњи тако да се на тржиштима

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

DEP DEUTSCHE VOLKSWIRT

(НЕМАЧКИ ЕКОНОМИСТ)

Водећи привредни часопис у Немачкој

ИЗЛАЗИ СВАКОГ ПЕТКА

Е Тражите н 52 БЕСПЛАТАН БРОЈ НА УГЛЕД

| од моденана =

5сћбпеђетвег Uler 32.

BERLIN W.35. 0 |

||

Страна 495.

не осећа никакав поремећај. Услед тога дунавска роба налази такође пласмана у Европи, нарочито у северним земљама, којима увоз кукуруза из ових земаља не конве, нира толико због цене колико због стварања могућности извоза својих производа у односне земље. Ротердам је нотирао 5.40 хфл. за квинтал, а Чикаго за јули 100 центи за бушел. Као што се види, Чикаго је за непуне три недеље изгубио око 28 центи. Данска је плаћала ове недеље 123/6 шил. за тону што калкулира 99— дин. паритет шлеп Дунав.

На домаћем тржишту ове недеље наступила. је a бавија тенденција и цене су попустиле, углавном услед тога што је Призад престао да купује пошто је покрио цео ванредни немачки контингент од 5.000 вагона. При-

ватне фирме купују мање количине за Данску и Аустрију.

Шлеповска роба рађена је средином недеље на бази 97 дин. а вагонска 94.50—95 дин. за мтц.

Стока. — На бечком тржишту цене свиња. ове недеље кретале су се од 1.46 до 1.69 шил. према квалитету.

На прашком тржишту свиње су рађене на бази 6—7 кр. кг. ·

На домаћем тржишту ситуација је доста чврста. Због извоза масти и Енглеска кланична индустрија повећава своје пословање. На чврсту тенденцију утицао је такође и најновији споразум са Италијом којим је омогућен знатан извоз говеда. ;

Воће. — Извоз свежег воћа у пуном је jeKy. Mebyтим, ни ове године показује се да се мало води рачуна о захтевима потрошачких тржишта, јер се извози рђава и незрела роба, услед чега се убијају цене и доброј роби. Шљиве ранке продаване су у Бечу 30 гроша кг., а оне лошијег квалитета по 15—20 гроша. У Прагу цене су биле 280—300 кр. а оне лошијег квалитета 250 кр. 100 кг.

Јабуке су продаване у Бечу 43—45 гр. кр., а у Прагу 300 кр. 100 кг.

Сваки напредак у производњи и

употреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који га-. рантује сигуран и економичан погон.

a БИ Би

Company of Jugoslavia Inc. BEOTDAA

Oil ЗАГРЕБ