Narodno blagostanje

#

13, новембар 1937, | НАРОДНО

niu da poduzmu znatne investicije bez novih kredita od strane banaka. Iz istog razloga su kursevi industriiskih akcija u toku godine porasli za čitavih 40%, a rentovnih papira za 30%.

Ovo stanje može da ima neželjene posledice po privredu. Novac uložen direktno u industriju retko nalazi DTivredno naicelishodniii plasman. Opasnost pogrešnih investicilja ovde je velika. Novac ne prolazi kroz kontrolu kreditnog aparata koji ie u staniu da mu da sigurniji pravac, jeT raspolaže znatno većim poznavanjem privrednih odnosa nego

pojedinci.

I prekomerni plasman slobodnog novca u vrednostne papire pretstavlia pogrešni plasman. On ima za posledicu teranie kurseva na убе, Које mora da izazove jaku reakciju, čim bude prekoračena izvesna granična visina.

Jedini put privredno celishodnog manipulisanja noVcem, raspoloženim za štednju, su štedni ulozi kod banaka. Da bi privatna lica sama došla na tai put potrebno im je pružiti sanirano bankarstvo, jer je samo ono u stanju da štednji uliie potrebno poverenje.

У Немачкој биле су у току ове године оборене цене извесним артиклима: алуминиуму, цементу, вештачком ђу; брету, вуни од целулозе, вештачкој свили. Ово снижење извршено је или зато што је рационализована индустрија успела да снизи трошкове производње, напр. код алуминиума, вуне од целулозе, или је било потребно да би се помогло пољопривреди, напр. код вештачког ђубрета. Сва та обарања цена односила су се на сировине, тако да се ишло за обарањем трошкова производње, па тек посредно и за смањењем цена за потрошача. Неке од индустрија и саме су обориле цене напр. за радибсапарате и њихове делове, као и делове аутомобила. Па и цене аутомобилима смањене су по самосталној одлуци индустрије.

Слично обарање цена низу артикала вршено је већ раније у америчкој коњунктури до 1929. Хувер се истакао као организатор производње. Требало је да разна предузећа производе само типизиране производе и да се број типова ограничи, па да се тако смање трошкови производње и да се могу снизити цене. Тада би се наша аи већи број купаца за јевтиније артикле. То је требала да буде коњунктура масовне производње. Немачка пракса иде управо стопама овакве коњунктурне политике. Разлика је у том што је у Америци политика цена била приватна ствар трустова и картела, а у Немачкој је у рукама комесара за контролу цена.

Обарање цена артиклима с марком у Немачкој.

БЛАГОСТАЊЕ Страна 733

Из ове организационе разлике произлазе и друге разлике у пракси. Док цене одређују картели, они ће их оборити, ако су доиста одлучили да прошире продају, тек пошто претходно рационализацијом производње смање трошкове. Међутим у једном режиму диригованих цена поступак може бити орбнут: да се најпре диригује обарање цена и да то буде притисак на произвођачг да рационализирају производњу и оборе трошкове. То би имао да буде смисао најновије одредбе у Немачкој којом се обарају цене свим артиклима масовне потрошње који у промет улазе као производи с марком. Цене су снижене за 5-10% и рачуна се да ће ефекат за потрошаче бити 100 мил. марака годишње, што значи да оно погађа масу робе у вредности од 1,2—1,5 милијарди марака. ОбухваБено је око 1000 разних артикала. Ту су производи масовне потрошње као тоалетне потрепштине, конзервирана или иначе пакована храна, разни апарати и справе за кућну употребу, електрични апарати за кување, за чишћење итд.

Разумљиво је да су одабрани управо производи < марком да им се обори цена. То су увек серијски производи, а код ових се могу најлакше оборити трошкови производње чим се нешто више производи и према томе боље искоришћава производни апарат. Али с друге стране, управо код ових производа и слободна иницијатива ишла је већ у том правцу. Не успе ли извесним предузећима да потрошњу знатно повисе, зато што су већ раније радила с минималним ценама, доћи ће она у тежак положај после ове уредбе.

Уколико се ради о продуктима које и радници троше ова уредба равна је повишењу надница. Стабилне цене и стабилне наднице биле су два основа Шахтове економске политике. Обарањем цена наднице су остале номинално исте а повишене су реалне. Мако је тим наваљен терет на произвођаче, овај облик за њих је повољнији зато што се обарањем цена проширује тржиште за њихове артикле. Рационализацијом они могу вратити оно што губе у нижим ценама.

Друго је питање како ће ова уредба деловати на хиперпродукцију. Обарање цена је средство да се при датој куповној моћи маса прода што већа количина робе. Тим би се ублажила хиперпродукција, уколико она постоји. Али ако је ова мера у исто време и потстрек да се производња повећа, онда би се хиперпродукција на први мах ублажила и касније повећала. Америчка политика цена није избегла ову последицу, зато што је друкчије организована. Немачка политика може још да пре појаве хиперпродукције доживи нове коректуре.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

POLJOPRIVREDA

— Америчком парламенту већ је поднесен законски предлог о фармерима који предвиђа држање залиха и вишкова и присилну контролу производње кукуруза и дувана. Још пре ступања на снагу овог закона влада је одобрила кредит од 85 милиона долара за кредитирање овогодишње жетве кукуруза која се сматра рекордном и због које је постојала бојазан фармера да се услед помањкања кредита неће моћи правовремено обавити. Принос кукуруза цени се на 2562 милиона бушела према 1524 милиона прошле односно 2297 милиона 1935 године.

— Овогодишњи принос цереалија у Италији много је

већи но лањски. Ево упоредних бројева за важније артикле: пшеница 80,5 (61) милиона мтц., кукуруз 34 (30,4), кромпир 30 (26,3) милиона мтц. Подбацила је за нешто мало жетва пиринча 6,8 (6,9) милиона мтц.

INDUSTRIJA

— U Friktalu, Švaicarska, otkrivena su nalazišta železne rude. Sadržina Žželeza nile velika, 28%, ali nalazišta su velika, oko 50 mil. tona i izvršene su probe da se ruda tali u električnim pećima. Za Švajcarsku je to naipovoliniji način, iako se elektrolizom dobila železo samo iz bogate rude, jer obiluje proizvodnjom struje uz vodeni pogon.