Narodno blagostanje

25. децембар 1937. SAOBRAĆAJ

_ — Врховни савет француских жељезница одлучио је да од 1 јануара 1938 поново подигне жељезничке тарифе. Цене путничких карата треће класе повишене су за 0.255 фр. покм. на 0.831 фр. а повишење осталих класа је релативно ниже. Ово је друго повишење од јуна о. год. те укупно износи 57%. Робна тарифа повишена је за 24%. Из повишења путничких тарифа очекује се повећање прихода од 870 милиона франака а од оног робе 2450 милиона пили. укупно 3320 мил. за целу 1938 годину. Повишење тарифе јуна месеца 0. г. донеће за 21Ј, милијарде веће приходе.

— 8—10 o. m. održana je konferencija direktora dunavskih parobrodarskih društava, na kojoj je zakliučeno da se produže postojeći sporazumi o prevozu robe.

— Generalna direkcija državnih železnica naručila је kod Brodske fabrike vagona 10 lokomotiva, koje će služiti za ubrzanje saobraćaja na sporednim prugama. Osim toga je odlučeno da se nabavi 59 novih putničkih, teretnih i specijalnih vagona.

ŠTRAJKOVI

_ — U splitskoj Inspekciji rada vođeni su pregovori izmedu preduzeća La Dalmatienne i H. R. S-a. Pregovori su doneli sporazum po mnogim fačkama kolektivnog ugovora ali po bitnim t. |. po pitanju nadnica i radnog vremena nije postignut sporazum. Stvar sad dolazi u stadij arbitraže, pa ako ni to ne uspe, radnici će stupiti u štrajk.

RAZNO

— Садржај за годину 1937 донећемо као додатак следећем броју.

— Фирма Маричић и Јанковић прославила је 40-годишњи Јубилеј свога постојања. Ономе, ко не познаје предратну Србију можда није јасно зашто је цела наша штампа једнодушно учествовала У тој прослави. Фирма Маричић и Јанковић била је пре рата највећи добављач штампарске хартије. Она је у најтежим временима, обилним предитирањем издавачких предузећа, у многоме допринела развитку новинарства и књижевности. Из тог времена датирају присне везе између штампе и фирме Маричић и Јанковић. „Народно Благостање" придружује се на-

шој јавности са најлешшим жељама за фирму и њеног шефа г. Јанковића. |

— Europahaus A. CG. u Berlinu, veliko hotelsko preduzeće prešlo je u privatan posed koristeći se odredbama novog zakona o akcionarskim preduzećima. Ime budućeg vlasnika nije poznato. Stari akcionari isplaćeni su sa 135% nominalne vrednosti аксе 1 [0 100 Код registrovanja nove firme, a

35% 1 jula 1938. Glavnica društva iznosi 1,06 mil. maraka, a Tezerve 0,51 ту.

- . = Д-р Герард Висеринг, претседник холандске банке од. 1912 до 1931, умро је у 72 години живота. Он је од младости био на водећим местима холандског банкарства. Дао је иницијативу за сазив међународне скупштине привредних стручњака која је 1919 расправљала о привредним проблемима после рата. Био је претседник бриселске конференције 1922, а 1924 саветник јужно афричке владе у валутним питањима. Повукао се са положаја претседника холандске банке после девалвације енглеске фунте.

— "На већу управног одбора Б. И. 3-а уместо умрлог директора Кенија за Тенералног директора изабран је Обоен, "члан. француског државног савета.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 831

IZ POSLOVNOG SVETA

TproBaukH perHcTap

Трговачки обавештајни завод а. д., пређе Дун-Шимелпфенг у Београду, упис чланова управног одбора гл.: д-ра Велимира Бајкића, Живка Шушића, д-ра Емера Тар-. таљу, Марка Бауера, д-ра Петра Кифнера и Војка Копривника. — Прва међумурска ткаоница д. д., Чаковец, упис чланова управног одбора ггг.: д-ра Мирка Талера и д-ра Натка Катичића.

Зборови акционарских друштава

27 децембар —- Домовинска индустрија млина д. д, Инђија (редован).

29 децембар — Крогциа кинематографско д.д.у Загребу (редован).

16 јануар — Индустрија српско-босанских шљива а.

д., Београд (редован). 22 јануар — Трговина памуком и текстилијама Аврамовић а. д. из Београда (редован). 23 јануар — Метохијска банка у Пећи (редован). Смедеревско акционарско електро-индустријско лруштво У Смедереву (редован). |

25 јануар — Југословенско истраживачко а. д. из

Београда (редован). –

25 јануар — Југо-гума а: д. из Београда (редован). БИБЛИОГРАФИЈА

— Закон о Државном Савету и управним судовима и Закон 0 пословном реду у Државном Савету и управним судовима са праксом Државног Савета. 1938, Београд, Геца Кон а. д. 88. - :

— Општи каталог књига. 1938, Београд, ал д: 708.

— Карло Сфорца. Никола Пашић. Геца Кон а. д. 358. i

Le commerce international de certaines matičres premieres et de denrćes alimentaires par pays dorigine et de сопзопита оп 1936. Ženeva 1937. Drugi put izdaje Društvo Naroda ovu publikacilu o međunarodnoj trgovini s izvesnim sirovinama i životnim namirnicama po zemliama izVoZa i UVOza. Podatci su dati za poslednje dve godine i obuhvataju 35 artikala. Od prošle godine napravljen je ogroman napredak, jer su obrađene 122 zemlje prema 42 ranije. Ove 199 zemlje pretstavljaju 98% svetske trgovine, dok su ranije obrađene 49 zemlje pretstavljale samo 84%. U statistikama zemalja uvoznica i izvoznica razlikuju se često podatci o istom, prometu. Zato je glavna zadaća bila da se skupe i srede takvi podatci u kojima će se izbeći takve pogreške.

Annuaire statistidue du commerce des armes et des munitions, Ženeva 1937. Ova publikacija Društva Naroda izlazi već treću godinu i sadrži podatke o uvozu i izvozu oružja iz 62 zemlje i 62 kolonije, Poteškoća kod sređivanja materijala dolazila je otud što podatci za mnoge zemlje ne·sadrže odvojeno trgovinu ratnim materijalom i oružjem u svfhu samoobrane. Sastavljači publikacije trudili su se da tu sliku dadu što jasnije. Materija je podeljena u tri dela. U prvom delu navedeni su podatci o obimu prometa po pojedinim zemljama i O iznosu vrednosti u nacionalnoj valuti. U drugom delu vrednost je izražena jedinstveno za sve zemlje u zlatnom dolaru. U ovom delu dati su podatci za pet godina da bi se mogla pratiti promena. U trećem delu dati su službeni podatci o pojedinim vrstama oružja i municije.

Геца · Кон.

1937, Београд

НЕ ЗАБОРАВИТЕ ДА НАМИРИТЕ ДУЖНУ ПРЕТПГАТУ И ДА ЈЕ ОБНОВИТЕ!