Narodno blagostanje

23, април 1938.

:i odluke pretsednika Ruzvelta da se za oživljenje privrede upotrebi novih 4,5 miliiarde dolara. Usled toga na svetskom tržištu se osetila izvesna stabilnost i nije isključeno da na„fednih nedelia dođe i do primetnog skoka kurseva svih Vvažnjijih sirovina, koji su u poslednje vreme znatno ipali.

Sredinom педејје kursevi važnijih sirovina bili su: bakar 40, bakar elektrolit 44, kalaj 172, olovo 16, cink 141/• funti sterHnga za tonu, pamuk u Njujorku 9 centi za libru, kaučuk Gijie pensa za libru.

Pšenica. Svetsko tržište pšenice u ovoj nedelji razvi-

"јајо se u znaku prilične stabilnosti. Ponovo su oživele nade

u pobolišanje situacije. Vesti o stanju useva u pojedinim zemljama, kao što to redovito biva u OVO Vreme, i suviše su 'kontradiktorne da bi se iz njih mogao izvući pozitivan zaključak. Ipak, izgleda da su se poslednjih nedelja prilike u važnijim proizvođačkim zemliama nešto pogoršale. U S. A. D. zvanični izveštaji podvlače da ima znatnih šteta od prolećnih mrazeva. Iz Kanade javliaiu o oskudici vlage. Prema izveštaju engleskog Ministarstva poljoprivrede u Engleskoj već od marta meseca vlada velika suša. Ako bi se to stanje produ"По još za nekoliko nedelia — Kaže se u tom izveštaju engleskoi poljoprivredi preti katastrofa kakvu nikada nije doživela. Uporedo s ovim vestima došle su i kupovine od strane engleskih mlinova. Oni su u prošloi nedelji kupili 25.000 vagona plivajuće robe i na taj način rasteretili ponudu na svetskom tržištu. Ove kupovine, međutim, nemaju nikakve veze sa stvaraniem gvozdene rezerve, kao što je to lansirano u prošloj nedelji, pošto su ih izvršili mlinovi za svoje potrebe u Želji da se snabdu većim količinama i po sadanjim dosta niskim cenama.

Svetski uvoz pšenice u vremenu od 1-VIII do 9-IV izneo je 960.593 vag. prema 1,116.019 vag. u istom periodu 1936/37 godine, što znači smanjenje za 155.426 vag. odnosno 14%. Celokupno smanjenje otpada na Evropu, koja ie ove

godine uvezla 780.670 vag. prema 942.608 vag. u prošloj

Rampanii.

Karakteristično je da su pojedine evropske uvozničke zemlie već sada povele pregovore sa izvozničkim zemljama o kupovini pšenice za iduću ekonomsku godinu. Italija je izjavila Mađarskoj pripravnost za sklapanje ugovora o kupovini 20.000 vag. pšenice. Francuska pokazuje želju da zaključi ugovor sa Rumunijom o kupovini 10—20.000 vag. pšenice, dok ie Rumunija donela odluku da ubuduće pšenicu i kukuruz prodaje samo za devize, a u izuzetnim slučajevima na bazi kompenzacije. Čehoslovačka se takođe interesuje kod Jugoslavije i Rumunije za iskorišćenje kontingenata pšenice u narednoj kampanji. Za sada ovo interesovahje uvozničkih zemalia nije imalo nikakvog uticaja na tržište.

_ Sredinom nedelje terminski kursevi na svetskim berzama izgledali su ovako:

М VIJ IX XI Liverpul šil. mtc. 15/0 15/0 14]4 = B. Aires pezosa » 10,96 11,08 |— HRoterdam ЋЕ >» 6,50 6,50 640 6,42 Vinipeg centi buš. 126 115 91 Čikago » > 85 84 83

___Ротасе tržište je u znaku vrlo čvrste tendencije. Dovoza nema, a mlinovi i vojni liferanti traže robu. Za Tisu Dlaćalo se ove nedelje 190/195 franko mlin, a za osfale proуепјепсје slabileg kvaliteta od 166 do 188 din. Hladno vreme praćeno kišom i snegom do sada nije nepovoljno uticalo na pšenicu, sem što je zaustavilo vegetaciju, te bi žetva, potraje li nevreme duže, mogla da bude nešto kasnije. | Izvozni paritet prema maiskom terminu u Liverpulu bio je sredinom nedelje 113, a prema Roterdamu 120 dinara.

· HAPOJIHO BJIAFOCTAFbE

Страна 271

· Kukuruz. Svetsko tržište. kukuruza razvijalo se u znaku čvrste tendencije. Kursevi su bili nešto malo u porastu. Maiski termin u Roterdamu notirao ie hfi 5.38 za mi. а и Сkagu centi 60 za bušel. |

Na domaćem tržištu i dovozi su postali vrlo mali, dok ie tražnja sredinom mnedelic bila prilična, ier su trgOVCi DTOdali veće količine za Englesku. Za šlepovsku robu plaćalo še 105/106, a za vagonsku 102/105 din. Prizad takođe kupuje za izvoz. u Nemačku i bivšu Austriju, koja je na bazi.ugovora od 1 marta o. g. dobila aprilski kontingent od 800 vagona.

: Suviše vlage i hladno vreme ne dozvoliavaju setYu Киkuruza, koja je već trebala da bude izvršena.

Izvozni paritet prema majskom terminu u Когетдати iznosio je din. 99, za promptnu robu 105. din.

Сваки напредак у производњи и

употреби сђе знање и сва ноку-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOYLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује ситуран и економичан погон.

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Тве. ЂАГРЕЊ БЕОГРАД

Berlin W 56, Behrenstrasse 55/59

Prebo 200 filijala i depozitnih blagajni

Stojimo Vam na raspoložehju za Vaše poslove u Nemačboj "Obaveštenja daje:

KUBI DUBBAH

Beograd, Obilićev Venac 36. Telefon 30-908,