Narodno blagostanje

Страна 314

i koksa bila je nešto зјађја пеко и Копјипк штпој, 1929 godini. Želiezna industrija: radila ije istim kapacitetom kao i prošle godine, ali je prodaja nienih proizvoda opala za DOlovinu. Proizvodnia mašina poslednjih nedelja je nešto opala a: tako isto i izvoz. Fabrike vagona zbog državnih narudžaba povećale su proizvodnju. Građevna delatnost je oživela, naročito u Pragu, i kubatura zgrada odobrenih za gradnju bila je za 9,6%. veća od lanjske. Industrija stakla nije dostigla 'nivo prošlogodišnieg zaposlenja. Izvoz njenih proizvoda орао je za 10,2%/o prema laniskom. Stanje zaposlenosti u industriji kamena i zemlje bilo ie povolino, isto tako i druge industrijske: grane održale su proizvodnju na laniskom nivou, osim tekstilne u kojoj je zaposlenost nešto opala.

IZ POSLOVNOG SVETA __ Трговачки регистар

Бановина д. д. за монтану индустрију у Загребу упис чланова управног одбора г.лг. Цветка Иванка, Сказе Марије. — „Протекс“ n. д. за промет и трговину текстилном робом у Загребу, упис чланова управног одбора г. Клајсни Фрање. — „Ауто-Офис д. д“, упис чланова управног одбора ггг. д-ра Костића Милана, Мозера Бруна, Стојадиновића Светислава, д-р Мозера Ивана, СтојиловиBa Радомира и Гаја Густава и упис фирме. — „Јошаница“ Д..Д., упис чланова управног одбора г. г. Раденковића Боривоја, Јоксимовића Драгољуба, Антића Анте, Тодоровића „Радомира, Стефановића Михајла и Јоксимовића Момчила.

Зборови акционарских друштава

14 маја — Општа привредна банка д. д. Суботица (редован). — Ланена индустрија д. д., Осијек (редован). — Фабрика уља „Београд“ а. д. (редован).

| 16 маја. — Југословенско д. д. за промет Парамунт филмова, Загреб (редован).

18 маја — „Панонија" петролејско а. д. у Београду (претходан). — Жељезо- Прометно д. д, Загреб—Бистрица (редован).

19 маја — Јадранска Пловидба д. д. у Сушаку (редован). — Тексад д. д. за трговину и MDOHSBO/UEY y 3arpe6y

a,

20 маја — Југословенско д. д. за цестоградње и водоградње, Загреб (редован). — Задружна Господарска банка д. Д, У Љубљани (редован). — Новосадска фабрика

шрафова и гвоздене робе д. д., у Новом Саду (редован).

21 маја — Српска штедионица д. д. у Глини (ре дован). — Прагер:д: д. кројачка дворана у Загребу (редован). 22 маја - — Сењска штедионица у Сењу (редован). Штедионица за самопомагање д. д. Бачка Топола (редован). — Апатинска кошарачка индустрија д. д. у Апатину (редован). — Вунатекстил д. д. за производњу и трговину текстилне робе и кемијских производа, Вараждин (редован), 23 маја — „Астраган“ д. д. за оплемењивање крзна Нови Сад (редован). — „Парагово“ каменоломно и грађевинско д. д. из Новог Сада (редован).

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ ____

Бр. 20

24 маја — Товарна кемичких изделков у Храстнику д. д. (редован). |

25 маја — Станишка штедионица а.д. У Станишићу (редован). — Југословенска Солвај творница д.д., Лукавац (редован).

26 маја — Лудбрешка дионичка штедионица (редован). — Грађанско електрично деоничарско друштво У Новом Саду (редован).

27 маја — Индустрија жељезног намештаја и метала д. д., Суботица (редован). |

28 Maja — Саобраћајно д. д, У Новом Саду (редо-

ван). — Јастребарска дионичка штедионица у Јастребарском (редован). s 29 Maja — Акцијско друштво за rpabeBHHe и сао-

браћај странаца у Херцегновоме (редован). -

9 јуна — Земаљска банка за Босну и Херцеговину, Сарајево (редован).

10 јуна — Бата југословенске творнице гуме и обуће д. д. Борово (редован).

11 јуна — Магнезит Шумадија а. д., Београд (00. дован). — Контикентално извозно друштво а. д. у Београду (редован).

13 јуна — Рековачка привредна банка а. д. Рековац (редован).

16 јуна — Југогрен а. д. Београд (ванредан). — Митровачки парни млин Д. и С. Месаровића а. д., Срем.

Митровица (редован). — Браћа Месаровић акционарско друштво, Сремска Митровица (редован). RAZNO

— Finansijski komitet italijanskog Senata, odobravajući budžet Korporacija objavio je i podatke o članstvu u sindikatima. Članstvo je dobrovoljno, ali sindikat pretstavlia sva preduzeća i sve radnike, bez obzira iesu li dobrovolino začlanjeni. Od 155 hilj. industriiskih firmi dobrovoljno je začlanjeno 85,1 hili., od 798,4 hilj. zanatskih 349,2 hili., a od 4,373,2 hili., vlasnika kuća samo 101,92 hilj. Ove tri kategorije dobrovolino plaćaju 11,4, mil., a obavezno 99,6 mil. lira članskih doprinosa. Od 4,168 hilji. polioprivrednih gazdinstava dobrovolino је 2аčlanjena 991,9 hilj., od 898, hili. trgovačkih 615,8, a od 19,6 hili. banaka i društava za osiguranje 7,6 hili. Ukupni dobrovolini članski doprinosi poslodavaca iznose 80,9 mil., a obavezni 233,5 mil. lira. Od ukupno 10,414 hilj. firmi, gazdinstava i sopstvenika zgrada dobrovolino je začlanjeno 2150,8 hili. Mnogo veće dobrovolino učešće je od strane radnika. Od 3,667 hilj. radnika začlanjieno je dobrovolino 2,633,4 hili., od 3.087 hilj. poljoprivrednih 92.595, od 5927 hili. trgovačkih 473 hili. i od 62 hilj. bankovnih nameštenika 53,5 hili. Od, ukupno 7,344 hili. radnika začlanjeno ie 5.755 hili. Ukupni dobrovoljni prinosi iznose 47,6 mil. a obavezni 97,5 mil.

— Braća La Folette, Philip, guverner iedne države SAD, i Robert, senator, objavili su da će organizovati partiju koja će se zvati »Nacionalna napredna stranka«, a koja po svom programu neće biti ni republikanska ni demokratska, ni fašistička ni socijalistička. Osnovni principi programa jesu: javna kontrola kredita i novca, jak administrativni aparat, povećanje prihoda varoških i seoskih radnika.

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8 МАЈА 1938 ГОД.

У извештајној недељи на страни активе нису наступиле никакве нарочите промене. Злато у касама повећало се за свега 0,6 мил. на 1796,7 мил. а на страни такође за

0,6 мил. на 28,8 мил. Девизе које не улазе у подлогу порасле су за 6,9 мил. на 396,2 мил. Зајмови су се повећали за 12,7 мил. на 1,562,9 мил, и то менични за 3,2 мил. а на залоге за 9,5 мил. Разна актива смањила се за 2,1 мил. на 2,265,7.

*