Narodno blagostanje

Страва 316

Да бисмо што правилније могли да разумемо горње курсеве потребно је да истовремено имамо пред очима и обрт у појединим папирима у извештајној недељи. При томе не треба заборавити да је и ова недеља имала свега четири радна дана место нормалних пет, због Ђурђевдана.

9—12-V 29-IV—4-V Ратна штета - 1.672. — 1.320 Ратна штета, термин 97 — 1.250.499; Аграрци 1921 г. = 19.4090 ArpapuH 1984 r. = 38790 Мнвестициони 269— 753.6% Беглуци 876.— 672 6%/% Беглуци, термин — 468.6% Далматинци. 602.— 1.059. 69, Далматинци, термин __ 463.7% Стабилизациони 5— 847 8%/) Блер 599.— 294 7%о Блер 707 — 810.Селигман 44— · Народна банка 350.— 67. Паб 294.— 402 Укупно 5.545— 8.462. —

Укупан обрт је изнео 5,5 мил. дин. према 4,28 у претходној недељи. Последња, истина, имала је свега три дана, али је у овој недељи обрт мањи ноу претходној кад се израчуна за један дан. На бази једнодневног обрта из прошле недеље овај би требао да буде 5,7 мил. дин. Како је прошле недеље обрт био мали, то је у овој још мањи, при чему треба имати то у виду да је прошла недеља још увек била у знаку празника, док је ова била нормално пуна радна недеља. Према томе може се поставити као карактеристика наше берзе последње две недеље, да обрт систематски опада, што је такође један доказ да се прилике поново смирују и враћају у атмосферу која је владала пре 10 марта. Најмањи је обрт био у Ратној штети, према последњих 40 дана. Укупно је било обрнуто термина и промпта 1,67 мил. према 2,6 мил. у претходној. Затим до„mase 6%/о Беглуци са 0,876 мил., оба Блера 1,38 мил. а потом Далматинци са 0,6 мил.

Из овога видимо, да се структура обрта у овој недељи знатно променила према претходној и ранијима. Штета почиње да слаби у обрту, па чак и Далматинци, који су водили коло неколико недеља, а на њихово место се појављују доларски папири, који су месецима били или без икаквог обрта у недељи или са врло малим. Код осталих папира обрт је био мање више сличан ранијим.

Насупрот овоме опадању волумена посла, показује се у области курсева веома чврста тенденција. Управо у овој недељи могу се сви папири поделити у три групе, као што је било и прошле: у прву спадају папири који скачу, у другу они који опадају, а у трећу они који стагнирају. Само је врло велика разлика између структуре појединих група према претходној недељи у толико, што је Ратна штета искочила из групе стагнирајућих у групу скачућих.

Ова се недеља може назвати „блеровском“ односно »„доларском". Овога пута су Блерови папири скочили у Размеру који је редак. Недеља је почела са 98 код 7% н 98 код 8, а завршиласа 94.50 код првог и 99.12 код другог. Нека нам се не замери нескромност, али морамо да истакнемо да су се курсеви Блерових папира потпуно развијали у смислу наше прогнозе из последња два броја. Да је Блеров папир почео да наступа на арену берзанску као папир широког интереса и шпекулација најбљи је доказ чињеница.- коју смо отоич истакли, а то је огроман пораст обрта. To је морало доћи. Папир је веома интересантан при курсу Ha коме је стајао последњи месец дана и требало је укло-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

- Бр, 20

нити само малу. препреку на његовом путу, па да почне да скаче. Берзијанци сматрају да ће 7%/• Блер отићи на 100, а 8уо на 110, и да би то било једно нормално и природно Консолидовање на тржишту државних хартија. Данас. готово нема ни једног берзијанца, који нема у свом портфељу Блерових папира. Селигман. је рађен свега један комад по 101. Свега три папира рађена су целе. недеље: 74 Блер, Ратна штета и акције Паба. То су три папира чији је: курс напредовао у врло. оптимистичној атмосфери и са врло HBD" стом тенденцијом.

Паб продужава мирно свој пут на више, али одлучно и с времена на време у већим скоковима. У овој недељи је остала незадовољена тражња стодинарке Паба по 233:50; десетица по 231, а јединице су рађене по 228.50 у претпо-

следње дане ове недеље, а последњег дана остала је траж-

ња незадовољена по 228. Ми смо у прошлом броју дали довољно коментара овоме развићу курсева код Паба. Он је кроз све време за последњу годину дана показао веома велику стабилност курса и ништа није природније да тај папир скаче сад, кад су сви папири последњих месеца скакали и смањили свој рентабилитет. За Ратну штету је карактеристично, да је у овој недељи на једној страни имала веома чврсту тенденцију, а на другој ишчезао је термински посао. Интересантно је ово друго. Термински се посао обично ради у већем обиму у бурним временима; у времену велике неизвесности, која омогућава да једни таксирају будућност оптимистички, а други песимистички. Термински је посао израз шпекулације. Куповина може да буде реЗултат озбиљног банкарског посла-репора, а продаја за 95%0 је шпекулативна. Продају бесисте. Чим нема понуде у терминима то је знак да се будућност есконтира оптими:= стички. Према томе оптимизам је ослабио термински посао. На рукама мешетара лежи велика тражња за јули по Једном лимиту, који се сад показује доста низак према курсу промпт робе. Лимит је око 482.25, док је промпт 483. Кад не би било оптимизма, термински курс за јули од 482.25 био је врло повољан. Што се по том курсу не нуди роба, даје основа претпоставци, да се Ратна штета спрема у најближој будућности да крене у висину. На берзи се већ у велико разговара о томе, кад ће Ратна штета да прешиша простор до 500. Има велики број берзијанаца, који сматрају као што смо једанпут реферисали, да нема курса Ратне штете, који није акцептабл за публику. Нема ни једног берзијанца који сматра да ће Ратна штета у ближој будућности да попусти. Напротив, сматра се да нема стабилнијег пласмана данас од Ратне штете.

Другу групу папира са лабавом тенденцијом сачињавају 6%/о Беглуци и 6% Далматинци. Код Беглука, чија је емисија завршена, појавило се више робе, вероватно због тога што се надало до скора да ће ићи преко 94. Беглуци су нешто мало попустили према највећим курсевима у ово недељи.

Много је изразитија тенденција ала- -бес_ код али“ тинаца. Они су у овој недељи пали свега за пола поена; али се повећао диспаритет на њихову штету према Беглуцима. Обрт је, истина, ове недеље био много мањи него прошле, али се још увек показује прилив робе из провинције, специјално из Далмације, што би био доказ, да је то нова продукција која долази у Београд. Овај папир је много разочарао београдске берзијанце. Њега имају сви У портфељу, неко више, неко мање. То је био чисто шпекулативан куп, у нади да ће овај папир са муњевитом. брзином да продужи свој колосалан скок последњих месеца. Заборавило .се при томе, да сваком скоку има краја, а то је у толико вероватније код једног папира који се још емитује. Несразмерно велики. део тог папира, у поређењу с другим, од онога што је слала провинција, примила је