Narodno blagostanje

20. август 1938.

bi platili dospelu porezu. Osim toga sada već imaju poverenja u Prizad, da će cene držati do kraia sezone. Ta rezervisanost seljaka je vrlo povolina po interese zemlje, pošto се зе па taj način najsigurnije sačuvati dovoline količine pšenice do kraja sezone. Svaka jača ponuda dovela bi do opasnosti da ostanemo bez pšenice na kraju sezone.

'Situacila na našem tržištu je potpuno nezavisna od svetskog tržišta. Izvozni paritet prema Roterdamu pao ije sa 90 na 85 din., za septembar iznosi 71 i za oktobar 74.

Kukuruz, — Poslednja kišovita nedelja u našoj zemlji znatno je popravila izglede za prinos kukuruza. To važi naročito za severne krajeve, dok u južnim krajevima, gde je vegetacija brža, kiša više nije pomogla. Cene su ipak popuзе ргета prošloi nedelj. Za šlepovsku robu plaćeno је 127—128 din. za 100 kg, a za vagonsku robu 128—1830 din., paritet Inđija. Ponuda nije velika, ali se ipak pojavilo više robe na pilacama nego prethodnih nedelja. Sušeni kukruz za novembar radi se po ]02 din., kao i prošle nedelje.

Na međunarodnim tržištima cena kukuruza je u роршštanju, zbog povoljnih izgleda berbe u svima proizvođačkim zemljama. Izvozni paritet efektivne robe prema Roterdamu pao je sa 94 na 90 u ovoj nedelii i sa 84.50 na 82 za septembar. Šliive. — Berba šljiva zakasnila ie ove godine za čitavih mesec dana. Izvoz svežih šljiva prema tome počeće tek u septembru. Izgledi za plasman su vrlo povoljni. Za formiranje početnih cena biće merodavan kontingent koji nam je osiguran u bivšoj Austriji po 22 marke za 100 kg. Prema tome je verovatno da će se početna cena kretati oko 2 din.

Stoka. — Tražnja za sviniama bila je vrlo jaka u onim krajeva iz kojih je izvoz slobodan. Cene na domaćem tržištu kretale su se za ekstremnu robu 8.50—8.75. Najviše se izvozi za Beč, gde se postizava cena od 1—1.05 maraka po kg. žive vage. Volova prve klase ima dosta. Oni se plaćaju 6.506.75 po kg za prvoklasnu robu. Cene na bečkoi pijaci iznose 90 pfeniga.

Sirovine. — Za stanje na tržištu sirovina važna su dva momenta: u SAD trgovina i industrija rešile su se zaliha, a u Engleskoj zaustavilo se povećanje broja nezaposlenih. Otuda bi se moglo zaključiti da će nastupiti veća tražnja. Momentano ona se još ne oseća i zato se tržište nalazi u stagnaciji. Cene pamuka popustile su zato što je procena američke žetve veća sada nego ranije (11,99 mil. bala). Ipak ona je znatno manja nego prošle godine (18,95 mil.). Prenosne rezerve iznose u SAD 13,5 mil. bala, prema 6,2 mil. prošle gođine, ali zato su veće rezerve koje drži vlada (7 mil. prema 1,5 mil.). Žetva izvan Amerike izneće oko 15 mil. bala a prenosne ге-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

"Страна 543

zerve iznose 10 mil. Potrošnja bakra u svetu povećala se nešto malo u julu (na 41.249 u SAD prema 32.867 t u junu), a u ostalom svetu 167.782 (145.393 t). Međutim proradili su u SAD novi rudnici, tako da se tek očekuje povećana proizvodnja, tako da to ne deluje povolino na cene.

Automobilska industrija smanjila je proizvodnju (svega 174.670 kola u iunu o. g. prema 498.000 u junu 1997), a to se nepovolino odrazilo na čitav niz sirovina, specijalno Каlaja i kaučuka. Zalihe kaučuka u SAD su velike (295.000 t prema 164.000 t prošle godine), a već plove veće količine nego što iznosi mesečna potrošnia. Kod kalaja, zbog smanjene tražnje od strane fabrika belog lima, cene su u padu i nije ih zaustavila ni intervenciia kartela kaučuka ni ograničenje ргоizvodnje. Proizvodnja olova smanjila se na 158.000 t, ali je još uvek ostala iznad tražnje.

| ||

Сваки напредак у производњи и употреби сђе знање и сва искуства, што су их од године 1866 стекли специјалисти наше организације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE MASHBA

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

STANDARD — VACUUM

Oil Company of Jugoslavia Inc. ЗАГРЕБ БВОГРАД

„РОСИЈА-ФОНСИЕР“ „Друштво за осигурање н реосигурање у Београду јавља тужну вест да је њен уважени генерални директор пи члан Управ-

+ ЂУРА ПАУНКОВИЋ

СЕНАТОР

ног одбора

преминуо у Бе 17 ов, м-ца у 6 часова по подне, Ненакнадиви губитак нашег оснивача и генералног директора те-

шко је погодио наше друштво,

УПРАВА