Narodno blagostanje

24. септембар 1938.

расположивим залихама на основу којих се рачуна да и већа тражња не би била у стању да их осетније умањи и отклони њихово неповољно дејство на тржиште и ценс. Отуда су курсеви у овој недељи попуштали на целој линији и понова се приближили најнижој тачци у овој кампањи на којој су били 9 септембра.

Принос јаре пшенице у Канади цени се на 921.000 ваг. односно 106/ више но у прошлој години или 17,47 више од просека 1932—36 године. Жетва Сједињених Америчких Држава дала је 2,900.000 вагона или један вишак од 1,000.000 вагона. Влада и даље купује у границама одргћеног кредита, али преузимање од стране извозника иде врло споро тако да се већи део купљене робе гомила као залиха. Преговори између САД. и Канаде стоје на мртвој тачци. Канада је и даље одлучно противна једном америчко-канадском споразуму, који сматра да би био на њихову штету и да би њихово контингентирање извоза добродошло Аргентини и Аустралији, које ни у ком случају не долазе у обзир за закључење оваквог једног споразума. Ма: ђарска је продала Швајцарској 3:000 вагона пшенице по 15,25 шв. фр. квинтал. За покриће разлике између продајне и унутрашње цене мађарски извозни институт даваће извозницима 7.50 пенга по метричкој центи. У Румунији цене су осетно пале и влада се носи мишљу да спроведе нову реформу житног режима пошто ни давање подвозних повластица ни све досадашње мере нису биле у стању да одрже минималну цену.

Термински курсеви средином недеље изгледали су овако:

Xx XII Ш М Ливерпул шил. мти. 11/8 10/5 10/3 Ротердам хфл. мтц. 3,87 3,87 4,02 Б. Аирес пез. мтц. 6,60 6,70 — Винипег центи буш. 608/4 60:/4 — 635/, Чикаго центи буш. 62» 63 — 649/a

Физиономија домаћег тржишта У овој недељи битно се изменила. Тржиште је одједном остало без понуде тако да ни млинови, у многим крајевима земље, не могу да дођу до потребних количина. Приправност млинова да извесне количине купе на термин с тим да се цена обрачуна у време испоруке нису такође наишле на одговарајућу понуду. Услед тога цене су се у целој земљи формирале изнад интервенционих. Разлика између слободних и интервенционих цена креће се између 5 и 25 дин. по мтц. према возаринским релацијама и квалитету. Призад је скоро престао да добија понуде. До сада он је укупно набавио 11.500 вагона. Ако би оваква ситуација потрајала још недељу-две дана није искључено да би се код многих млинова појавила оскудица у сировини што би још више отерало цене у вис. Који су разлози овој појави» Пре свега она је У вези са ситуацијом кукуруза чија је цена превазишла сва очекивања. Затим, берба кукуруза почела је у целој земљи па су произвођачи заузети. Није искључено да на овакво држање произвођача утиче и неизвесна међународна ситуација. Најзад, можда је међу првим разлозима требало поменути процену овогодишње жетве пшенице. Може се врло лако десити да нас тај рачун и овога пута превари. У сваком случају о појави виших цена требало би на време водити рачуна и благовремено се обезбедити од енормног скакања цене пшенице и опасности да се понова осети оскудица, која би ове године била нарочито тешка

с обзиром на потребу хране пасивних крајева који су имали лошу жетву.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 623

Извозни паритет према октобарском термину у Ливерпулу понова је пао на 71 дин. што значи да је наша домаћа цена преко светске за 131%. Према септембарском термину у Ротердаму паритет износи 56, а према цени за ефективну робу 65 динара за мтц.

Кукуруз. — Светско тржиште кукуруза у овој недељи развијало се у знаку поновног скакања цене. У Ротердаму кукуруз је био скупљи од пшенице за 31%. У Буенос Аиресу кукуруз је био јевтинији од пшенице само за 6,47. Исто тако у Чикагу смањила се разлика између цене кукуруза и пшенице. Аргентински кукуруз, у недостатку по: нуде из подунавских земаља, био је увелико тражен. Амерички кукуруз је такође пласиран у већим количинама. За идућу сезону ситуација кукуруза процењује се такође чврстом, јер ће светска потреба до приспећа аргентинске бербе идуће године, бнти упућена искључиво на америчку робу, пошто Подунавље неће имати знатнији извозни вишак. Средином недеље Ротердам за септембар нотирао је 5,10 хфл. за мтц., а Чикаго 51 центи за бушел.

На домаћем тржишту кукуруза оскудица старе робе и осредња жетва резултирају врло високе цене. Мала тражња из пасивних крајева не може да буде подмирена, јер нема понуде. За стару робу трговци су плаћали ове недеље 140—145 дин. али ни по овако високим ценама нису добијали понуде. На локалним пијацама, на којима се као купци јављају сточари, цена кукуруза потпуно се изједначила са ценом пшенице. За нову сушену робу, термин 15 новембар, постоји велика тражња и ове недеље, цена се попела на 108—110 дин. али понуде није било. Овако висока терминска цена, која је 37%/0 изнад извозног пари: тета на бази октобарског термина на светском тржишту, индицира отсуство извозног вишка из будуће бербе, јер се ова цена може да плаћа само за домаћи конзум.

Извозни паритет према септембарском термину у Ротердаму био је средином недеље 80,50, а према цени за ефективну робу 86— дин. за мтц.

Стока. — Услед догађаја у Чехословачкој цене сви ња на прашкој пијаци последњих недеља биле су стално у порасту. Ове недеље наша роба постизавала је цену од 9,15 кр. кг.

На бечком тржишту наше свиње продаване су 1,061,10 мк кг. |

На домаћем тржишту ситуација је непромењена. Стсчари су у великој бризи због високе цене кукуруза и није искључено да ће она утицати на смањење продукције у овој сезони.

Воће. — Министар трговине и индустрије наредио је Призаду да и у овој сезони интервенише на тржишту сувих шљива на бази цене од 450 дин. за гарнитуру. У терминском пословању за слободне пијаце (Чехословачка, Мађарска и Пољска) до сада је продато око 110 ваг. на бази цене од 460 дин. за гарнитуру. Вероватно да ће за ове пијаце бити још нешто продаја, а остатак, односно највећи део производње, биће продат Призаду за извоз у Немачку.

Сировине. — Ситуација на тржишту сировина у овсј недељи била је чврста, нарочито код метала. Пораст цена овога пута изазван је повећањем тражње и смањењем за: лиха. Једини изузетак чинио је памук чија је статистичка позиција изванредно неповољна. Каучук је остао стабилан, јер је картел одлучио да извозна квота и за четврто тромесечје ове године остане непромењена тј. 45 од базичне квоте. Цене су нотирале: бакар 437ј1б, бакар електролит 4904, калај 19675, олово 163ја6, цинк 1475 фунти стерлинга за тону, памук у Њујорку 7,95 центи за либру, каучук у Лондону 7,94 пенси за либру.